Češka podržava evropske integracije Srbije i spremna je da joj pomogne u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, poručeno je danas u Beogradu na Poslovnom forumu Srbija-Češka, na kojem je istaknuto da je Srbija dragocen partner i da su češke firme zainteresovane da investiraju u njoj.

"Češka podržava proširenje EU, naročito na zemlje Zapadnog Balkana, na prvom mestu Srbije", rekla je ministarka industrije i trgovine te zemlje Marta Novakova.

Ona je dodala da njena zemlja, koja je od 2004. godine članica EU, "zna kroz šta Srbija prolazi", da mora da prilagođava legislativu pravilima EU i ponudila podršku i prenošenje praktičnih znanja na tom putu.

"Čeka vas veliki broj izazova, možda niste ni svesni šta će ti izazovi značiti i šta će značiti za vašu industriju", poručila je Novakova srpskim učesnicima Foruma.

Ona je napomenula i da češke firme žele da investiraju u Srbiji i da Češka želi da iskoristi sve pogodnosti koje srpska vlada nudi.

Novakova je rekla da Češka želi da sa Srbijom sarađuje u oblastima energetike, korišćenju vodenih izvora, digitalizaciji lokalnih uprava, poljoprivredi...

S njom je saglasan i predsednik Konfederacije industrije Češke Republike Jaroslav Hanak, koji je naglasio da je Srbija za Česku "veoma važan i dragocen partner".

Navodeći da češki savez privrednika zastupa 32 grane ekonomije, da ga čini oko 11.000 firmi sa million i 300.000 zaposlenih, Hanak je naglasio da veoma ceni trgovinsku razmenu između dve zemlje, ističući da je Češka četvrti investitori po snazi u Srbiji.

Pročitajte još - VUČIĆ SE SASTAO SA HLAVSOVOM: Češka podržava evrointegracije Srbije


Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Hanak je rekao da Srbiju čekaju teški pristupni pregovori, i istakao da su Vlada Češke i on lično spremni da joj pruže pomoć.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Stevan Nikčević istakao je da je Srbija prvi put 2018. godine uspela da podigne nivo ekonomske razmene sa Češkom na više od jednu milijardu evra i da je u poslednjih deset godina trostruko unapredila odnos spoljno- trgovinske razmene.

On je dodao da Češka i Srbija imaju mnoge zajedničke političke ciljeve i podsetio da je prilikom posete premijerke Ane Brnabić Pragu potpisan Sporazum o vraćanju klirinskog duga Českoj, čime je Srbija postala prva republika bivše SFRJ koja je uspela da reguliše taj dug.

Ukazao je i na sektore od značaja za unapređenje saradnje, kao što su rudarstvo, energetika, zaštita životne zredine, obnovljivi izvori energije, saobraćajna infrastruktura, povezivanje automašinske i namenske, odnosno odbrambene industrije.

"Ponosni smo i zadovoljni što smo uspeli da privučemo značajne češke investitore u Srbiju i želimo da taj spektar investicija bude još širi", poručio je Nikčević.

On je dodao da je po nivou stranih investicija, Srbija u poslednjih nekoliko godina značajno iznad zemalja u regionu, ocenivši da su investicije značajno unapredile i promovisale mogućnosti srpske privrede i njenu sliku u svetu.

Nikčević je izrazio nadu i da će Srbija imati priliku da ponovo ugosti predsednika Češke Miloša Zemana za nekoliko meseci.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Zoran Vujović saglasan je da je Srbiji na putu do punopravnog članstva u EU važna podrška, saradnja i prijateljstvo sa zemljama poput Češke, koje su uspešno prešle taj put.

"Srbija želi da aktivno učestvuje u kreiranju održivog razvoja evropske ekonomije. Definišući nove metode i nove ciljeve, Srbija želi da poruči svetu da je otvorena za konstruktivnu saradnju i da ima tržišnu ekonomiju", poručio je Vujović.

On je naglasio da je privredni ambijent u Srbiji značajno izmenjen u pozitivnom pravcu kao razultat reformi koje su sporvedene i koje se još sprovode.

"Generalna ocena je da su postignuti značajni rezultati na planu makroekonomske stabilnosti i da su veliki pomaci učinjeni u zaokruženju privredno-pravnog okrvira s pravnom tekovinom EU", rekao je Vujović.

U prvi plan su, kako ja naglasio, stavljeni podsticaji za privlačenje stranih investicija, razvoj novih tehologija, inovativnost, energetska efikasnost, razvoj obnovljivih izvora energije, uz zaštitu čovekove okoline, proizvodnja organske hrane i razvoj finansijskog tržišta u Srbiji.

"Najveći broj češskih kompanija je iz ovih sektora - razvoja zaštite živ sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, što nas raduje jer verujemo da će sa srpskim kompanijama naći zajednički interes", zaključio je Vujović.