OPOREZIVANjE PREDUZETNIKA: Paušalci bi jasnu računicu

S. BULATOVIĆ

05. 09. 2018. u 21:23

ОПОРЕЗИВАЊЕ ПРЕДУЗЕТНИКА: Паушалци би јасну рачуницу

Među paušalcima su advokati, taksisti, zubari... Foto M. Atanacković

U toku javno-privatni dijalog koje je najbolje rešenje za oporezivanje preduzetnika. Privreda tvrdi da je prevelika sloboda poreznika u razrezivanju iznosa

VLASNICA preduzetničke radnje "Marija hend mejd", registrovane u Šapcu, pre dve godine je dobila dvostruko veće poresko rešenje, iako u poslovanju, po njenom mišljenju, nije bilo značajnih promena. U Poreskoj upravi su joj pojasnili da više nije ona mala preduzetnica, sada nastupa u Parizu, gostuje na televiziji. Subjektivnost i prilična nepredvidljivost iznosa paušalnog poreza glavni je razlog što deo privrednika traži izmene zakona koji ga regulišu.

Još se ne zna hoće li vlada pribeći novom zakonskom rešenju, ili će se menjati podzakonska akta. To će se znati na kraju dijaloga koji je u sredu počeo između privatnog i javnog sektora. Udruženje za razvoj preduzetništva i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj započinju javnu kampanju "Mesec paušalaca", koja će trajati tokom septembra. Svi zainteresovani mogu na portalu www.jpd.rs da dostave svoje predloge i sugestije šta u trenutnom tretmanu paušalaca nije kako treba i kako se može popraviti.

- Vlada trenutno formira radnu grupu koja će analizirati zakonsko rešenje - istakla je Svetlana Jovanović iz kabineta premijerke Ane Brnabić. - Videćemo, pre svega, da li neko ima pravo da bude paušalac, ali i da utvrđivanje paušalnog poreza bude precizno. Poreska uprava ima ozbiljan algoritam za utvrđivanje iznosa, tako da to nije baš toliko subjektivna stvar inspektora.


Pročitajte još - Paušalci hoće jasna pravila


Pravilnik o utvrđivanju paušanog poreza, međutim, na više mesta daje raspon od - do. NALED upozorava da upravo to stvara prostor za lični sud poreznika da li je neko na donjoj, a neko na gornjoj granici skale.

- Poreska uprava godišnje mora da izda i više od 300.000 poreskih rešenja paušalcima - kaže Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED. - To je veliki posao. Automatizacija izdavanja rešenja je jedan od načina da se taj problem reši.

Javni dijalog trebalo bi da da najbolje rešenje na pitanje koje sve delatnosti imaju pravo da budu paušalci, kako izbeći kašnjenje poreskih rešenja, kako da iznosi poreskih obaveza budu predvidljivi, ali i kako sprečiti zloupotrebu statusa paušalca. Jer ovakav vid oporezivanja namenjen je pre svega ekonomski ranjivim preduzetnicima. Trenutno su u ovom sistemu advokati, taksisti, informacione tehnologije, zubari...


IT NE BI DA SE MENjA

POKRETANjE pitanja da li je paušalno oporezivanje najbolje rešeno, dotaklo je zaposlene u informacionim tehnologijama. Deo naših programera od poslodavaca zaradu naplućuje kao agencija. Poslodavac im platu zapravo plaća kao uslugu, a sam programer, vlasnik agencije, izmiruje paušal. Tu državi stignu niži iznosi na ime poreza i doprinosa na zarade.

Jedno od predloženih rešenja, kako bi se smanjio ovakav tip angažovanja radnika i u drugim sferama poslovanja, jeste da dotična agencija najviše 80 odsto prihoda može da ostvari od jednog klijenta. IT sektor veruje da će tako igubiti konkurentnu prednost koju trenutno ima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mestanin

06.09.2018. 06:40

Sto se tice IT, samo budite realniji. Nije pošteno da It stručnjak ima osnovicu 35-36 hiljada ( u Nišu i Pku ). Zna se da su im zarade tri puta veće . To se lako proveri , uzmete izvod iz banke i gotovo .Ali neko to zbog nečega namerno radi ....

Чикириз

06.09.2018. 09:56

Адвокати нису " економско рањиви предузетници".У последње време постају физички рањиви предузетници али економски су увек добро стајали.