POTPIS je stavljen. Od 2. novembra je "Elijus" iz Luksemburga i zvanično vlasnik "Galenike", koja je preko ove firme zapravo postala deo brazilske EMS grupacije. Ugovor su parafirali ministar privrede Goran Knežević i Horhe Kosta de Silva, predstavnik "Elijusa", ali je potpisivanju prisustvovao i prvi čovek EMS, predsednik i najveći akcionar, Karlos Sančez. Novi vlasnici iz Ministarstva privrede otišli su pravo u zemunski pogon i prvi put posetili svoje novo preduzeće.

"Elijus" za kupovinu "Galenike" daje 16 miliona evra. Tim novcem kupuje 93,73 odsto ukupnog kapitala. Preuzima fabriku koja ima dug prema bankama, tako da je novi vlasnik u obavezi da im isplati 25 miliona evra. Država je ugovorom obavezala "Elijus" da u naredne dve godine zadrži 900 zaposlenih u "Galenici" i investira 5,52 miliona evra u kompaniju. Zaposlenima koji su se opredelili za socijalni program, kupac će obezbediti dodatnih 200 evra po godini staža na ime otpremnine, što je, uz obavezu države, 400 evra po godini staža.

PROČITAJTE JOŠ: PRIVATIZACIJA GALENIKE: Ponude poslale beogradska i luksemburška firma

- Očekujem da će, budući da je reč o renomiranom kupcu iz farmaceutske industrije, ova privatizacija biti uspešna i da će pozitivno uticati na privredni rast Srbije - rekao je ministar Goran Knežević, posle potpisivanja ugovora. - Interes Srbije je da ljudi rade, da primaju plate i da se uplaćuju porezi i doprinosi, a vaš je da proširite tržište i ubirate profit. Jedni drugima ćemo u tome pomoći. Bilo nam je veoma važno da "Galeniku" privatizuje ozbiljan investitor koji će nastaviti proizvodnju, i zato je jedan od uslova u pozivu bio da kompanija bude iz branše i da ima više od 300 miliona evra prometa u prethodnim godinama.

Predsednik i najveći akcionar EMS Karlos Sančez je izjavio da namerava da od "Galenike" napravi farmaceutsku kompaniju značajnu za čitavu jugoistočnu Evropu.

PROČITAJTE JOŠ: U trci za "Galeniku" dve firme


- Želimo da imamo zaista uspešnu kompaniju, da naši zaposleni imaju dobre plate i da se u Srbiji dalje razvijamo - rekao je Sančez.

Velike nade gaje i zaposleni. Oni očekuju punu proizvodnju i dovoljno posla za sve.

- Nismo još videli ceo ugovor, ali neki detalji su već poznati - kaže Zoran Pantelić, predsednik sindikata "Nezavisnosti" u "Galenici". - Očekujemo da ćemo se, kada stigne, sastati sa novim menadžmentom. Nama je najvažnije da novi vlasnik poštuje socijalni program i Zakon o radu. Oni su dobro upoznati sa stanjem u "Galenici", ali dosad je nisu posećivali. Dolazili su privatizacioni savetnici. Ovo je prvi put da je došao vlasnik. Mi ponavljamo da je naš stav da treba više da radimo i da nema viška radnika.


NAJVEĆI U ZEMLjI KAFE

EMS je najveća farmaceutska kompanija u Brazilu. Ima oko 5.000 zaposlenih, a proizvodi za praktično sve oblasti medicine. Preko partnerskih kompanija prisutni su u oko 30 zemalja sveta. Na tržištu Severne Amerike rade kao kompanija "Brejs farma".

Imaju proizvodne jedinice u Sao Bernardo do Kampu, Jaguarjuni i Hortolandiji, gde se nalazi industrijski kompleks i Centar za istraživanje i razvoj, jedan od najvećih i najmodernijih u Latinskoj Americi.