VELIKI broj klijenata banaka u Srbiji ne prestaje da se raspituje u vezi sa tromesečnim moratorijumom na otplatu svih kredita. Iako su sve finansijske ustanove ispunile obavezu i tokom vikenda objavile na svojim internet sajtovima informacije o pauzi na otplatu dugova, u filijalama kažu da klijenti imaju još mnogo nedoumica. Kako nezvanično saznajemo, veliki broj dužnika koristi pravo da odbije moratorijum, pre svega da bi izbegli povećanje narednih rata, na osnovu kamata za tri meseca koje se raspoređuju na ostatak duga.

Kako u ovim finansijskim ustanovama kažu, još je rano da se napravi presek o broju onih koji su odbili pravo na moratorijum. Među pitanjima koja većinu dužnika muče su i da li se pauza odnosi na više kredita, kao i da li se odnosi i na kreditne kartice. Iz NBS poručuju da korisnik ima pravo da odloži otplatu svih kredita, lizinga koje ima, kao i da se moratorijum odnosi i na zaduženja na karticama. Takođe, naglašavaju da se klijenti koji ne žele moratorijum što pre izjasne. Za to im je ostalo još nedelju dana, jer će se od 1. aprila automatski smatrati da su pauzu prihvatili.

Sa druge strane, mnogi klijenti nisu shvatili da će uprkos tome što prolongiranje otplate duga ne ide na teret građana, naredne rate, posle isteka moratorijuma - svakako biti veće.

- Mislila sam da prihvatim moratorijum, ali sam shvatila da će mi na preostali dug od 100.000 dinara, nakon tromesečne pauze, rata biti veća za 500 do 600 dinara do kraja otplate - kaže Jelena M. - Banka ostatak otplate duga povećava za iznos kamata tokom pauza. Zato sam odlučila da ne prihvatim ponudu.

U NBS kažu da tokom vanrednog stanja, banke i davaoci lizinga neće obračunavati zateznu kamatu, niti pokretati prinudnu naplatu. Dodaju i da će banke moći da naplate rate koje budu dospele do kraja ovog meseca, osim ako klijent nije izričito tražio i to odlaganje.


POJAŠNjENjE NBS

U ODNOSU na redovnu, ugovorenu kamatu, koju banka obračunava za vreme trajanja zastoja, ista se pripisuje dugu i raspoređuje ravnomerno na preostali rok - objašnjavaju u NBS.

Tako će, recimo, u slučaju stambenog kredita od 50.000 evra, na 20 godina, klijentu koji je na sredini otplate, rata posle tri meseca pauze biti uvećana za 3,82 evra. Kod keš kredita od 500.000 dinara, na 24 meseca, posle pauze rata će biti veća za 310 dinara.