NOVA LISTA ZANIMANJA: Gazda može da traži igračicu

J. Ž. S. - M. N. S.

18. 01. 2019. u 21:02

НОВА ЛИСТА ЗАНИМАЊА: Газда може да тражи играчицу
Od 1. januara ove godine u Srbiji na snazi novi šifrarnik, a tržište rada sada prepoznaje 3.641 zanimanje. Na novoj listi i poslovi koje je donelo novo doba

VEĆ decenijama vrti rulet i deli karte, ali ga zvanično tržište rada tek sad prepoznaje kao krupijea. I igračima u noćnom klubu, bebi-siterkama ili mađioničarima u radnoj knjižici će konačno biti upisano pravo zanimanje. Od 1. januara u Srbiji je na snazi novi šifrarnik, na kome se našlo 3.641 zanimanje.

Na novoj listi nisu samo zanimanja koja su i ranije postojala ali za njih nije postojala šifra, već i ona koja je donelo savremeno doba. Tako će se u novom šifrarniku naći disk-džokej, kućne negovateljice - pomoćnice, bebi-siterke, žongleri, klovnovi, mađioničari, zvonari, krupijei, kobasičari... A od ove godine tržište prepoznaje i programere kompjuterskih igara, estradne imitatore, izvršitelje, javne beležnike....

Do usvajanja nove liste šifara polovinom prošle godine, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine. Taj spisak su odavno progutali vreme i promene na tržištu rada.

Tako, programeri na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nisu bili prijavljeni kao programeri, jer šifre za ovo zanimanje nije bilo.

- Novi šifrarnik je dobar za statistiku, jer ćemo moći jasnije da izbrojimo koliko programera radi u Srbiji. Do sada to nije bilo lako, pa smo radili sa pretpostavkama - kaže Zoja Kukić, iz "Startita".

PO MERI PRIVREDE NOVI šifrarnik je usklađen sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, kao i sa međunarodnim standardom - kaže Bojana Stanić, državna sekretarka u Ministarstvu rada. - Ova lista koristiće svim nadležnim službama i ministarstvima, naročito Ministarstvu prosvete, jer će moći da edukuje obrazovne profile za nedostajuća zanimanja. Važan je i zbog prepoznavanja zanimanja na tržištu, što će doprineti tome da građani lakše dođu do posla.

Stara klasifikacija objedinjavala je nekadašnje stručne spreme i zanimanje u jedno, a sada je to razdvojeno, jer se radi o dva različita obeležja radno aktivnog stanovništva.

Profesor sociologije rada dr Darko Marinković objašnjava da je u poslednjih desetak godina sa tržišta rada nestalo više od 10.000 zanimanja. Korenite tehnološke i ekonomske promene, po njemu su uslovile novi stil života i sistem vrednosti, pa je samim tim došlo i do pojave novih profesija.

Primera radi, krupijei su postojali i do sada, ali su u šifrarnik upisivani kao radnici obezbeđenja ili kontrolori. Sada su se stekli uslovi da i oni dobiju svoje mesto. Profesor Marinković naglašava da je pre nekoliko decenija, recimo, u bivšoj SFRJ kocka bila zabranjena, pa samim tim nije ni bilo potrebe za ovakvim profesijama.

- Uvođenjem bolonjskog sistema obrazovanja ukinuto je stepenovanje studija, pa tako polako nestaju pravnici koji su diplomu sticali na višim školama i diplomirani pravnici sa završenim fakultetom - kaže naš sagovornik. - Uvedena je fleksibilnost studija, a čitav proces je postojanjem izbornih predmeta postao kreativniji. Profesor objašnjava da i prve generacije koje su završile studije po "Bolonji" šifrarnik nije prepoznao, te je sada nepravda ispravljena.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Posmatrač iz Nemačke

18.01.2019. 21:15

Dobro, a da li je u listu novopečenih zanimanja uvedeno i zanimanje "motač kablova" ili "seckaroš kablova na datu dužinu" ili "pogonski rob za sve vrste posla" i druga "moderna" zanimanja koja traže strani eksploatatori kojima je od srpske vlade podareno i do 10.000 evra po radnom mestu narodnih para?

Нема издаје, нема предаје!

18.01.2019. 21:52

У старом шифрафнику "тржишта рада", се то до сад вековима уназад звало једноставно проститутка.