Ikea zatvara Ikeice

J. SUBIN - M. SPASENOV

17. 08. 2017. u 16:00

Mnogobrojni trgovci i uvoznici stvari iz poznate švedske robne kuće sada ozbiljno razmišljaju o promeni posla. Zarađivali od 20 do 30 odsto na cene iz Budimpešte i dodatno od povraćaja poreza

Икеа затвара Икеице

I ova radnja će morati da se preorijentiše na drugu vrstu robe / Foto: Zoran jovanović

GODINAMA su nudili švedsku robu. Koristeći popularnost "Ikee" prodavali su njihove proizvode koje su nabavljali najčešće u Mađarskoj. Zarađivali su najmanje 20 odsto, mada su im artikli često bili i do 30 odsto skuplji nego u Budimpešti. Povratak najpoznatijeg švedskog proizvođača nameštaja u Srbiju i otvaranje prve robne kuće ozbiljno su ugrozili posao nekoliko hiljada ovih radnji širom naše zemlje. Sada su, tvrde, prinuđeni da menjaju asortiman ili da zatvaraju radnje.

Od kada je zvanična robna kuća "Ikea" otvorila vrata svojim kupcima u Bubanj potoku, kod Beograda, preprodavcima njihove robe se posao više ne isplati. Jer, sada cenama ne mogu da konkurišu švedskom proizvođaču.

Kako su nam rekli u jednoj od beogradskih radnji, gde se prodaje roba iz "Ikee", nisu sigurni da će smeti i dalje to da rade.

- Moraću da se raspitam hoću li moći da prodajem ovde svoju robu ili šta da radim - rekao nam je jedan trgovac, oko koga se nalaze "Ikeine" lampe, činije, čaše i sitnice za kuću. - Ovde smo primali narudžbine, a donosili smo iz Budimpešte. Cene su nam 25 odsto veće nego u Mađarskoj.

Koliko je trgovanje ovom robom bilo isplativo pokazuje i to da su se proteklih godina otvarale brojne radnje sa "Ikeinom" robom. Na internetu i društvenim mrežama njihova roba je bila jedna od najtraženijih. Najčešće se naručivala iz Budimpešte, a razlika u ceni je bila od 20 do 30 odsto. Trgovci su, međutim, mnogo više zarađivali.

- Kada pazarim u robnoj kući u Pešti, tražim da mi se overi račun zbog povraćaja poreza na dodatu vrednost - priča nam jedan od trgovaca. - Da bi dobio porez natrag, moram da pazarim iznad 170 evra. Račun overavam i na carini, da bi na graničnom prelazu u agenciji koja se bavi povraćajem PDV mogao da povratim novac od tog poreza. PDV u Mađarskoj iznosi 27 odsto, ali agencija uzima procenat, pa se taj povraćaj smanjuje. Ako se vratim u "Ikeinu" radnju sa tim računom i potvrdama, mogu da dobijem svih 27 odsto.

* Sa ove prodavnice skinut je logo "Ikee", koji je na beogradskom buvljaku stajao godinama


Računica pokazuje da jedan stočić za dnevnu sobu od 100 evra u Budimpešti dok dođe do Srbije poskupi na 120 evra. Trgovac zaradi više od 20 evra na tom stolu, jer mu se od poreza vrati 27 odsto, odnosno u ovom slučaju 27 evra. Ukupno njegova zarada je 47 evra. Od toga treba odbiti troškove prevoza i česta podmićivanja carinika da progledaju "kroz prste".

I u velikoj novobeogradskoj prodavnici, gde se prodaje "Ikeina" roba, nisu sigurni da li će nastaviti sa ovom robom ili ne. Za razliku od beogradskih, vlasnici radnja sa "Ikeinom" robom u drugim gradovima kažu da će se situacija razjasniti narednih meseci, ali računaju da se njihovim mušterijama ipak isplati da odvoje neki dinar više nego u Beogradu, jer bi im naručivanjem sa zvaničnog srpskog sajta "Ikee" ceh bio mnogo veći.


ISTA ROBA DRUGA TARIFA

OTVARANJEM robne kuće "Ikea" napravljene su razlike u cenama istih proizvoda pod ovim švedskim brendom. Tako, na primer, stočić za kafu dimenzija 90 puta 50 centimetara u novootvorenom objektu kod Bubanj potoka može da se kupi za 2.499 dinara. Isti stočić u radnji sa "Ikeinom" robom staje najmanje 2.800 dinara.

Luster "knapa" u robnoj kući je 2.499, dok za njega kod privatnika valja izdvojiti 2.800 dinara. Radna lampa je 600 dinara jeftinija u "Ikei" nego u malim radnjama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Aleksa

17.08.2017. 16:18

hoce nastavice, sto ne bi?! da im se zabrani ne moze, mozda mogu da im otezaju jedini sto zbog konkurencije ce im se zarada smanjiti, u manjim mestima ce biti isto...

Opha

17.08.2017. 16:22

Nezatvarajte. Brzo će Ikea pućo isto kao i "Pevec" na pančevačkom putu ili "Merkur" na Karaburmi. Nemamo mi pare za robu lošeg kvaliteta(lepog i praktičnog dizajna)

Sundjer Bob

17.08.2017. 16:25

Koga vi zaje.avate? Cene u katalogu visoke sacuvaj boze!! Ovi jadnici sto su po partijskoj duznosti pohrlili na otvaranje jedva da su nesto kupii osim plasticne case i kradenog pica...i par oklagija...sve ostalo 3x skuplje nego u slicnim trgovinama a kvalitet reciklaza ...ova Ikea ima da zatvori samu sebe najduze za par godina...mislite da smo maloumni ko bre jos novinama veruje

bravo

17.08.2017. 17:20

zaposleno 400 radnika a data infrastruktura od miliona evra i zatvoreno hiljade malih ikea koje su hranile bar 2000 ljudi. neverovatan uspeh.

Анти Антифа

17.08.2017. 17:26

Ко једном купи Икеин производ,други пут неће.Ни СААБ ни Волво нису више шведске фирме

Bane

17.08.2017. 17:40

Sto od 100 evra u Ikei? Mozda od mahagonija! Ja kupio tri po 3 evra u Ikei u Atini (na rasprodaji). Ne vrede ni toliko!

SS

17.08.2017. 18:07

Od toga treba odbiti troškove prevoza i česta podmićivanja carinika da progledaju "kroz prste".

Pero

17.08.2017. 18:25

Žalim sve oni koji su koristili loše stanje u državi da umisle kako je snalaženje da se zaobiđu legalni tokovi jedini način da može da se radi. Zbog tih "uvoznika" su propale skoro sve domaće firme, jer su nabavljali robu povoljniju i jevtiniju od domaćih, pa je ostalo bez posla hiljade radnika. Nije zakonski dozvoljeno da se uveze roba "za svoje potrebe", pa da se onda preprodaje na OTC-u il inekom drugom buvljaku. Toga nema nigde u normalnom svetu.

marko

17.08.2017. 20:07

godinama su nudili svecku robu ehhe. pa u IKEI nema ni 1 % robe koja ja proizvedena u Sveckoj,. ni glavno sediste Ikea nije u sveckoj.

M.Raspopovic

17.08.2017. 22:08

@marko - U pravu si, nije u sveckoj, vec u Svedskoj. Idi sad malo da ucis pravopis i gramatiku srpskog jezika. knjizevnost cemo drugi put. Sedi jedan!

Deda

17.08.2017. 22:22

@marko - Marko prepametan si ali bi ti bilo bolje da cutis jer bi bio jos pametnijiu-

g

18.08.2017. 11:28

a kad se zatvori i ova "ikea" gde ce botovi da kupuju amburgere ? skokne na bubanj potok, ode u ikeu, kupi amburger, gde ces vece srece ...

Jole

02.09.2017. 20:17

Sve je u redu, ali da ima nekoliko hiljada ovih prodavnica po zemlji je ogromno preterivanje.