SRBIJA od 1. oktobra ove godine prestaje sa vakcinacijom svinja protiv klasične kuge, čime će konačno biti otvoren put ka tržištu Evropske unije. To, međutim, neće važiti za čitav region naše zemlje. Ovakva odluka najavljivana je poslednjih desetak godina, a kako ističu u resornom ministarstvu, sada su i stvoreni uslovi za njeno sprovođenje. Ipak, proći će najmanje tri godine dok do evropskih vitrina ne stigne srpska svinjetina.

Kako nam je ispričao Milan Prostran, agroekonomista, bilo bi dobro da je Srbija zaista spremna za ovakvu odluku i da može od oktobra da prestane sa vakcinacijom.

- To podrazumeva da imamo obezbeđena finansijska sredstva ukoliko dođe do izbijanja svinjske kuge, jer je ima i u EU, da se stočaru nadoknadi svaka ubijena životinja - objašnjava Prostran. - To radi i EU, ali oni imaju velike budžete. Srbija je sve ovo vreme išla na vakcinaciju, jer je to jeftinija varijanta. Za drugo nismo bili spremni. Zato je najvažnije pitanje, hoćemo li imati para da platimo stočarima, ukoliko dođe do pojave klasične kuge svinja. Svakako, ako Ministarstvo poljoprivrede donosi takvu odluku, znači i da će država to da isplati.

PROČITAJTE JOŠ - Vakcina još koči izvoz svinjetine

Prema rečima Prostrana, shodno propisima EU, kada se prestane sa vakcinacijom svinja, potrebno je još sigurno da prođu tri godine, da bismo dobili dozvolu za slobodni promet. To vreme je potrebno kako bi se svinje, koje su vakcinisane, očistile od rezidua koji se unosi vakcinacijom.

- Ne treba prihvatiti to zdravo za gotovo da će od oktobra odmah krenuti meso za EU - kaže Prostran. - Ali nekad će morati da krene. Svakako, kroz određen mere držanja i veterinarske sanitarne zaštite postoji način da svinjska kuga ne uđe na farme i u obore, ali ne postoji stoprocentna zaštita. Ulazak u EU je veoma skup i komplikovan. Srbija je trebalo još 2008. da prestane sa vakcinacijom svinja, pa nije. Ovime će biti otvorene šanse za izvoz i živih svinja i proizvoda od svinjskog mesa. Postoje ugovori sa Rusijom, ali i to će biti olakšano, jer sada svinjsko meso i proizvodi ne smeju ni da prođu kroz teritoriju država EU. S druge strane, u Srbiji nema dovoljno svinja i to je jedan od većih problema, ali biće vremena da se obnovi ova grana.

NOVA ŠANSA KAKO su nam rekli u kompaniji "Karneks", oni zasad nemaju informaciju o ukidanju vakcinacije svinja protiv kuge, ali ukoliko se takva odluka usvoji, brzo bi se video njen uticaj na otvaranje izvoza svežeg mesa iz Srbije u zemlje EU. - Osim svežeg mesa, proširile bi se i mogućnosti za izvoz proizvoda od mesa i mesnih prerađevina - objašnjavaju u "Karneksu". - Bio bi olakšan i transport svinjskog mesa za Rusiju. Zbog obaveznog vakcinisanja svinja od kuge "rampa" za tržište EU je odavno spuštena za svinjsko meso, što je uticalo na celokupnu mesnu industriju u Srbiji. Da bismo očuvali domaću proizvodnju i izašli na veliko strano tržište, jedan od uslova jeste ukidanje mere vakcinacije.

U Ministarstvu poljoprivrede rekli su nam da ukidanje vakcinacije protiv svinjske kuge neće važiti za pojedine delove Fruške gore i Borovićke šume.

- U narednom periodu počinje pojačani monitoring domaćih svinja, na klasičnu svinjsku kugu - rekli su nam u resornom ministarstvu.

- Posle toga, rade se detaljne analize i od 1. oktobra biće određeni regioni koji će biti slobodni od kuge. Ko bude pod rizikom nastaviće sa vakcinacijom, a to su male lokacije na Fruškoj gori i u Mačvi. Država nastavlja da otvara nova tržišta i to je naša uloga.

Sekretar Udruženja za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije kaže da će se ukidanjem vakcinacije stvoriti mogućnost izvoza u EU kvalitetnih trajnih proizvoda, što i jeste cilj. Sve ono što nije termički obrađeno, kao što su kulen i šunke, moglo bi da bude interesantno za tržište EU.

- Srbija nije konkurentna sa svežim mesom u EU, ali sa novim ukusima i proizvodima možda - smatra Budimović. - Tu imaju prednost Španci i Italijani, ali i Srbija sa proizvodima ima svoje mesto. Nekada je naša zemlja, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, izvozila u EU presovanu svinjsku šunku u konzervi, i to za američke baze. Po evropskim radnjama, ipak, nisu mogli da se nađu naši svinjski proizvodi, jer je tu ipak velika konkurencija.

PROČITAJTE JOŠ - VAKCINA OBAVEZNA: U Rumuniji žarište afričke kuge svinja

Kako Budimović smatra, nemogućnost izvoza u EU jeste gubitak, i materijalni i razvojni, jer uzgoj svinja odnosno proizvodnja svinjskog mesa, u poslednje vreme, nije dobila pun kapacitet. Uvek je bilo pitanje gde da se to plasira, jer izvoz povlači celu proizvodnju. Zbog toga država treba da uskladi podsticajne mere, a ne da smanjuje broj grla svinja koji će da podstiče, kao što je to urađeno ove godine.


ZNAČAJNO

OHRABRUJE najava da će biti zvanično obustavljena vakcinacija protiv klasične kuge svinja. U poslednjih dvadeset godina, to je više puta i najavljivano. Liberalizacija izvoza će biti značajna za klaničnu industriju Srbije jer će proizvođači biti u prilici da izvoze i sve proizvode od mesa, ističu u kompaniji "Delta Agrar".