Telekom Srbija dao ponudu za KOSOVSKI IPKO

NovostiOnline/E. B. TALIJAN

četvrtak, 25. 06. 2020. u 08:48

Телеком Србија дао понуду за КОСОВСКИ ИПКО

Foto: Tanjug

Nacionalna telekomunikaciona kuća dala najvišu ponudu za operatera na KiM

TELEKOM Srbija želi da postane vlasnik operatera mobilne telefonije "Ipko" na Kosovu i Metohiji. U ovoj kompaniji potvrđeno nam je da je poslata neobavezujuća ponuda.


Najava da bi naš nacionalni telekomunikacioni gigant mogao da postane vlasnik "Ipka" izazvala je oštru reakciju gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija, koji je na svom tviter-nalogu ocenio da bi ponuda srpskog teleoperatera trebalo da bude blokirana.


"Ipko" je u vlasništvu "Telekoma Slovenije", sa 100 odsto udela. U julu prošle godine oni su najavili da pokreću proceduru za prodaju u skladu sa svojom poslovnom strategijom, ali nisu iznosili više detalja.


Safet Gerdžaljiju, ekonomski analitičar i bivši predsednik Privredne komore tzv. Kosova, ocenjuje da je ponuda "Telekoma Srbije" za "Ipko" dobra i da ekonomski procesi u regionu treba da se depolitizuju.


- To što se pojavilo u medijima je stav jednog čoveka na osnovu koga ne treba da se gradi percepcija i da se promoviše blokada - ističe za "Novosti" Gerdžaljiju.


- Ovakve barijere štete budućnosti regiona i pogoršavaju odnose na relaciji Priština-Beograd. Ponudu "Telekoma Srbije" treba argumentovano analizirati i ona će dobiti konačno rešenje. Ako se ne nađe rešenje to će biti crna fleka za "Kosovo", jer se postavlja pitanje ko će ovde da investira ako ne može da proda svoju imovinu.


Mediji na KiM su preneli i da "Ipko" ne može da bude prodat bez prethodnog odobrenja Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije tzv. Kosova. Naš sagovornik objašnjava da to nije tačno.


- Konačnu odluku donose vlasnici kapitala, Slovenci koji imaju pravo da odluče kako će dalje postupati - kaže Gerdžaljiju. - Regulatorno telo može samo da da savetodavno mišljenje.


On ističe da region ne može da ide napred ako postoje problemi oko transfera kapitala, protoka robe i usluga. Prema njegovom mišljenju, ekonomski razvoj, saradnju, prosperitet i imidž Zapadnog Balkana usporava činjenica da na Balkanu nikada ne može da se priča o čisto ekonomskim problemima bez političke konotacije.

- U kontekstu svega što se dešava povodom prodaje "Ipka" srpskom "Telekomu" dolazi do izražaja koliko je potreban mir, da se nađe kompromis i reše problemi na relaciji Priština - Beograd - smatra Gerdžaljiju. - Tek onda će se otvoriti nova perspektiva za ceo region.


LAŽNI ARGUMENTI


GRADONAČELNIK Prištine Šped Ahmeti je u prilog svom stavu da ponudu "Telekoma Srbije" treba blokirati naveo pogrešan podatak. On je na svom tviter-nalogu napisao da je pre nekoliko godina Albanac Elvin Guri želeo da preuzme "Telenor banku", ali je njegovu ponudu blokirala NBS. Međutim, činjenica je da je Guri bugarski državljanin, a ne albanski.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije