Rakete nemoćne da od grada odbrane voćnjake

Bojana Caranović

24. 06. 2018. u 16:02

Zašto se Srbija ne štiti bolje od sve češćih, ali i sve ekstremnijih vremenskih nepogoda i hoće li automatske lansirne rampe to promeniti

Ракете немоћне да од града одбране воћњаке

Foto B. Backović

SAMO za 43 dana ovogodišnje protivgradene sezone u Srbiji, strelci su već ispalili više od polovine ukupne količine protivgradnih raketa! Kako iz Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu, reč je o rekordnom utrošku, ali i ekstremnim vremenskim prilikama. Uprkos svemu tome, vremenske nepogode i grad koji su proteklih dana potresli Srbiju, naneli su poljoprivrednicima štetu koja se meri milionima evra! Stradali su usevi, voćnjaci, vinogradi, posebno u zapadnoj, ali i u centralnoj Srbiji, poput opštine Topola.

Iz godine u godinu, ponavlja se priča o manjku raketa, lansirnih stanica i strelaca... Ali, nedavno su se mogle čuti i najave da bi Srbija konačno mogla da dobije automatske lansirne rampe, koje bi drastično poboljšale odbranu od grad.

Sezona odbrane od grada počela je 15. aprila, a prema proceni stručnjaka, za efikasnu odbranu oko pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 1,8 miliona hektara u Vojvodini, potrebno je čak 25.000 raketa. Lansirne stanice su, onda, u sezonu "ušle" sa nedovoljnim brojem raketa.

- Kao i prethodnih godina, radi svih 13 centara u Srbiji, a aktivirana je mreža od 1.428 lansirnih mesta - kaže Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada RHMZ. - Ove godine smo ukupno imali na raspolaganju 15.100 raketa, ili prosečno 10,7 po lansirnom mestu.

Pročitajte još - Voćari mere posledice grada

Kako Babić kaže, ekstremno nestabilna godina uslovila je da se od 24. aprila utroši čak 8.635 raketa! Iako je nabavka raketa, po Zakonu o odbrani od grada, isključivo u nadležnosti RHMZ, do sada je 40 lokalnih samouprava kupilo dodatnu količinu od 2.031 rakete, a iz Centra očekuju isporuku 530 raketa od Sekretarijata za poljoprivredu Vojvodine.

MODERNIZACIJA - AKO se sistem modernizuje automatskim lansirnim raketama, kako je premijerka Ana Brnabić nedavno najavila, onda bismo mogli da imamo novi ozbiljan problem, mnogo veći manjak raketa - kaže Mijatović. - Naime, ako kuburimo i sa sadašnjim optimalnim brojem od 25.000 raketa, kako će tek biti sa novim sistemom koji zahteva barem tri puta veće količine "municije". Srbija sada nabavlja 10 do 15 raketa po stanici, a automatski sistem lansira taj broj samo po jednoj akciji.

- Očekujemo da se odobre dodatna sredstva za nabavku raketa, a gotovo svakodnevno priskaču u pomoć opštine, kao i AP Vojvodina, sa svojim nabavkama - kaže Babić. - Iako je to nadležnost RHMZ, pozitivnim tumačenjem zakona od Ministarstva poljoprivrede, omogućeno je opštinama da mogu da nabavljaju rakete i dodatno stimulišu rad strelaca.

Kako je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rekao za "Novosti", Vlada Srbije je pokrenula proces uspostavljanja automatizovanog sistema protivgradne zaštite.

- Ne postoji nigde u svetu stopostotna zaštita od grada, i posebno ako su to tradicionalni sistemi ispaljivanja raketa - kaže Nedimović. - Prvi prostori koji će biti obuhvaćeni automatskom protivgradnom zaštitom biće Kolubarski i Mačvanski okrug, radarski centar Valjevo. Plan je da u narednim godinama teritorija cele Srbije bude pokrivena tim sistemom. Efikasnost će se umnogome povećati, odnosno preciznost gađanja oblaka biće znatno veća.

Po Nedimovićevi rečima, u narednom periodu insistiraće se na uspostavljanju koordinirane saradnje u regionu.

Nevreme je ove sezone u više navrata uništilo useve i zasade


Da nedovoljana razmena podataka između zemalja sa kojima "delimo" oblake, međutim, nije jedini razlog neefikasne odbrane od grada, smatra Miroslav Mijatović, iz Podrinjskog antikorupcijskog tima.

- Glavni razlog neuspeha odbrane od grada, uprkos ispaljivanju velikog broja raketa, jeste njihov loš kvalitet - kaže Mijatović. - Dok rakete koje se koriste na Zapadu, čija je efikasnost 70 odsto, sadrže od 40 do 80 odsto srebrojodida, u našim raketama ovog hemijskog reagensa ima svega od osam do 13 odsto. Osim toga, na spisku problema je mali broj mladih, obučenih strelaca, koji mogu da prate razvoj tehnologije u ovoj oblasti. Strelci su po pravilu stariji ljudi, a stanice su na vrlo nepristupačnim lokacijama.

Užice / Foto D. Karadarević


KOLIKO KOŠTAJU STRELCI

- ZA svako lansirno mesto angažuju se po dva strelca, do 15. oktobra, kada se završava sezona - kaže Babić. - Inače, nadoknada za rad iz budžeta RHMZ je 4.000 dinara mesečno po strelcu, dok lokalne samouprave, njih više od 80 odsto, dodatno stimulišu njihov rad. Na početku sezone imali smo problema na području Rasinskog okruga, ali se i tu situacija popravila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Sheme Tajkuna i drzave

24.06.2018. 17:20

Kako bese ona shema, dovedes fabriku pred bankrostvom raznim stosevma, onda je odkupis za nista i prodas dobro strancima. Porpadnu seljaci zbog grada, a ti samnjis rakete. E onda kazes to samo stranci mogu da gaje, mi nismo sposobni

NEBOJSA

24.06.2018. 17:50

Ne znam dokle cemo se boriti protivgradnim raketama pored dostupnih aviona i hemikalija koje razbijaju oblake i led pretvaraju u kišu. Neverovatno.

Пераконтраш

24.06.2018. 18:25

на аеродрому у Вршцу имали смо мислим два авиона наменска за разбијање градоносних облака !Где су и у каквом су стању није ми познато волео бих да сазнам истину о њима!

mika

25.06.2018. 09:48

Ovo je izvrstan članak . Piše šta kaže struka a piše i šta kaže politika tj političari. Pa narode izvoli biraj. Jedino i najjeftinije rešenje je protiv gradni avion. A zašto se ne kupuje ... kao što rekoh na početku ovaj članak je izvrstan