Грунауер: Већа наплата пореза уз подршку Швајцарске

Танјуг

17. 09. 2017. у 13:27

Грунауер: Већа наплата пореза уз подршку Швајцарске
У четрдесет локалних самоуправа креће се у попис непокретности, како би се утврдило ко не плаћа порез на имовину, изјавио је Александер Грунауер, шеф пројекта Реформа пореза на имовину

У четрдесет локалних самоуправа креће се у попис непокретности, како би се утврдило ко не плаћа порез на имовину, изјавио је Александер Грунауер, шеф пројекта Реформа пореза на имовину, који се остварује у сарадњи са швајцарском владом.

"Подржаћемо локалну самоуправу и пореску администрацију како бисмо томе стали на пут", рекао је Грунауер за РТС.

У претходно реализованом пројекту учествовало је девет општина Истоцне Србије, у којима је наплата повећана готово 200 одсто.

Нови пројекат почиње сутра, а шеф пројекта истиче да се чак 25 одсто непокретности налази ван евиденције пореских администрација на локалу.

"Са људима на терену видећемо какво је реално стање, тако да ће први пут и они, као и сви остали грађани, плаћати порез", рекао је Грунауер.

"Други аспект је да има људи који мисле да су паметнији од државе и да не морају да плаћају порез, па чак и када им стигне уплатница они то не измирују. Пружицемо техничку подршку локалној самоуправи и пореској амдминистрацији како бисмо томе стали на пут и да они који нису плаћали порез лошије прођу са санкцијама које ће трпети", додао је Грунауер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: POČELA URUČENjA REŠENjA ZA POREZ: Rok za plaćanje ...

У пројекат ће бити укључено 40 локалних самоуправа, које ће бити одабране у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу и Министарством финансија, као и са Сталном конференцијом градова и општина, чиме ће бити покривено око 2,5 милиона становника, рекао је Грунауер.

Он је навео да општине препознају потребу да се повећа наплата пореза и да је то сопствени интерес.

"Када су финансијски ресурси кнап морају да се налазе нове могућности како би могли да инвестирају у развој самоуправе, бољи живот грађана и пословни амбијент", рекао је Грунауер истакавши да је највећи проблем то што пореске администрације имају мало људи који раде.

Обавеза самоуправа је да новац који на крају најуспешније општине добију инвестирају у развојне пројекте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Otplata duga imovinom ide naruku tajkunima

"Очекујемо да ће милион швајцарских франака које је швајцарска влада донирала отићи у инфраструктуру", закључио је Грунауер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Mili tipovi iz Švajcarske

17.09.2017. 14:13

Pitao bih ja gospodina kako bi se osećao da mu dodje porez na imovinu stana u visini prosečne plate u Švajcarskoj. Na N Beogradu za 92 kvadrata porez 44.500din. Znači u Švici bu bilo 3-4 hiljade franaka. Ne bi se smejao i pretio "da ćemo trpeti".

Цвеле

17.09.2017. 15:33

@Mili tipovi iz Švajcarske - Износ од 44.500 динара није 3000-4000 франака него 300-400 франака. Друго: порез у Швајцарској на стан од 92 квадрата није 3000-4000 франака. Он се не мери о процентима (%) него у промилима од вредности хипотеке. Тако например: хипотека до 100 000.00 франака је ослобођена од пореза за самце, а до 200 000.00 франака за брачне парове и самохране родитеље. То је формула за било који капитал (па и хипотека - некретнина).

smb

17.09.2017. 17:46

@Mili tipovi iz Švajcarske - gosp. Grunauer je nemac, nije svajcarac. o porezima u srbiji se celo vreme cita "to nema nigde na svetu". ovi ljudi koji dolaze iz nemackog govornog podrucja imaju veoma dobra sistemska znanja o placanju, visini, vrsti... poreza, oni samo takve poreze predlazu srbiji. srba u nemackoj, svajcarskoj, austriji ima skoro pola miliona. ko se za poreze u ovim zemljama interesuje ima pola miliona sugradjana pa neka pitaju. i kao vrlo cesto niko u odgovore ne veruje. dok ne stigne do srbije... pozdrav.

evrotalibani

17.09.2017. 18:27

@Mili tipovi iz Švajcarske - Strancima dajemo subvencije,dajemo im dzabe zemljiste, i oslobadjamo ih od poreza. A onda oni nas uce discliplini kako treba da placamo poreze. Placamo poreze da bi dali subvencije ovima sto nas uce kako moramo placati poreze. Koje oni ne placaju.

Krusevac

17.09.2017. 23:35

Pogledajte ko u Krusevcu redovno, najvise placa porez. Obicni, "niciji" gradjani. Partijska vrhuska i njihovi bliski rodjaci i prijatelji, ne.

k

18.09.2017. 13:08

gasite firme sto pre, ne placajte reket parazitima, nije ovo vasa drzava odavno, ovo je okupirani feud kojim vlada mafija, smrt fasizmu sloboda narodu !!!