Mladi vozači ne mogu u besna kola

P. Ž.

09. 11. 2017. u 19:02

Млади возачи не могу у бесна кола

Shutterstock

Nova pravila u predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja u Srbiji. Zabranjena vožnja auta sa više od 80 kilovata, i posle 23 časa

NOVOPEČENI vozači će ubuduće, prema Predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o saobraćaju, koji ovih dana treba da se nađe pred poslanicima Supštine Srbije, biti pod pravim "skenerom" sa ciljom da se jedna od najrizičnijih kategorija učesnika u saobraćaju maksimalno zaštiti.

Tako će vozači za, najčešću, B kategoriju (dozvola za upravljanje putničkim vozilom) moći da polažu već sa 17 godina, ali će tada dobijati samo probnu vozačku dozvolu koja sa sobom nosi brojna ograničenja.

Probna vozačka dozvola važiće dve godine za lica koja su položila vozački ispit sa 19 godina života, odnosno za lica koja su položila vozački pre navršenih 19 godina do 21. rođendana! To znači da ako položite sa 17 godina, imaćete probnu vozačku dozvolu čak četiri godine!

Izuzeti su samo učenici srednjih stručnih škola (koji se obrazuju za profesionalne vozače) pa će njima probna vozačka dozvola važiti jednu godinu.

PROČITAJTE JOŠ: NOVA SAOBRAĆAJNA PRAVILA: Dozvoljeno preticanje preko pune linije

Novopečeni vozač će na vozilu morati da ima istaknuto slovo "P" kao oznaku da se radi o početniku.

POČETNICIMA ZABRANjEN I BEZ "BLUTUTA" VOZAČ sa probnom dozvolom neće smeti da koristi mobilni telefon baš kao i svi ostali vozači, ali za njega važi i jedna sasvim nova odredba. Naime, početnici neće moći da telefoniraju iz vozila u pokretu čak ni sa takozvanim "hendsfri" uređajima ili sa "blutut" konekcijom.

Njemu će biti omogućeno da vozi automobil koji ima motor od maksimalnih 80 kilovata, odnosno oko 107 KS!

Pri tome mu je zabranjeno da upravlja vozilom u vremenu od 23 uveče do 6 časova ujutro!

- To je urađeno iz jednostavnog razloga jer je statistika pokazala da mladi vozači najviše udesa izazivaju baš u ovom periodu dana - kaže Dragan Škrnjić, predsednik Auto-moto reli turing kluba "Srbija".

Za vreme upravljanja motornim vozilom, vozač sa probnom vozačkom dozvolom mora da bude u društvu pratioca koji ima važeću vozačku dozvolu najmanje pet godina.

Mladi vozač, za razliku od starijih kolega, ne sme da ima ni minimalnih 0,2 promila alkohola u krvi. Za njega važe propisi kao za vozače profesionalce, što znači da nema tolerancije na konzumaciju alkohola i da prilikom kontrole svaki promil iznad "0,0" podleže sankcijama.

Zanimljiva je odredba i da vozač sa probnom dozvolom ne sme u vozilu da prevozi više od tri lica računajući i osobu koja mu je određena za nadzor!

Vozač početnik ima i ograničenja kada je u pitanju maksimalno dozvoljena brzini kojom vozi. Tako na auto-putu ne sme da se kreće brzinom većom od 110 kilometara na čas, na moto-putu od 90, a na ostalim putevima ne sme da premaši brzinu od 90 odsto propisane brzine za tu deonicu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Анти Антифа

09.11.2017. 19:36

Све је ок.Ало толеранције на алкохол и дроге не сме да буде!0!

тако то иде

09.11.2017. 19:39

Овим се заправо шаље порука да иако завршиш обуку, ниси способан да возиш, тј. да је обука неквалитетна. Шта ћемо са породицама које имају само један ауто са више од 107 кс? Како да млади стекну неопходну рутину и искуство? Шта када некоме у кући позли између 23 и 6 сати, а нема ко да га вози до болнице осим почетника? Да се чека хитна? Проблеме праве татини синови а за њих закони не важе. Ово ће само оштетити обичан свет који већ поштује правила.

Mile

10.11.2017. 02:40

@тако то иде - Problem ne prave samo tatini sinovi nego i mladi,nezreli,neiskusni zutokljunci zbog kojih stradaju nevini gradjani.A za vanredne situacije pozovite odgovarajuce sluzbe i nemojte pametovati.

SASA

09.11.2017. 19:44

Audi 100 sedamdeset i neke imao 100 ks i smatrao se mocnom masinom. Sada klinci mogu u 107 ks, nije strasno.

Mister Berns

09.11.2017. 21:18

Kako onda Jovan od Zemuna vozi "YUGO" ako mladi vozači ne smeju u besna kola?

Nebojsa007

09.11.2017. 23:23

Jos rigoroznije kaznjavati ove sa skupim kolima pa kada nam deca vide da se i oni kaznjavaju e pa i oni ce da povedu vise racuna. Realno je da jedan idiot u autu od pedeset hiljada evra napravi u jednom danu milion prekrsaja ali ga niko ni ne zaustavlja

Wooc

10.11.2017. 04:57

ovo deluje fenomenalno! ne bih danas imao ovaj oziljak na kolenu da je bilo ovog zakona

Pitanje

10.11.2017. 09:42

Znači skupa obuka, a ne vredi ništa. Problem su bahati sa iskustvom i bez njega, kao onaj pevač. Čovek vozio sa oduzetom dozvolom uz maksimum kaznenih poena. Skupljao ih, takoreći bez limita. Sada će da uplati neku crkavicu i teraj dalje, načelo oportuniteta. Kaznena politika vam ne valja gospodo.

RRpantela

10.11.2017. 17:37

U ZOPS treba uvesti i clan kojim bi se omogucavalo SVAKOM ucesniku u saobracaju da snimi prekrsaj i dostavi ga policiji koja bi bila obavezna da isti sankcionise po zakonskim normama.Zamislite da se zaustavite na pasackom prelazu kako bi propustili decu a neka budalcina vas pretice pod punim gasom.Da sam mogao da ga stignem ubio bih ga kao psa. Prijava policiji nista nije donela jer nisam stigao da vidim broj kola bez obzira na detaljan opis. Kamre na retrovizoru da budu obavezne a ne svetla.