Rezerve rude vredne 30 milijardi dolara: Ležište Borska reka krije pravo blago

Lj. T.

ponedeljak, 16. 12. 2019. u 11:00

Резерве руде вредне 30 милијарди долара: Лежиште Борска река крије право благо

Rade Prelić/Tanjug

Projekat "Ziđina" za eksploataciju podzemnog ležišta Borska Reka. Procenjeno da ovaj lokalitet ima rezerve od četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i 1.''000 tona srebra
KINESKA kompanija "Ziđin", strateški partner RTB "Bor", u saradnji sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju, započela je izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska reka. Procenjuje se da ovaj lokalitet u sebi krije rezerve od gotovo četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra, čija je vrednost veća od 30 milijardi dolara, saznaju "Novosti".

Podaci kazuju da su u tom ležištu, do sada, istražene i utvrđene geološke rezerve od blizu 320 miliona tona rude, što garantuje njegovu poluvekovnu eksploataciju. Međutim, pretpostavlja se da Borska reka, zapravo, u sebi krije više od milijardu tona rude, sa prosečnim sadržajem od jednog procenta bakra, što je gotovo trostruko više nego u rudnicima RTB koji se trenutno eksploatišu.

PROČITAJTE JOŠ: Zaposlenost će rasti sporije, radnici će biti sve produktivniji, u 2020. posao za 40.000 ljudi: Očekivanja ekonomista za narednu godinuLežište Borska reka, za čije je aktiviranje neophodno investirati najmanje 150 miliona evra, do sada je istražena samo na dubini od 450 metara. Pretpostavlja se da se to ležište, sa povećanjem dubine, širi, kao i da sadržaj bakra i plemenitih metala raste.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa delegacijom "Ziđina", koju predvodi predsednik kompanije Čen Đing. Razgovorima će prisustvovati i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

POTRVRDA SVETSKE BANKE

O TOME koliko je Borska reka atraktivno ležište, koje po svojoj minerologiji podseća na podzemni rudnik bakra Čukaru peki, svedoči i podatak iz 2002. godine. Tada je Svetska banka, pre raspisivanja prvog tendera za prodaju RTB, izdala studiju po kojoj budućnost ovdašnjeg rudarstva treba bazirati na istraživanju i eksploataciji tog ležišta.

Komentari (3)

V.L.A.D.E.

16.12.2019. 12:00

svaki dan se piše i priča kako u rtb bor ima ovoga i onoga.mi koji smo išli u osnovnu školu to znamo jer smo to i učili a i hitler je to znao da je najveći rudnik bakra i zlata u evropi.ali šta dalje kako to oplemeniti napraviti robu za široku potrošnju i uvećati vrednost iste više puta.znači nama trebaju inžinjeri koji znaju posao a ekonomista i menadžera nam je preko glave upravo je jedan aktuelan ovih dana.

Bibliotekar

16.12.2019. 12:37

To je Kinesko zlato. Srbiji pripada 3% onoga što Kinezi prijeve bez mogućnosti kontrole. Takodje otpušteni su svi inženjeri koji nisu uspeli da nauče kineski i dovedeni su novi iz Kine