Godišnje propadne 500.000 tona hrane, a evo koje namirnice najviše bacamo

J. Su.

02. 09. 2019. u 21:02

Годишње пропадне 500.000 тона хране, а ево које намирнице највише бацамо

Foto EPA

U svetu, prema nekim podacima, baci se više od 30 odsto proizvedene hrane. Na đubrištu truli, raspada se i ispušta metan, jedan od najopasnijih gasova sa efektom staklene bašte

ZBOG nemarnosti i loših zakonskih odredaba, u Srbiji se svake godine baci više od pola miliona tona hrane.

Kako nam je rekla Radmila Ivetić iz Banke hrane Srbije, ne postoje precizni podaci, ali je reč o neverovatnim brojkama. Iako je nedavno objavljeno istraživanje Centra za unapređenje životne sredine, koje navodi da se u Srbiji, samo u domaćinstvima, baci godišnje gotovo 247.000 tona, naša sagovornica smatra da je ta brojka daleko veća.

Pročitajte još - Dragović: U Srbiji se godišnje baci oko 250.000 tona hrane

- Trebalo bi sve kompanije u Srbiji da dostave podatke o tome koliko bace namirnica sa isteklim rokom, ali one to ne rade - ističe Ivetićeva. - Sve su to paušalni podaci, za razliku od zapadnih zemalja gde je sve to detaljno uređeno, jer postoje zakoni.

Ivetićeva ističe da je najjednostavniji način rešenja problema bacanja hrane da kompanije doniraju namirnice koje su pred istekom roka trajanja.

Pročitajte još - Zašto srpski poljoprivrednici bacaju svoje proizvode

- Nedavno smo dobili, recimo, 20 tona organskog čokoladnog mleka i sve smo podelili. Na mesečnom nivou, samo od jedne kompanije dobijemo oko 100 tona povrća koje razdelimo - kaže Ivetićeva.

Kako se navodi u istraživanju Centra za unapređenje životne sredine, svako od nas baci oko 35 kilograma hrane godišnje, u vrednosti od 10.000 dinara. Među namirnicama koje najviše bacamo su hleb, meso i mleko, a najmanje voće i povrće.

ZAGAĐENjE

U SVETU, prema nekim podacima, baci se više od 30 odsto proizvedene hrane. Na đubrištu truli, raspada se i ispušta metan, jedan od najopasnijih gasova sa efektom staklene bašte. Uz to, bacanje namirnica podrazumeva i uzaludno trošenje vode, pakovanja, transporta i energije potrebne da se ta hrana napravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Киза

02.09.2019. 22:28

@zena - Па не баца сигурно сиротиња, већ они који имају превише!

Zoran

02.09.2019. 23:14

@zena - Evo bas sada razgovaramo sa starim stanovnikom Nsa, mi u Americi. kaze baka ako imamo 10, 20 evrta da joj damo sledeci put kad se vidimo, sramota je i to sto trazi. Ona je profesor buil au skoli, sada bolesna... Kupicemo joj neke lekove ovde i dacemo joj pare malo za tamo. E, ali ona kaze da kad kupi lekove, nema meso, neko povrce i tako to. 40 evra smo platili za nas troje iz Krusevca u Ribarsku banju, jedan dan. 3 karte 1800 dinara i jedna rucak 2400 u restoranu i nbenzin, 40 evra. Ja mislim

Белгород Ц.З.

02.09.2019. 22:06

Не бацам ништа. Ако нешто остане,поједе куца Бенџи

Em Mi Milo Em Mi Drago

02.09.2019. 23:28

vala, iako nemamo nesto preterano para. Desi mi se da nesto ne stignemo da pojedemo i pokvari se, a posle mi bude sso uzasno

Miki

02.09.2019. 23:49

Kupiš koliko ti treba i ništa ne bacaš. Jedva sam naučio majku da ne kupuje na kilo. Kupujem na komad jer mrzim da bacam. Nije do novca.

realist. Ene

03.09.2019. 01:10

Sve je to Sto prodavci navikli da cerupaju potrosace, paprenim ce ama I kad ne prodaju ono se pokvari i oni ga bacaju, sto se ne promisle da prodaju po do rim ce ama da bi mogli I sirotinje da kupe.

doci ce dan kada nam kante nece trebati!

03.09.2019. 07:46

Nije daleko...A tada ce sve biti kasno!Sve ovo govorim sa distance,kada ga nikako necu docekati.Period "bez potrebe za kantama" ce trajati veoma kratko!Odmah posle njega...Pocece razredjivanje.I to nece potrajati dugo...Poslednji,nece imati obavezu da ugasi svetlo...Nece ga biti.Za kosmicke pojmove,to je treptaj oka.Mozda ni to?

e

03.09.2019. 08:17

prosecan srbin najvise baca kavijar i jagnjetinu, pa onda viski i skupa vina ... da, i radi u skupstini gde to kupuje po dinar kilo i trideset para litar ...

zorane,idi i leci se

03.09.2019. 08:24

Generalno!Uradi "pretres" celokupnog organizma!Generalni servis!Neka izbace iz tebe sve sto je u vezi sa "bakom".Pusti "baku" da na miru doceka sudnji dan.Ako "baka" samo hoce,znaci,treba to negde i da kaze,pobrinucemo se mi za nju.Uz jedan samo uslov!Neka nas "Amerika" ostavi na miru!Zamisli,mi smo bez nje ziveli i preziveli vekovima!Zar ti to nije jasno,sinko moj?I sada se tako zovete,sakrivajuci se iza jedne strasne reci:Kolonizatori!Za 500 godina,zatrli ste kontinente,sad ostade nasa "baka"?