„NOVOSTI” SAZNAJU: Pet kandidata za direktora Pošte

D. I. KRASIĆ

16. 12. 2017. u 21:45

„НОВОСТИ” САЗНАЈУ: Пет кандидата за директора Поште

Foto Tanjug

Izbor za čelnu poziciju jednog od najprofitabilnijih javnih preduzeća ušao u finiš. Svi imaju iskustvo u rukovođenju u ovom "državnom kapitalcu"

PET kandidata su najozbiljniji "igrači" za poziciju generalnog direktora "Pošte Srbije". Kako "Novosti" nezvanično saznaju, osim trenutnog vršioca dužnosti direktora ovog javnog preduzeća Mire Petrović, za funkciju su zainteresovani i Mihailo Jovanović, sadašnji direktor Kancelarije za IT i e-upravu Vlade Srbije, ekonomista Dejan Radenković, privrednik i narodni poslanik SPS, zatim Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije, inače već zaposlen u "Pošti" na mestu direktora funkcije pravnih poslova i upravljanja nepokretnostima, kao i Željko Ivanji, zaposlen na poziciji Dimitrijevićevog zamenika, nekadašnji kadar G17plus, sada u Srpskoj narodnoj partiji.

Svim ovim kandidatima je zajedničko značajno radno iskustvo na rukovodećim funkcijama u "Pošti Srbije". Konkurs za direktora ovog javnog preduzeća objavljen je proletos. Prvi, pisani deo testiranja obavljen je pre nešto više od mesec dana. Zadatke je rešavalo 26 kandidata, a sve njih, u narednom periodu, očekuje i usmeni deo testiranja. Potom komisija za sprovođenje konkursa Vladi Srbije predlaže najviše tri kandidata. Konačnu odluku donosi upravo - Vlada.

PROFITABILNI "POŠTA Srbije" je jedno od najprofitabilnijih javnih preduzeća u našoj zemlji. Lane je upisalo neto dobit od 3,47 milijardi dinara. Kompanija upošljava 14.944 radnika i osim poštanskom delatnošću, bavi se i platnim prometom, zastupanjem i posredovanjem u osiguranju, zatim telekomunikacijama - kablovskim i ostalim uslugama, računarskim programiranjem, brokerskim poslovima sa hartijama od vrednosti, drumskim prevozom tereta, iznajmljivanjem nekretnina...

- Veoma sam angažovan u vladinoj Kancelariji za IT i e-upravu, kao saradnik premijerke Ane Brnabić i trenutno ne razmišljam o konkursu za direktora "Pošte" - rekao je "Novostima" Mihailo Jovanović, potvrđujući da se na konkurs za direktora "Pošte" prijavio još proletos, kao i da je bio na prvom krugu testiranja. - Ako me budu pozvali, tada ću razmišljati o tome.

Jovanović je, inače, diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a doktor je ekonomskih nauka. Ima 20 godina profesionalnog iskustva u "Telekomu" i "Pošti Srbije" gde je u kontinuitetu poslednjih 14 godina bio u najvišem bordu direktora odgovoran za informacione tehnologije, elektronske komunikacije i razvoj. Sada rukovodi novoformiranom vladinom Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Željko Ivanji, trenutno zamenik direktora funkcije pravnih poslova i upravljanja nepokretnostima u "Pošti Srbije", takođe je "u igri" za poziciju čelnog čoveka "Pošte". Na konkurs se, kaže, prijavio i bio na prvom krugu testiranja održanom 23. oktobra.

- Do 2012. godine sam bio direktor direkcije za strategiju u ovom javnom preduzeću, a na rukovodećim pozicijama u "Pošti" sam oko 15 godina. Diplomirao sam pravo i master sam ekonomije i što je najvažnije: treća sam generacija poštara u porodici - rekao je Ivanji u izjavi "Novostima".

Da se kandidovao za poziciju prvog čoveka "Pošte" potvrdio je i Dejan Radenković. Ovaj magistar ekonomije, član predsedništva Socijalističke partije Srbije i narodni poslanik, ima veliko iskustvo u privredi, a radio je i na rukovodećim pozicijama u "Pošti Srbije".

Vladimir Dimitrijević, Željko Ivanji, Mira Petrović, Dejan Radenković, Mihailo Jovanović

- Konkurisao sam za mesto direktora - kratko je potvrdio u izjavi "Novostima", dodajući da je bio na prvom krugu testiranja.

Ime još jednog kandidata viđeno je u najužem krugu za rukovodećeg direktora "Pošte". Vladimir Dimitrijević je predsednik Republičke izborne komisije i trenutno je zaposlen u "Pošti Srbije" na poziciji direktora funkcije pravnih poslova i upravljanja nepokretnostima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije