68 mera protiv sive ekonomije: Početnicima poštede

S. BULATOVIĆ

27. 11. 2017. u 12:25

Nacionalni program za suzbijanje je zacrtao da se udeo sive zone svede na 26,7 odsto bruto domaćeg proizvoda. Vlada Srbije ovu i sledeću godinu posvetila borbi protiv sive ekonomije

68 мера против сиве економије: Почетницима поштеде

PRIORITET Siva ekonomija mora da se smanji Foto P. Milošević

BORBA protiv sive ekonomije je prioritet Vlade Srbije u ovoj i narednoj godini. Oružje joj je ukupno 68 mera, a cilj je da se smanji gubitak države kroz nelegalno tržište. Nacionalni program za suzbijanje je zacrtao da se udeo sive zone svede na 26,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, da se gubitak u naplati poreza na dodatu vrednost sa četvrtine smanji na petinu, a učešće neformalne zaposlenosti u ukupnoj zaposlenosti sa 24 na 17 odsto. Do kraja godine trebalo bi da se zna koliko smo blizu planu.

Među glavnim merama na kojima će se raditi narednih meseci je uspostavljanje sistema da uhvaćeni u nelegalnoj trgovini za nju i odgovaraju, ali i da se početnicima u biznisu obezbedi poreska “pošteda”, kako ih preveliki nameti ne bi oterali u “ilegalu”. U prioritetima je i projekat brze i jednostavne evidencije sezonskih radnika u poljoprivredi.

- Naredne dve godine ćemo raditi na razvijanju sistema sporazumnog priznavanja prekršaja - ističe Dragan Ilić, koordinator Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije. - Sada se često dešava da prekršaji zastarevaju, a inspektor puca iz prazne puške. Nelegalna trgovina se tretira novim Zakonom o organizaciji državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala. On će se primenjivati od marta naredne godine i nedozvoljanu trgovinu će procesuirati posebna odeljenja tužilaštva, a biće ih četiri.

Istovremeno, pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave funkcioniše jedinica za podršku koordinacionoj grupi. Zadatak im je da usklade rad svih radnih grupa i inspekcija uključenih u borbu protiv nelegalnog tržišta.

- Važan nam je i projekat podizanja kapaciteta upravne inspekcije. Ona treba da bude krovna inspekcija za kontrolu svih u nadzoru, a sada je slabog kapaciteta - dodaje Dragan Ilić. - Inspekcija je 40 samo na republičkom nivou. Uskoro očekujemo izveštaj o izvršenju Akcionog plana za ovu godinu, a preliminarni rezultati govore da smo premašili očekivan rezultat. Povećana je naplata poreza i drugih prihoda. Kontrolne mere su dale rezultata, ali sada očekujemo više podsticajnih mera.

Nema ekonomije u svetu bez sive ekonomije, ali je pitanje koliko je raširena.

- Nulti procenat sive ekonomije uopšte nije optimalan rezultat - kaže Birger Nere, viši vođa projekta Nemačke razvojne agencije GIZ. - Nije nam stalo da kontrolišemo i vodimo računa da se za svaku žvaku izda fiskalni račun. Nas zanimaju velike stvari.


OPET IGRA

DRUGI krug nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” očekuje se, kako nezvanično saznajemo, u prvom kvartalu sledeće godine. Prvi krug je igračima doneo značajne nagrade, stanove, automobile i putovanja, pa je pred organizatorima da obezbede podjednako primamljiv nagradni fond.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Bojan

27.11.2017. 13:39

Borite se protiv korumpiranih politicara,njihovih firmi koje se vode na druge ljude i okrecu milione,a bedu po buvljacima pustite da prezivi.

sony

27.11.2017. 14:41

I sad onaj mucenik iz GOSE sto je proteran iz firme a drzava mu duzna plata i plata...ode na buvljak i proda nesto da bi preziveo taj dan, je kriminalac iz sive ekonomije?? ja sam tako protumacio drzavu..

Darko

28.11.2017. 09:37

@sony - Država nije dužna nikome u Goši ni dinara, fabrika je privatna. Svi ste lupali u šerpe i tražili kapitalizam i Evropu, evo stigla je, što se bunite, pokušajte na zapadu da neplaćate porez. Početkom pedesetih i Nemci su stajali u redovima za hleb pa se seva eonomija nije tolerisala...

penzionervolonter

27.11.2017. 15:49

Kako misli država da smanji nelegalnu trgovinu i šverc, kad je zbog precenjenog dinara , sve jeftinije u inostranstvu ? Od goriva do krpica .

Goga K.

27.11.2017. 17:06

Kakve postede?Prosla godina je bila god.preduzetnistva.Otvorila sam radnju,bez ikakve pomoci drzave i posle godinu dana zatvorila.Gde god sam se obracala,konkurisala,nista nisam dobila.Redovno sam izmirivala poreske obaveze i teskom mukom zatvorila firmu(sta bi bilo da nisam placala obaveze?)Zato,ne verujte ovoj korumpiranoj drzavi!Nikad vise ne bih registrovala firmu,zivela siva ekonomija!!!