Dogovoren izvoz još 2.000 tona junetine na tursko tržište

J. Subin

10. 10. 2019. u 11:01

Uskoro opet prodaja naše junetine na turskom tržištu, POTVRDIO ZA "Novosti" ministar trgovine Rasim LJajić

Договорен извоз још 2.000 тона јунетине на турско тржиште

Foto Tanjug Klaničari zadovoljni

IZVOZ junećeg mesa uskoro će ponovo krenuti za Tursku. Ovo je dogovoreno tokom nedavne posete predsednika ove zemlje Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji. Očekuje se da će do kraja godine biti izvezeno oko 2.000 tona junetine na tursko tržište.

Ovo je u sredu za "Novosti" potvrdio ministar trgovine Rasim LJajić. Kako je rekao, izvoz će uskoro krenuti i više neće biti prekida.

- Proizvođači su spremili dovoljne količine govedine, uložili značajna sredstva za to i trebalo bi da iz godine u godinu povećavamo kapacitet izvoza ovog mesa, ne samo na tursko, već i na druga tržišta - rekao je ministar LJajić. - Od januara sledeće godine, izvoz govedine će krenuti u skladu sa već postojećim dogovorom i kvotom od 5.000 tona godišnje. Sva ostala roba izvozi se prema sporazumu o slobodnoj trgovini. Naša zemlja je već izvezla sav kontingent rafinisanog ulja za Tursku, ostala je neka mala količina sirovog ulja.

Inače, stupanjem na snagu izmena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom, od 1. juna ove godine, Srbiji je odobren bescarinski godišnji izvoz. Najveću šansu tu su videli proizvođači junećeg mesa, povrća, rafinisanog suncokretovog ulja, hrane za kućne ljubimce i suvih šljiva. Prvi put su našoj zemlji odobrene kvote od 5.000 tona za izvoz junećeg mesa, 25.000 tona za suncokretovo sirovo ulje, 10.000 tona za suncokretovo rafinisano ulje, 15.000 tona semena suncokreta, 500 tona mantije, 5.000 tona soje u zrnu, 500 tona preparata za ishranu životinja i 500 tona hrane za pse i mačke.

Erdogan i LJajić

- Sve je u skladu sa očekivanjima - objasnio je ministar LJajić. - Sada sve zavisi od naših proizvođača, njihovih proizvođačkih kapaciteta i umeća da plasiraju robu. Država više ništa ne može tu da uradi. Lopta je u dvorištu privrednika, a oni bi trebalo da iskoriste dobre odnose.

TURISTIČKA SARADNJA

NOVI Sad će danas biti domaćin poslovnog susreta "Dobro došla Turska", gde će se okupiti domaći organizatori putovanja sa predstavnicima iz ove države. Ovaj skup organizuju Turistička organizacija Srbije, avio-kompanija "Turkiš erlajns" i Turistička organizacija Grada Novog Sada.

- U Novom Sadu je danas stastanak sa 40 turističkih agencija - rekao je LJajić. - Jedno vreme je bio pad turista iz Turske, ali sada beležimo rast. Ove godine taj broj će iznositi više od 110.000 gostiju iz ove zemlje.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije