Premijerka Ana Brnabić izjavila je, povodom toga što se startap ekosistem Beograd-Novi Sad po prvi put našao među izdvojena 54 takva sistema na planeti po oceni američke organizacije "Startup Genom", da je ponosna što napori koje Vlada Srbije ulaže u razvoj startap preduzetništva i IT industrije dobijaju sve više priznanja i ne prolaze nezapaženo.


Startap ekosistem Beograd - Novi Sad jedini je ekosistem iz regiona koji je registrovan na mapi "Startup Genom".

"U danu kada je predsednik Aleksandar Vučić u Beogradu položio kamen temeljac za izgradnju kampusa američke kompanije NCR, koji će biti najveći u Evropi, ova vest dolazi kao potvrda da je Srbija na pravom putu da postane jedan od lidera u IT industriji u Evropi", istakla je Brnabić.

Ona je navela da je danas videla koliko jedna velika svetska kompanija, poput NCR-a, ceni Srbiju i želi da razvija svoje poslovanje kod nas.


PROČITAJTE JOŠ: Brnabić sa novim ambasadorom Slovenije

"Ovo je sjajna vest za Srbiju, jer će potencijalni investitori na toj relevantnoj rang listi moći da vide da su Beograd i Novi Sad jedan od tehnoloških centara sveta u 21. veku. To je Srbija za koju se borimo i slika naše zemlje kakvu želimo da pošaljemo u svet", poručila je Brnabić, a navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U poslednjem izveštaju o stanju svetskih startap ekosistema, koje je sprovela vodeća svetska organizacija u ovoj oblasti, "
Startup Genome" iz SAD, od analiziranih 150 gradova širom sveta izdvojena su 54, a među njima je i startap ekosistem Beograda i Novog Sada.

Kao najveća prednost ekosistema Beograd - Novi Sad istaknut je pristupačan i kvalitetan inženjerski kadar, dok su video igre i blokčejn označeni kao najsnažniji i najrazvijeniji sektori.

U oba sektora Beograd i Novi Sad su među 10 najboljih ekosistema na svetu.

U izveštaju se navodi da u ova dva grada postoji između 200 i 400 startapa i da se naš ekosistem nalazi u prvoj fazi razvoja, takozvanoj fazi "aktivacije".


PROČITAJTE JOŠ: Brnabić u Veneciji: Prikazati Srbiju kao zemlju koja stvara

Među ekosistemima sličnim našem rasli smo najbrže - dobili smo maksimalnu ocenu 10 za rast investicija u domaće startape i ocenu 9 za rast ukupnog broja startapa, navodi se u saopštenju.

"
Startup Genome" navodi i pojedine mere koje je država sprovela sa fokusom na niske poreske stope za kompanije - one imaju poreske olakšice u dvostrukom iznosu troškova istraživanja i razvoja, uz poseban režim za kreiranje intelektualne svojine sa veoma povoljnom poreskom stopom od samo tri odsto.

"
Startup Genome" je američka organizacija koja već 10 godina analizira startap ekosisteme širom sveta, a njihov godišnji izveštaj je najsveobuhvatniji i najkredibilniji dokument koji se bavi ovom tematikom.

Ove godine su u istraživanju koje prethodi izradi izveštaju učestvovali startapi iz više od 150 gradova sa svih kontinenata.