KADA bi Regulatorno telo za elektronske medije radilo svoj posao, verovatno do javnog rata između "Telekoma Srbija" i "Junajted grupe" ne bi ni došlo, s obzirom na to da je jasno da se bitke vode samo oko sportskih kanala. Da je REM, kao što je imao obavezu, sastavio listu događaja od državnog interesa, koje, po zakonu, može da prenosi samo i jedino onaj ko ima potpuno slobodan pristup i čija zona pokrivanja obuhvata čitavu Srbiju, "Junajted grupa" nikada ne bi ni mogla da dobije ekskluzivno pravo emitovanja Evropskog prvenstva u fudbalu 2020. godine.

Kako "Novosti" saznaju, REM tri godine nije sastavljao ovu listu, iako je u zakonskoj obavezi. Propisi ih obavezuju i da o toj listi obaveste Evropsku komisiju. Uz to, kako se navodi u Zakonu o elektronskim medijima, pružalac usluge TV emitovanja ne može ekskluzivno da emituje emisije koje su na listi najvažnijih događaja, a da pritom toga liši značajan deo javnosti.

- Kada je RTS prošle godine rekao da nema para da otkupi prava emitovanja Evropskog prvenstva u fudbalu, to je bio pravi skandal - kaže naš izvor iz Ministarstva informisanja. - Javni servis se finansira iz budžeta, od pretplate, ali i od komercijalnih stvari. Ako nema novca, onda postoji neki ozbiljan problem. Čak i da je bilo stvarno da nemaju para, trebalo je da se obrate REM i Vladi Srbije za dodatna sredstva, jer je to u nacionalnom interesu. Država se, međutim, tada nije bunila. Ne sme da se meša u rad REM, ali je trebalo da neko izađe i javno kaže da RTS nema para da to otkupi.

Pročitajte još - Ne stišava se rat između "Telekoma" i "Junajted grupe", a najveći gubnitik - građani: Polovina Srbije ne može da gleda reprezentaciju

U REM nije bilo nikakvih komentara na čitav rat "Telekoma" i "Junajted grupe". Ali, u ovom regulatornom telu, na pitanja "Novosti" niko nije želeo da odgovori.

- Sukob između "Junajted grupe" i "Telekoma" vodi se isključivo zbog sporta, a N1 služi kao udarna pesnica da sukob dobije političku konotaciju - rekao je Dragiša Kovačević, sportski novinar. - "Junajted grupa" je vlasnik najskupljih i najekskluzivnijih sportskih prava i želi da ih emituje na svojim kanalima, iako za to nema zakonska prava. To je suština sukoba. Ta prava su preskupa i na njima se zarađuje. A, da poštuju zakon, oni bi ih morali prodati televizijama sa nacionalnom pokrivenošću. Oni su dosad te utakmice emitovali na Sport klubu i Novoj S ali imaće problem ako REM počne da poštuje zakon i zabrani im da ih prenose na svojim kanalima.

Kako objašnjava Kovačević, "Junajted grupa" ne želi da se Sport klub nalazi u mreži "Telekoma", jer bi u tom slučaju srpski operater zahtevao da se program ne prekida domaćim reklamama, jer se radi o prekograničnoj televiziji.

Od 17. januara ove godine, "Telekom Srbija" više ne može da emituje programe u vlasništvu "Junajted grupe", jer nisu uspeli da se dogovore oko uslova poslovanja.

MALI: BEZ POVLAČENjA

"Telekom Srbija" treba da vodi poslovnu politiku u svom interesu i uz konkurentnu utakmicu, ne treba da se povlači, već treba da se bori za svakog korisnika i za svoj profit koji onda ide u budžet Srbije, od čega korist imaju građani. Ako hoćete i tražite od mene da reagujem ili komentarišem rat kablovskih oparatera, strategiju "Telekoma" kada kupuje ili zašto kupuje kablovske operatere kako bi ojačala svoju tržištnu poziciju, mogu, ali ne vidim svrhu - izjavio je ministar finansija Siniša Mali.