ČIJI je potpis na jedinoj pristigloj prijavi za učešće u nadmetanju za Poljoprivrednu korporaciju Beograd, znaće se sutra. Tačno u podne je zakazano otvaranje glavne koverte, ali kako stvari stoje, najviše je izgleda da je za PKB zainteresovana jedino "Al Dahra Srbija", srpska ćerka-firma "Al Dahre" iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata.

PROČITAJTE JOŠ:Za PKB zasad zainteresovana jedna kompanija

"Al Dahra" u Srbiji posluje od 2014. godine kada su postali većinski vlasnici, 51 odsto, firme "Rudnap agrar" Vojina Lazarevića. Već početkom sledeće godine "Al Dahra internešnl" je postala jedini vlasnik plantaže u Irigu - "Al Dahre Rudnap".


PROČITAJTE JOŠ:
Samo jedan kupac hoće PKB


U martu ove godine osnovali su "Al Dahra Balkans", ali su tek registrovanom preduzeću nedavno promenili ime u "Al Dahra Srbija". Iza ove, mlađe firme, stoji "Al Dahra agrikalčr" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pretežna delatnost novoosnovanog preduzeća je uzgoj muznih krava, a prijavljeni su, takođe, u Irigu.

ULAŽU U BEZBEDNOST "AL DAHRA", kako je lane najavio njen predsednik Hamid al Dareikazao, ulaže kako bi obezbedili veću bezbednost hrane. Ova kompanija najviše zemlje poseduje u Egiptu - 54.000 hektara. Po oko 4.000 hektara imaju u Sjedinjenim Američkim Državama i Španiji, a oko 2.000 hektara u Australiji.

Pre tačno godinu i po, u vreme kada su zainteresovani za državnu poljoprivrednu firmu slali pisma o svojim namerama, "Al Dahra" je obelodanila da je spremila 130 miliona dolara za kupovinu njiva širom sveta. Tada su Arapi najavili da im je cilj da u Srbiji imaju 20.000 hektara. Ukoliko oni stoje iza prijave za trku za PKB, ova najava bi se mogla ostvariti. PKB raspolaže sa 17.000 hektara sada poljoprivrednog zemljišta.

Nadležni sindikate PKB juče još nisu obavestili kako teče potraga za kupcem.

- Niko nam zvanično ništa ne kaže. I mi smo čuli da su samo Arapi dostavili bankarsku garanciju i prijavu - kaže za "Novosti" Milisav Đorđević, predsednik samostalnog sindikata PKB.

- Ko god da je zainteresovan, nas čeka teška borba. Nama nikako ne odgovra model po kome se PKB prodaje. Ne prodaje se firma, već njena imovina. Znači, mi ćemo biti novozaposleni, bez svih prava za koje smo se dosad izborili. Sledi nam borba za kolektivni ugovor i teški pregovori. Ukoliko je poslodavac pravi, u nama će imati partnere i dobre radnike. Imaće ugovornu obavezu od tri godine, a nas posle toga ponovo čeka neizvesnost.