Posao veka sa Kinezima!

E. E. R.

23. 08. 2018. u 22:38

Si Đinping i Aleksandar Vučić 18. septembra verifikuju ugovore o kapitalnim investicijama u našu infrastrukturu. Paraf na najmanje deset sporazuma čija vrednost premašuje 1,5 milijardi dolara

Посао века са Кинезима!

Foto Tanjug / Predsednik Aleksandar Vučić, ministar Goran Knežević, direktor Feng Vang i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang u Zrenjaninu

PREDSEDNICI Kine i Srbije Si Đinping i Aleksandar Vučić verifikovaće 18. septembra u Pekingu specijalni ekonomski paket od najmanje deset ugovora, kojim će naša država obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, taj finansijski aranžman premašuje 1,5 milijardi dolara i praktično je dogovoren do tančina. Ostalo je samo da se formalizuje potpisima članova dveju delegacija, tokom dogovorene posete prvog čoveka Srbije najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Vrednost "paketa" mogla bi značajno da se poveća, ako se kao najpovoljnija oceni ponuda "Zi Jina" za preuzimanje RTB "Bor".

Ovaj izuzetan poduhvat ima širi značaj od privrednog i oslanja se na ugovor o strateškom partnerstvu dveju prijateljskih zemalja i na težnju "kineskog zmaja" da se u okviru svoje proklamovane doktrine "Jedan pojas, jedan put" pozicionira u jugoistočnoj Evropi. Uz to, dokazuje i da je naša država prepoznata kao sigurna investiciona destinacija.

Da su Kinezi, posle spasavanja smederevske "Železare", voljni da ozbiljno ulažu u Srbiju potvrđuje i potpis na ugovor između "Šandong Linglonga" i Zrenjanina kojim se u taj deo Banata ulaže čak 994,4 miliona dolara! Tolika je naime vrednost investicije koju su najavili čelnici svetskog giganta u proizvodnji automobilskih guma, odlučni da u gradu na Begeju otvore fabriku koja će zaposliti 1.500 radnika.

Kemen temeljac se očekuje u aprilu sledeće godine, završetak radova 2025. godine. Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor "Šandong Linglonga" Feng Vang. Za izgradnju pogona grad Zrenjanin je obezbedio 136 hektara zemljišta, a Kinezi planiraju da u Srbiji godišnje proizvode 13,6 miliona guma visokih performansi.

Zanimljivo je da su investitori sa Dalekog istoka odustali od Poljske, Češke, Slovačke i izabrali našu zemlju.

- Vraćamo život i nadu Banatu, da bude bogat, ali i da Srbija napreduje. Očekujem da 18. ili 19. septembra, tokom moje posete Kini, bude potpisan ugovor sa kompanijom "Šandong Linglong" o izgradnji fabrike u Zrenjaninu. To će biti u prisustvu kineskog predsednika Si Đinpinga - rekao je predsednik Vučić, koji je prisustvovao svečanosti.

On je istakao da je to "velika stvar za Zrenjanin, ovaj deo Vojvodine, ali i za celu Srbiju".

- Pregovori sa kompanijom "Šandong Linglong" nisu bili laki jer se dugo odlučivalo da li će ta investicija biti u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj, ali je doneta odluka da bude u Zrenjaninu jer je Srbija ponudila najbolje uslove.

Kineski investitor može da računa na značajne državne subvencije. Predsednik nije otkrivao kolike, jer će to pitanje biti precizirano ugovorom, ali je najavio da će u Zrenjanin doći još nekoliko kineskih kompanija.

- Srbija je po rastu BDP na drugom mestu u Evropi u drugom kvartalu, odmah iza Poljske, a deli treće mesto sa Mađarskom, kada je u pitanju prvo polugodište 2018. godine. Pre nas su Irska i Poljska - istakao je predsednik. - Javni dug Srbije se smanjuje, pa će do kraja godine moći da ide i ispod 50 odsto. Srbija šest godina ima najčvršću valutu i na istom je nivou za sve to vreme i ima stopu rasta mimo očekivanja i MMF i Svetske banke. U prvih šest meseci ove godine Srbija ima 1,4 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je 15,6 odsto više nego u istom periodu lane.

Vučić je naveo da će sa "Šandongom" doći i veliki broj dobavljača. a jedan od njih je i kompanija koja se bavi proizvodnjom cinka, čiji predstavnik je prisustvovao potpisivanju ugovora.

Feng Vang, izvršni direktor kompanije, kazao je da se seća da je predsednik Vučić najmanje tri puta učestvovao na sastancima.

- Želim da najiskrenije zahvalim predsedniku Vučiću za pomoć, bez koje ovaj projekat danas ne bi bio realizovan. On je od prvog dana u tome učestvovao i video sam kod njega veliku želju da uradi nešto dobro za svoju zemlju. Reč je o strateškoj investiciji u Srbiju. Planirani su prihodi od poslovanja buduće fabrike u visini od 600 miliona evra godišnje, a proizvodi iz Zrenjanina uglavnom će snabdevati velike evropske proizvođače automobila.

Vang je zahvalio i ambasadoru Kine rekavši da je kod njega ostavio veliki utisak time što ima odlične odnose sa predsednikom Srbije, dodajući da on predstavlja most prijateljstva dveju zemalja.

VEZA SA RONALDOM

"ŠANDONG LINGLONG" ne žali novac da se probije na tržište Evrope. On je globalni partner italijanskom fudbalskom klubu Juventus. Tako je, pišu strani mediji, posle Ronalda, čiji je dolazak u Italiju pozdravio ovaj gigant, sada izabrao Zrenjanin za dalji prodor na ogromno, ali i veoma zahtevno evropsko tržište.

"Šandong Linglong" prodaje gume u 180 zemalja u Evropi, na Bliskom istoku, SAD, Africi i Aziji. U grupi je 20 najvećih svetskih gumarskih preduzeća i među prvih pet u Kini. Dobavljač je za "Ford", "Hjundai", "Fijat" i "Folksvagen". Godišnji profit, koji ostvaruje oko 12.000 radnika u pet fabrika u Kini i jednoj u Tajlandu, iznosi 1,5 milijardi dolara.


LI: ZAHVALNOST PREDSEDNIKU

AMBASADOR Kine u Srbiji Li Mančang zahvalio je predsedniku Srbije Vučiću na posvećenosti napretku zemlje, bez kojeg, kaže, ne bi bilo ni sporazuma o izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu, i poručio da će biti još više kineskih investicija:

- Čvrsto sam uveren da će više kineskih kompanija da dolazi da investira u Srbiju. Budite uvereni, zapamtite šta sam vam rekao, doći će još više kineskih investicija. Zahvaljujem mom prijatelju Vučiću, bez njega ne bi bilo potpisivanja ovog sporazuma.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (51)

prellee

23.08.2018. 22:46

Bravo Srbija. Ovakve investicije nam donase boljitak sutra. Ko god nekog želi otjerati (protjerati) sa Balkana pravi ogromnu grešku i donosi nesreću svim narodima. Ne treba otjerati nikog i svi moraju imati mjesto na Balkanu, Kinezi, Indijci, Amerikanci, EU, Turska...Balkan su vrata EU. Jedino problem mogu praviti oni koji nemaju snage da se takmiče na ovom geografskom tržištu Balkana, npr. Britanci. Imperija koja se bavi nekim lošim namjerama. Još jednom, naprijed Srbija.

Fudbaler

23.08.2018. 23:22

Sve više kineskih kompanija dolazi da investira u Srbiju.Srbija je na pravom putu rayvoja i napretku zahvaljujući Aleksandru Vučiću koji radi na tome da građani žive bolje. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

jovan

24.08.2018. 08:26

@Slađa - Necu da je euforija prevelika ali samim dolaskom investitora iz Kine, automatski ce se sredjivati prilazni putevi, restorani ce povecati svoje kapacitete, hoteli, hosteli i moteli ce biti popunjeni, spediteri ce imati mnogo vise posla, jer ipak je to 1500 novih radnih mesta, veci obrt novca u samom gradu i okolini, a same transportne firme ce uposliti sve svoje kapacitete.

баунти

24.08.2018. 01:20

На страну два критика тренутне власти - али ово је добар потез. Једино мислим да Србија треба мало оштрије да брани своје интересе у разговорима са западом... Њихово вријеме пролази, а исток постаје све моћнији. Паметни се окрећу истоку, а не западу. Нама ЕУ не треба, али ћемо ми њима требати врло скоро.

Penzioner

24.08.2018. 01:41

Nisam protiv investicije ali sam protiv ovolikih podrepnih BOT-ova. Oni da Vuki ubije pisali da je to potrebno i bravo Srbijo.

Jovan

24.08.2018. 06:07

Uspesno vodjena politika ove zemlje nam je omogucila nova ulaganja NR Kine, verujem da ce ih u buducnosti biti jos vise.

Zoran Kg

24.08.2018. 06:12

Verovatno. je ovo posao 21 veka,jos ako bude uspesan kao posao 20 veka koji se zvao Jugo-amerika.

Milan

24.08.2018. 06:29

Kinezi kada ulazu u pitanju su ne milioni nego milijarde dolara a tolike pare treba i zasluziti. Nas predsednik je to zasluzio sa svojim narodom.

Trajko Đurić

24.08.2018. 06:56

Svaki posao za Vučića je posao veka a zaduženje Srbije 8 milijradi € veće nego 2012. Jel ima neko odgovor na pitanje kako je to moguće?

ne toliko davno....

24.08.2018. 06:58

...ta ista Kina drzala je i neke "drage nam" susede iznad vode.Odmah posle"revolucije",ti susedi su se oberucke podali drugim "zastitnicima".Sada se gorko kaju.Ne zbog prepoznatog ropstva na moderan nacin!?Kaju se sto su okrenuli ledja Kinezima!!!Jeb. ga,preracunali su se..A zna se,ko radi taj i gresi.Mozda bi Vas list mogao da napise nesto,strucno,o tom "braku" koji je trajao vise decenija?A Kinezi?Oni su bili "veran" drug,i kao ponosna nacija,razveli su se dostojno."Drugi brak",nasa sreca....?

Izmet Fekaljija

24.08.2018. 07:07

Ееее... прође наше време патри-јота и бизмис-мена! Дрекнеш демонкратија и уа Слобо, докажеш се затворским стажом и курсом нато-наци обуке и... добијеш сва предузећа и фирме... једини услов је био ДА ИХ ОПЉАЧКАШ и УПРОПАСТИШ...! Уа Вућићу...

Србин

24.08.2018. 07:42

Може ли неко да објасни зашто на овакве вести читаоци стављају негативне оцене ?

Rasa Rakic

24.08.2018. 07:50

Jedna velika investicija, predsednik je jedini koji je ovo uspeo u zadnjih 50 godina, ovoliko fabrika je otvorio, toliko ljudi zaposli, Srbiju vratio sa ivice ambisa, svaka cast!!

Jasna

24.08.2018. 08:22

Kina i Srbija sve vise ucvrscuju vec jako prijateljstvo koje postaje neraskidivo a ova investicija samo potvrdjuje cinjenicu da im je stalo do napretka srpske ekonomije.

Bane

24.08.2018. 10:07

@Sanja - Naravno! Radna snaga u Srbiji danas je džabaluk u odnosu na plate radnika u Kini. Zašto se krije koliki je vlasnički udeo Kine u tim projektima, koliko iznosi kredit za zaobilaznicu, koliki je grejs period, koliko iznosi kamata, koliki je rok otplate kredita?

Piš Živi

24.08.2018. 08:25

Ajmo ta deonica Cacak-Pozega!!! Aaaajmo!!! To treba ko lek, a izmislice ga valjda za 7-8 godina.

Mare

24.08.2018. 08:25

Odlične vesti,Srbija se uzdiže i postaje zemlja u kojoj je budućnost zagarantovana,a sve to zahvaljujući napornom radu vlasti.

Nk

24.08.2018. 08:37

Kinezi znaju gde treba da investiraju, Srbija pokazuje napredak iz dana u dan zahvaljujuci velikim ulaganjima predsednika

hmmmm

24.08.2018. 08:46

136 hektara plodnog zemljišta za proizvodnju gume! Sledeca investicija u onkolosko odelenje opste bolnice u Zrenjaninu.

Dragan

24.08.2018. 09:36

@hmmmm - Pa nece niko da obradjuje, npr. mogao bi i ti, dobijes podsticaj od drzave, zasuci rukave i cepaj.

goran_

24.08.2018. 09:49

Sve je to lepo, ali ko ce nama da ostane da radi u maloprodaji. Vec smo u nekoliko navrata povecavali plate, te vise ne mozemo pratiti taj trend.

MarkBgd

24.08.2018. 11:58

Kineski ambasador razbija kako govori srpski jezik. Šokirao sam se kad sam ga čuo. Čak i naglasak kad da je iz neke slovenske zemlje ( Slovenije, Češke, Slovačke). Neverovatno

Stari iseljenik

25.08.2018. 06:28

@MarkBgd - Ne da samo kineski ambasador govori srpski, tu su i neki drugi ambasadori! To je i normalno, SAD i druge države čak zahtevaju da ambasadori govore bar delimično jezik zemlje u koju odlaze. Kod nas je sve drugačije- mnogi ambasadori i ambasadorke ne govore kako treba čak ni jezik sopstvene zemlje, o jezicima zemalja domaćina ne treba ni govoriti!