PREDSEDNICI Kine i Srbije Si Đinping i Aleksandar Vučić verifikovaće 18. septembra u Pekingu specijalni ekonomski paket od najmanje deset ugovora, kojim će naša država obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, taj finansijski aranžman premašuje 1,5 milijardi dolara i praktično je dogovoren do tančina. Ostalo je samo da se formalizuje potpisima članova dveju delegacija, tokom dogovorene posete prvog čoveka Srbije najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Vrednost "paketa" mogla bi značajno da se poveća, ako se kao najpovoljnija oceni ponuda "Zi Jina" za preuzimanje RTB "Bor".

Ovaj izuzetan poduhvat ima širi značaj od privrednog i oslanja se na ugovor o strateškom partnerstvu dveju prijateljskih zemalja i na težnju "kineskog zmaja" da se u okviru svoje proklamovane doktrine "Jedan pojas, jedan put" pozicionira u jugoistočnoj Evropi. Uz to, dokazuje i da je naša država prepoznata kao sigurna investiciona destinacija.

Da su Kinezi, posle spasavanja smederevske "Železare", voljni da ozbiljno ulažu u Srbiju potvrđuje i potpis na ugovor između "Šandong Linglonga" i Zrenjanina kojim se u taj deo Banata ulaže čak 994,4 miliona dolara! Tolika je naime vrednost investicije koju su najavili čelnici svetskog giganta u proizvodnji automobilskih guma, odlučni da u gradu na Begeju otvore fabriku koja će zaposliti 1.500 radnika.

PROČITAJTE JOŠ - POSAO ZA 1500 LjUDI: Potpisan sporazum o izgradnji kineske fabrike u Zrenjaninu

Kemen temeljac se očekuje u aprilu sledeće godine, završetak radova 2025. godine. Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor "Šandong Linglonga" Feng Vang. Za izgradnju pogona grad Zrenjanin je obezbedio 136 hektara zemljišta, a Kinezi planiraju da u Srbiji godišnje proizvode 13,6 miliona guma visokih performansi.

Zanimljivo je da su investitori sa Dalekog istoka odustali od Poljske, Češke, Slovačke i izabrali našu zemlju.

- Vraćamo život i nadu Banatu, da bude bogat, ali i da Srbija napreduje. Očekujem da 18. ili 19. septembra, tokom moje posete Kini, bude potpisan ugovor sa kompanijom "Šandong Linglong" o izgradnji fabrike u Zrenjaninu. To će biti u prisustvu kineskog predsednika Si Đinpinga - rekao je predsednik Vučić, koji je prisustvovao svečanosti.

On je istakao da je to "velika stvar za Zrenjanin, ovaj deo Vojvodine, ali i za celu Srbiju".

- Pregovori sa kompanijom "Šandong Linglong" nisu bili laki jer se dugo odlučivalo da li će ta investicija biti u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj, ali je doneta odluka da bude u Zrenjaninu jer je Srbija ponudila najbolje uslove.

Kineski investitor može da računa na značajne državne subvencije. Predsednik nije otkrivao kolike, jer će to pitanje biti precizirano ugovorom, ali je najavio da će u Zrenjanin doći još nekoliko kineskih kompanija.

- Srbija je po rastu BDP na drugom mestu u Evropi u drugom kvartalu, odmah iza Poljske, a deli treće mesto sa Mađarskom, kada je u pitanju prvo polugodište 2018. godine. Pre nas su Irska i Poljska - istakao je predsednik. - Javni dug Srbije se smanjuje, pa će do kraja godine moći da ide i ispod 50 odsto. Srbija šest godina ima najčvršću valutu i na istom je nivou za sve to vreme i ima stopu rasta mimo očekivanja i MMF i Svetske banke. U prvih šest meseci ove godine Srbija ima 1,4 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je 15,6 odsto više nego u istom periodu lane.

Vučić je naveo da će sa "Šandongom" doći i veliki broj dobavljača. a jedan od njih je i kompanija koja se bavi proizvodnjom cinka, čiji predstavnik je prisustvovao potpisivanju ugovora.

PROČITAJTE JOŠ - Milijardu evra za fabriku guma

Feng Vang, izvršni direktor kompanije, kazao je da se seća da je predsednik Vučić najmanje tri puta učestvovao na sastancima.

- Želim da najiskrenije zahvalim predsedniku Vučiću za pomoć, bez koje ovaj projekat danas ne bi bio realizovan. On je od prvog dana u tome učestvovao i video sam kod njega veliku želju da uradi nešto dobro za svoju zemlju. Reč je o strateškoj investiciji u Srbiju. Planirani su prihodi od poslovanja buduće fabrike u visini od 600 miliona evra godišnje, a proizvodi iz Zrenjanina uglavnom će snabdevati velike evropske proizvođače automobila.

Vang je zahvalio i ambasadoru Kine rekavši da je kod njega ostavio veliki utisak time što ima odlične odnose sa predsednikom Srbije, dodajući da on predstavlja most prijateljstva dveju zemalja.

VEZA SA RONALDOM

"ŠANDONG LINGLONG" ne žali novac da se probije na tržište Evrope. On je globalni partner italijanskom fudbalskom klubu Juventus. Tako je, pišu strani mediji, posle Ronalda, čiji je dolazak u Italiju pozdravio ovaj gigant, sada izabrao Zrenjanin za dalji prodor na ogromno, ali i veoma zahtevno evropsko tržište.

"Šandong Linglong" prodaje gume u 180 zemalja u Evropi, na Bliskom istoku, SAD, Africi i Aziji. U grupi je 20 najvećih svetskih gumarskih preduzeća i među prvih pet u Kini. Dobavljač je za "Ford", "Hjundai", "Fijat" i "Folksvagen". Godišnji profit, koji ostvaruje oko 12.000 radnika u pet fabrika u Kini i jednoj u Tajlandu, iznosi 1,5 milijardi dolara.


LI: ZAHVALNOST PREDSEDNIKU

AMBASADOR Kine u Srbiji Li Mančang zahvalio je predsedniku Srbije Vučiću na posvećenosti napretku zemlje, bez kojeg, kaže, ne bi bilo ni sporazuma o izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu, i poručio da će biti još više kineskih investicija:

- Čvrsto sam uveren da će više kineskih kompanija da dolazi da investira u Srbiju. Budite uvereni, zapamtite šta sam vam rekao, doći će još više kineskih investicija. Zahvaljujem mom prijatelju Vučiću, bez njega ne bi bilo potpisivanja ovog sporazuma.