Suđenje Raduloviću: Droga prekrivena sojom

Z. U. - N. B.

03. 03. 2013. u 20:59

Суђење Радуловићу: Дрога прекривена сојом
Uskoro suđenje Miši Banani, za šverc skoro dve tone kokaina. Kotoraninu se sudi u odsustvu, jer je u bekstvu. Optužen i Darko Šarić

PRIPREMNO ročište u procesu protiv Rodoljuba Radulovića (65) zvanog Miša Banana i Miša Amerika zbog optužbi za šverc 1,8 tona kokaina iz Argentine u Španiju u aprilu 2009. biće održano u sredu u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu. Ovom Kotoraninu biće suđeno u odsustvu, jer je već nekoliko godina u bekstvu i za njim je raspisana Interpolova poternica.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal obuhavaćeni su i odbegli pljevaljski narko-bos Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović, Nenad Novaković, Dragan Radulović, Boris Laban, Petar Obradović, braća Marko i Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Većini njih sudi se i u drugim procesima za šverc kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu, a pojedina imena pojavljuju se i u predmetima za pranje para zarađenih u krijumčarenju kokaina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Radulovića da je po nalozima Darka Šarića (43) i pokojnog Dragana Dudića Frica (50) prekookeanskim brodovima švercovao kokain iz Argentine za Španiju. Dudić je ubijen ubrzo posle otpočinjanja akcije „Balkanski ratnik“, a sumnja se da se iza njegove smrti krije strah od mogućeg svedočenja i da je uklonjen kao opasan svedok.

Optužnica se odnosi na prevoz iz Argentine u Španiju 1.825 kilograma kokaina i to u brodovima „Verti“ i „Golden“, a šverc je bio prikriven transportom soje preko Radulovićevog preduzeća „Man mare“. Kada je kokain 21. aprila 2009. utovaren na brod, Radulović je, prema optužnici, telefonom razgovarao sa Dudićem i Željkom Vujanovićem, a često i sa izvesnim Rođom, koga je obavestio i da je posle deset ponuda našao odgovarajuće brodove.

KARIJERA ZA Rodoljuba Radulovića se priča da ima kompanije u Rusiji, Austriji, SAD, Švajcarskoj, Crnoj Gori... Nedavno je uzburkao javnost zbog svojih kontakata i viđenja sa ljudima iz sveta vlasti i politike u Srbiji i Crnoj Gori. Ovaj Kotoranin slovi za čoveka koji je Šariću u Srbiji otvorio vrata za pranje para i to tako što ga je, preko sebe, povezao sa političarima i biznismenima.

U presretnutom razgovoru između Šarića i Vujanovića 25. marta 2009. Šarić je sagovornika obavestio da su vratili deo novca za brodove, čime se, kako tužilaštvo navodi, potvrđuje da je Radulović samo formalni vlasnik plovila. Posadu brodova su činile nepoznate osobe iz Crne Gore, koje su odredili Radulović i Dudić.

Kokain je utovaren kod La Plate, a soja u luci San Lorenco u Argentini. Drogu su preuzimali mali ribarski brodovi kod Gibraltara.

Protiv Šarića i pripadnika njegove grupe dosad je podignuto ukupno 12 optužnica, kojima je optuženo 58 ljudi. Radulović je bio gotovo ravnopravni vođa klana kojim je rukovodio pljevaljski narko-bos.

Radulović nije bio u direktnoj komunikaciji sa Šarićem, poruke išle preko Dragana Dudića Frica.

PRANjE NOVCA

U ponedeljak će u sudnici Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu biti održan nastavak suđenja pripadnicima grupe Darka Šarića, osumnjičenima za pranje para. Na optuženičkoj klupi je desetak osoba, mahom advokata i privrednika koji su omogućili pljevaljskom narko-bosu da ubaci prljavi novac u legalne tokove kroz privatizaciju srpskih firmi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Demokrata, Beograd

04.03.2013. 10:40

Mora prvo da mu se dokaže krivica, a ne odmah da nevinom čoveku sudite, ni krivom ni dužnom!!!