ПАРАФ на слободну трговину са Евроазијском економском унијом још није стављен, иако постоје наговештаји са руске стране да ће нашој земљи тражене квоте за алкохолна пића, сиреве и цигарете бити и одобрене.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин објавио је пре неколико дана да је успостављање слободне зоне трговине "завршена ствар", коју треба да потврди Међувладин савет. Чепурин је на свом твитер-профилу написао да је министар економског развоја Русије Максим Орекин саопштио да ће Евроазијски међувладин савет врло брзо донети одлуку о успостављању зоне слободне трговине између ЕАЕУ и Србије.

- Током ове недеље би преко Москве требало да добијемо информацију како је прошао Међувладин савет - рекла је, за "Новости", Јагода Лазаревић, специјални саветник министра трговине. - Последња рунда преговора требало би да буде окончана 21. марта. Наши захтеви се односе на квоте за цигарете, одређене врсте сирева и алкохолна пића, и имамо најаву да ће то бити одобрено. Ипак, док се преговори не окончају, не желимо ништа да прејудицирамо.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ПРЕКИНУТИ ПРЕГОВОРИ О САРАДЊИ СА ЕВРОАЗИЈСКОМ УНИЈОМ: Белорусија неће српски сир


Србија је тражила да јој се одобре царинске квоте од 1.000 тона одређених врста сирева, 2.000 тона цигарета и 50.000 литара вињака. Засада смо добили само бесцарински извоз воћних ракија.

Како нам је недавно испричала Лазаревићева, извоз српског сира највише је засметао Белорусији - земљи која годишње производе 200.000 тона ове намирнице. Од те количине, више од 180.000 заврши на руском тржишту. Такође, што се тиче вињака, ту се противила Јерменија, јер и они штите своју позицију на руском тржишту. Обе земље, Белорусија и Јерменија, противиле су се бесцаринском извозу наших цигарета.


Како истиче Лазаревићева, и даље се приликом извоза наших производа наплаћује царина у овим земљама, док рецимо, Русија и Белорусија, сиреве могу да извозе на територију Србије без ових намета. Исто важи и за режим увоза цигарета из Руске Федерације у Србији, док наши извозници морају да плаћају 18 одсто царине.


ТРЖИШТЕ

САВЕЗ Евроазијске уније настао је 2015. године и њега чине Белорусија, Јерменија, Казахстан, Русија и Киргизија. Тржиште обухвата више од 180 милиона становника, а тренутна размена робе са Србијом достиже 2,8 милијарди долара. Србија, наравно, највише тргује са Русијом, а добро је познато да су страни инвеститори у великој мери одлучили да улажу баш код нас због споразума о бесцаринском извозу са Руском Федерацијом.