Afrička kuga stigla i u naše obore?

J. Subin

utorak, 13. 08. 2019. u 12:15

Афричка куга стигла и у наше оборе?

Foto Depositphotos

Analize bi danas trebalo zvanično da potvrde da li na srpskim farmama ima opasnog oboljenja koje ugrožava svinjski fond

POSTOJI sumnja da se u Srbiji pojavila afrička svinjska kuga. Svetska organizacija za zdravlje životinja prati dešavanja u našoj državi, a rezultati analize referentne laboratorije EU u Madridu, koji je trebalo da stignu još juče, pokazaće da li su uginule i eutanazirane svinje iz okoline Mladenovca bile zaražene ovom opakom bolešću. Definitivna potvrda trebalo bi da stigne najkasnije danas.

Naša zemlja, inače, duže od dve godine, odoleva naletu ovog virusa, jer je on prisutan u regionu - Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. Iz ovih zemalja zabranjen je uvoz svinjskog mesa i prerađevina. Međutim, pre desetak dana, domaćinstva iz okoline Beograda - dva u Velikoj Krsni i jedno u Rabrovcu kod Mladenovca - prijavila su uginuća životinja. Sumnjiva su i četiri slučaja u jednom gazdinstvu u Kusatku kod Smederevske Palanke. Do sada je u ova četiri gazdinstva uklonjeno 114 životinja. Sve potencijalno zaražene životinje držane su u dvorištu. Ako se potvrdi postojanje virusa, moraće preventivno da budu ubijene i životinje u domaćinstvima koja se graniče sa onim gde zaraza postoji.

Opasnost po ljudsko zdravlje ne postoji, ali ekonomska šteta može biti ogromna. Samo jedna zaražena životinja podrazumeva ubijanje svih svinja u domaćinstvu, ali i onih životinja koje se nalaze u neposrednoj blizini. Tačnije, kontaktna domaćinstva ili farme, koje se nalaze uz one gde su pronađene zaražene životinje. Bugarska je tako trpela velike finansijske posledice, jer su zaražene svinje bile na farmama, pa su samim tim ubijane životinje i sa prvih, susednih, gazdinstava.


PROČITAJTE I: Afrička kuga stigla u Srbiju?I dok ova, smrtonosna bolest po svinje ne može da se prenese na ljude, čak i ako bi jeli zaraženo meso, ekonomska šteta po državu može biti ogromna, jer će svaka ubijena svinja morati da bude isplaćena iz budžetske kase.

- Obaveza je da se obavesti Svetska organizacija za zaštitu životinja o dešavanjima na farmi, tačnije da postoji sumnja da je reč o bolesti afrička kuga svinja - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - To ne znači da je sigurno prisutna. I na zvaničnom sajtu ove organizacije navodi se da je Srbija pod sumnjom. Da bismo imali zvaničnu potvrdu, moramo da sačekamo rezultate iz Madrida, referentne laboratorije u EU, za ovu oblast.

Bolest može da se širi sa zaraženih životinja na zdrave, preko vode, kontaminiranom odećom i obućom, inficiranim mesom, hranom... Stručnjaci u Srbiji odavno su pričali da nije pitanje da li će se afrička kuga svinja pojaviti u našoj zemlji, već kada - zbog velikih žarišta ove bolesti u Mađarskoj i Rumuniji. Svi su bili u pripravnosti već više od godinu dana. Od carinika, koji su morali da kontrolišu šta ulazi u našu zemlju, čak i lični prtljag, kako zaraza ne bi stigla preko granice. Čak i sendvič sa šunkom može da prenese virus.


Kako objašnjavaju veterinari, može se delovati samo preventivno, jer lek ne postoji. Preporuke su da se sprečava ulazak glodara, insekata i ptica u obore, jer mogu da prenesu bolest. Vlasnici bi trebalo dobro da prate ponašanje svinja, kako bi uočili prve znake bolesti, koje svinja pokaže za manje od dve nedelje od početka zaraze.


RAMPA NA GRANICI

ZBOG sumnje da postoje slučajevi afričke svinjske kuge u Srbiji, BiH je uvela privremenu meru zabrane uvoza svinjskog mesa, dok ne stignu zvanični rezultati. BiH je zabranila uvoz domaćih i divljih svinja, njihovog mesa, kao i svinjskih proizvoda, koji nisu dovoljno termički obrađeni. Privremenu zabranu je juče uvela i Crna Gora. Sličnu meru Srbija je ranije uvela Mađarskoj i Bugarskoj i ona je još na snazi. S. M.


IZVOZIMO NAJVIŠE RUSIJI

SRBIJA godišnje proizvede oko tri miliona svinja, a zakolje blizu pet miliona. Godišnje proizvedemo i do 300.000 tona svinjskog mesa. Uvozimo godišnje više od 30.000 tona svinjetine, a najviše izvozimo u Rusiju. Do kraja godine trebalo bi da srpska svinjetina stigne i do Kine, na osnovu nedavno potpisanog sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Miško Avramović

13.08.2019. 13:19

Meni ovo malo više liči na sprečavanje prodaje svinjskog mesa Kini. Podseća me na ne tako davnu bolest ludih krava, kad smo sami sebi naneli neverovatnu štetu. Zašto bi Srbi prodavali Kinezima svinjsko meso, kad to mogu da rade Nemci, Holandjani i ostala bratija iz EU

Čudno

13.08.2019. 15:07

Srpske svinje nebih trebalo daimaju tu opaku bolest. Da ih neko nije zarazio od ovih što “ Ko bože pregledaju “ Srpski veterinari Treba Da provere I niko drugi . Te bolesti su postala moda .

Mile

13.08.2019. 16:12

U Lidlu sirom Srbije , se prodaju preradjevine od svinjskog mesa iz Madjarske ? Kako oni mogu to da uvoze , kada je zabranjeno ? Konkretno u pitanju je svinjska sunka .