Investitori vole državne obveznice

D. I. KRASIĆ

18. 09. 2017. u 18:02

Инвеститори воле државне обвезнице

foto: Nikola Fific

Na Beogradskoj berzi u 2017, najviše trgovano hartijama od vrednosti. Ukupna vrednost prometa za osam meseci je 319,4 miliona evra. Srpsko tržište kapitala nepromenjeno

INVESTITORIMA na Beogradskoj berzi najinteresantnije su državne dinarske hartije. Reč je o obveznicama za čiju isplatu garantuje Vlada Srbije, a kojima je, za prvih osam meseci ove godine, ostvaren promet od 271,7 miliona evra. Ovaj iznos predstavlja čak 85 odsto prometa ostvarenog u istom periodu svim hartijama od vrednosti kojima se trguje na srpskom tržištu kapitala.

- Najtrgovanije obveznice Republike Srbije u prvih osam meseci na domaćem tržištu kapitala bile su serije RSO15105, trogodišnjih dinarskih obveznica, koje na naplatu dospevaju početkom marta 2018. godine i čiji je ukupan promet iznosio više od 8,6 milijardi dinara - rečeno je "Novostima" na Beogradskoj berzi. - Na drugom i trećem mestu najtrgovanijih obveznica nalaze se dinarske obveznice sa rokom dospeća do aprila 2018.


PROČITAJTE JOŠ: Državne dužničke hartije dominirale u prometu na Berzi

Inače, analitičari sa domaće berze ističu da situacija na srpskom tržištu kapitala ostaje nepromenjena već duži vremenski period.

- Nedostatak novih hartija od vrednosti ili drugih tržišnih materijala, kao i odlazak dela akcionarskih društava sa berze, ne čine domaće tržište dovoljno atraktivnim za investitore, tako da Beogradsku berzu i dalje karakterišu niska likvidnost i mali obimi prometa - ističu sagovornici "Novosti".

Ukupna vrednost prometa ostvarena na Berzi u prvih osam meseci ove godine iznosi 319,4 miliona evra, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast.

- Ipak, uprkos tome, vrednost prometa akcijama u prvih osam meseci je iznosila 47,7 miliona evra, što predstavlja izuzetno mali promet u kontekstu tržišta kapitala - objašnjavaju na Beogradskoj berzi. - Primera radi, osmomesečni promet akcijama na berzi u Zagrebu je iznosio oko 300 miliona evra, a na bukureštanskoj iznad 1,8 milijardi evra. Sa druge strane, u ukupnom prometu na domaćem tržištu kapitala dominiraju državne obveznice, čiji je osmomesečni promet iznosio 271,7 miliona evra, i koje, kao i akcije, beleže blagi rast vrednosti trgovanja u odnosu na prethodnu godinu.


PROČITAJTE JOŠ:
Grunauer: Veća naplata poreza uz podršku Švajcarske

NAJTRGOVANIJE

OD početka januara do kraja avgusta najtrgovanije su bile akcije "Energoprojekt holdinga", čiji je promet iznosio 1,8 milijardi dinara.

- Već druge po redu akcije, hartije Aerodroma "Nikola Tesla" ostvarile su osmomesečni promet od 560,7 miliona dinara. A desete po redu najtrgovanije akcije na domaćem tržištu, hartije "Galenike Fitofarmacije" iz Zemuna, u prvih osam meseci ostvarile su ukupan promet od 76,5 miliona dinara - navode na Beogradskoj berzi.


NAJVEĆI RAST CENE

- BEZ obzira na to što je vrednost indeksa domaćeg tržišta kapitala u prvih osam meseci 2017. godine u porastu, a pojedine hartije od vrednosti beleže iznadprosečni rast cena, poput kompanija "Kopaonik" , čije su akcije porasle za 290,06 odsto, Jubmes banka sa rastom cene od 59,14 odsto, firme "Impol Seval" sa cenom višom za 48,83 odsto... ovako niski obimi prometa nisu podsticajni za ozbiljniji interes investitora za ulaganje u domaća akcionarska društva - upozoravaju na Beogradskoj berzi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije