Državna revizorska institucija (DRI) počela je danas da objavljuje poslerevizione izveštaje u kojima se ocenjuje da li su i u kojoj meri subjekti revizije postupali po preporukama i ispravljali uočene nepravilnosti i nesvrsishodnosti pri trošenju javnog novca.

Predsednik DRI Duško Pejović na danas održanoj konferenciji za novinare ocenio je da je ovo način da se svim zainteresovanim omogući da prate način postupanja subjekta revizije po preporukama kao i rad državnih revizora, i najavio da će na sajtu DRI uskoro naći i odazivni izveštaji subjekata revizije.

PROČITAJTE JOŠ - PORAŽAVAJUĆ IZVEŠTAJ REVIZORA: Na lokalu 93 procenta nabavki mimo pravila

Već danas objavljeno je 30 poslerevizionih izveštaja, a kako je najavljeno spremno za objavljivanje je 170 ovakvih izveštaja dok će do kraja biti ukupno objavljeno 204 izveštaja koji se odnose na revizije izvršene u 2018. godini a za poslovanje sa javnim sredstvima u 2017. godini.

Pejović je objasnio da posle revizionih izveštaja u kojima DRI utvrdi nepravilnosti i nesvrsishodnosti i da preporuke za njihovo otklanjanje subjekti revizije imaju obavezu da u odazivnom izveštaju navedu i dokažu kako su postupili po preporukama - kontrolišući te izveštaje DRI stvara poslerevizione izveštaje.

Tokom ovih kontrola DRI je za 2018. godinu utvrdio kod šest subjekata kršenje obaveza dobrog poslovanja dok je teži oblik ovog kršenja utrvrđen u tri slučaja.

Zahtev za preduzimanje mera protiv odgovornih lica pokrenut je kod Grada Valjeva, Turističke organizacije i Centra za kulturu i sport u Lučanima, opštini Preševo, Domu kulture i Predškolskoj ustanovi u Preševu, dok je zbog težeg oblika kršenja obaveza dobrog poslovanja zahtev pokrenut protiv odgovornih u Apotekama u Boru i Šapcu i opštini Lučani.

"Sva tri subjekta u Preševu su preduzela mere, odgovorno lice u Apoteci Šabac je podnelo ostavku, u Apoteci Bor postupak je u toku ali tamo nema ni zaposlenih ni direktora niti ta ustanova radi, dok su u Lučanima u međuvremenu bili izbori pa odgovorno lice nije ostalo na funkciji", rekao je Pejović.

On je danas najavio da će DRI ponovo proveriti odnosno izvršiti reviziju 22 odazivna izveštaja, a od toga najviše - 12, kod lokalnih vlasti.

DRI je prošle godine kroz revizije imao ukupno 2.130 preporuka subjektima od kojih je u roku od 90 dana trebalo da se postupi po njih 1.147, a od 861 preporuka po kojima se do sada moralo postupiti subjekti revizije su ispunili 89,4 posto.

Najveći procenat izvršenih preporuka imaju državni organi - 96 posto, a najmanji zdravstvene ustanove - 83 procenta.

"Kako je bilo pre zadovoljni smo, kako bi trebalo da bude - bićemo zadovoljniji sutra", ocenio je Pejović i dodao da postoji pet preporuka od kojih su tri na nivou lokalne vlasti, a dve u javnim preduzećima koje nisu ispunjene, a morale su biti.

Posle uvođenja novog elektronskog sistema u DRI svi izveštaji o jednom subjektu revizije biće grupisani pa će biti pregledniji i još lakše dostupni, najavljeno je danas.