AUTO-ŠKOLE PRED (NE)REŠIVIM PROBLEMOM: Traže im uspon na poligonu

P. ŽIVKOVIĆ

13. 07. 2018. u 21:02

АУТО-ШКОЛЕ ПРЕД (НЕ)РЕШИВИМ ПРОБЛЕМОМ: Траже им успон на полигону

Poligone čekaju prepravke, Foto Z. Jovanović

Auto-škole Srbije opet pred (ne)rešivim problemom prilikom obuke novih vozača. Čak trećina ne poseduje odgovarajuću nizbrdicu sa visinskom razlikom od 50 centimetara

MANJE od trećine auto-škola u Srbiji, u ovom trenutku, ispunjava zakonske uslove vezane za poligon, a najveći problem predstavlja uspon na poligonu, bez kog nijedna od oko 450 AŠ u Srbiji, od 25. oktobra ove godine neće moći da radi.

Ovaj podatak proističe iz preliminarnih rezultata (konačni se očekuju veoma brzo) ankete koju je Privredna komora auto-škola Srbije sprovela među svojim članicama.

Po tim rezultatima samo 28,4 odsto AŠ ima poligon koji ispunjava sve uslove. Najveći problem, uspon na poligonu, nema isti procenat škola (28,4), a mnogo muke kod uređenja poligona zadaje i obaveza da "postoji dovoljno prostora" za "operaciju skretanja ulevo ili udesno za vozila E (kamioni s prikolicom) i F (traktori) kategorije". Ovaj uslov ne ispunjava 25,4 odsto auto-škola.

- U drugom delu ankete tražili smo od naših članica da kažu da li imaju mogućnost da reše problem - kažu za "Novosti" u ovom udruženju - Rezultati nisu ohrabrujući.

Samo 8,8 odsto auto-škola kaže da će do 25. oktobra uspeti da ispuni sve potrebno da bi nastavili sa radom. Procenat onih koji smatraju da "postoje šanse" da reše problem je 25 odsto, a čak 32,8 odsto kategorično kaže da ne postoji ni šansa da taj problem bude rešen.

To bi značilo da će posle prvog sloma auto-škola kada je zbog novih propisa, krajem 2015. njihov broj smanjen sa 900 na 448 ponovo doći do zatvaranja određenog broja auto-škola, jer je teško verovati da će nadležni ponovo prolongirati rok.- Problem postoji ali nije nerešiv - kaže jedan od vlasnika AŠ iz Beograda. - Da li u dogovoru sa lokalnom samoupravom ili drugačije ne znam, ali znam da svi čekaju poslednji dan.

Uspon nije Keopsova piramida - kaže naš sagovornik - Treba da bude dug šest metara sa visinskom razlikom od 50 cm.

Ima i drugih mišljenja.

Tako jedan od vlasnika auto-škola iz unutrašnjosti Srbije kaže da će "insistiranje na poligonu za žonglere a ne za vozače" dodatno smanjiti broj auto-škola u Srbiji pa će kandidati na obuku morati da idu i par stotina kilometara od mesta stanovanja.

- Dosad smo na studiranje i lečenje išli u Beograd a sada ćemo morati i zbog vozačke dozvole - kaže on.


NELOJALNA KONKURENCIJA

JEDAN od naših sagovornika, koji po pravilu nisu hteli da im se objave imena, kaže da je ponovo na delu "nelojalna konkurencija".

- Ponovo se kandidati mame na razne načine. Tako neki svakom 100. kandidatu poklanjaju automobil iako je i vrapcima jasno da sa sadašnjom cenom obuke teško da mogu da poklone i bicikl - kaže jedan od vlasnika auto-škola sa kojima su razgovarale "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Патриота

13.07.2018. 22:05

Шта правите од свега међеда, у Бијелом Пољу сваки полигон има успон, обавезно приликом полагања је кретање узбрдо уз ручну, а не само по равном па узбрдо стану пањеви и не умију да крену...

Saša

13.07.2018. 22:13

Kakav poligon, nedavno sam bio na začelju kolone od dobrih 10-ak vozila koju je na uzbrdici stvorio čovjek koji se obučava, kojem se automobil stalno gasio, a kojeg nismo imali gdje preteći jer je cijelim putem puna linija. Ali sam bio strpljiv, jer sam se sjetio svojih muka kad sam se obučavao, i pomislio-tako se kali dobar i odgovoran vozač.

Opusteno

13.07.2018. 22:15

Uf al je tesko nasuti 2 kamiona zemlje .... I napraviti uspon.... I malo asvalta preko... Zaista neresivo ha ha ha

Predrag

13.07.2018. 22:48

Ako mene pitate, ja bih im tražio i da jedan deo poligona bude "opremljen" rupama prečnika najmanje pola metra i dubine bar 20 cm, zatim da postoje tramvajske šine koje su bar 20 cm iznad nivoa kolovoza, pa obligatno jedan deo poligona da cele godine bude pod snegom i ledom (simulacija beogradskih ulica u zimskim uslovima)...

Može i bez poligona

13.07.2018. 23:33

Vjerujte mi, može i bez poligona a i bez auto škole. I sistem radi bez problema, uči vas ko god ima vozačku dozvolu, na ulici. Samo treba sakupiti 100 sati za volanom prije polaganja, a evidencija se vodi u dnevniku. Tako sam bar učio i položo ja. Možda zvuči čudno, ali sistem radi već decenijama. Jedina mana je što učeći od drugih, možete steći i neke loše navike.

max

28.11.2018. 15:55

@Može i bez poligona - u sto si pismenkada ubijes sa takvim kandidatom nekoga ili ti nastrada kandidat dal ce sistem tada funkcionisati