Tabaković: Investicije pogurale privredu, rast BDP-a 4,2 odsto

S. B.

sreda, 19. 02. 2020. u 20:05

Табаковић: Инвестиције погурале привреду, раст БДП-а 4,2 одсто

OPTIMIZAM Jorgovanka Tabaković sa saradnciima/Foto Tanjug/Z.Žestić

Narodna banka Srbije promenila procenu rasta bruto društvenog proizvoda u 2019. godini na 4,2 procenta. Inflacija je stabilna i prošle godine je iznosila 1,9 odsto - kaže guverner Tabaković

PRIVREDA Srbije je, prema najnovijoj proceni Narodne banke Srbije, lane napredovala 4,2 odsto. Čak tri četvrtine rasta se zasniva na investicijama, koje su tokom poslednje dve godine kumulativno povećane za blizu 35 odsto. Inflacija je, s druge strane, stabilna i prošle godine je iznosila 1,9 odsto.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je predstavljajući "Izveštaj o inflaciji" danas istakla i da pokazatelj nivoa problematičnih kredita na kraju decembra spao na nivo od 4,1 odsto. Izvoz je u 2019. godini porastao za 10,5 odsto.

- Bruto strane direktne investicije u Srbiju su u 2019. godini bile na rekordnom nivou od 3,8 milijardi evra - rekla je Jorgovanka Tabaković. - Time je Srbija u 2018. i 2019. godini privukla oko 55 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu. Od juče Srbija ima i dvanaestogodišnju dinarsku hartiju i radićemo aktivno na produženju dinarske krive prinosa. Tražnja za dvanaestogodišnjim dinarskim hartijama Srbije bila je više od deset puta veća od planiranog obima prodaje, uz izvršnu stopu od 3,4 odsto. Krajem 2012. godine kamatna stopa na jednogodišnje državne obveznice bila je 11,9 odsto. U toj razlici u kamatnim stopama i ročnosti dinarskih hartija Srbije oslikavaju se i svi rezultati.


Pročitajte i:Novi investitor stiže u Priboj, posao za 400 radnikaŠtediše su se lane rado opredeljivale za dinare, pa je dinarska štednja povećana za 30 odsto. Na kraju godine dinarska štednja iznosila je 79,6 milijardi, a prema poslednjim podacima, gotovo 83 milijarde dinara.

- Obezbeđujući nisku inflaciju, očuvali smo realnu vrednost dohodaka naših građana i privrede i bitno doprinosili predvidivim uslovima poslovanja - smatra guvernerka. - I prema našoj februarskoj projekciji, inflacija će nastaviti stabilno kretanje, postepeno se približavajući centralnoj vrednosti cilja, s tim da će se najverovatnije zadržati neznatno ispod nje do kraja perioda projekcije.


NE BI PRODAVALA KOMERCIJALNU

GUVERNERKA Jorgovanka Tabaković ostala je pri stavu da ne bi trebalo privatizovati Komercijalnu banku već je, kao i Poštansku štedionicu, zadržati u državnom vlasništvu.

- Da se ja pitam, Komercijalnu banku ne bi trebalo prodavati jer je država pokazala da ume da bude odgovoran vlasnik banke, ali ja sam guverner, nisam akacionar banke i ne pitam se o njenoj prodaji - rekla je guvernerka. - NBS samo daje ocenu reputacije kupca banke. Odluka o prodaji Komercijalne banke je na strani države i ne očekujem da neko zbog mog stava promeni odluku ili da se naljuti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije