BRUCELOZA hara u Raškoj. Jednom od najopasnijih bolesti koja se sa životinja prenosi na ljude zaražene su 74 svinje u gazdinstvima u ovom kraju, i te obolele životinje su ubijene. I veterinare i stočare posebno brine to što se prethodnih dana broj zaraženih svinja naglo povećao.

Veterinari ovih dana imaju zadatak da kontrolišu 21 gazdinstvo u Raškoj oblasti. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, dosad je proverom nerasta na pet gazdinstava utvrđena bruceloza kod jedne životinje.

- Postupak suzbijanja i iskorenjivanja bruceloze započet je u avgustu - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Tada je pregledana 151 svinja na 62 gazdinstva. Gotovo polovina životinja tada je bila zaražena brucelozom i sve one su ubijene.

Prema rečima Vitomira Vidovića, profesora stočarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, bruceloza spada u zoonoze i prenosi se na ljude. Kako objašnjava, zaražene životinje moraju biti ubijene, a njihovo meso nije za ljudsku ishranu, jer ukoliko nije dobro termički obrađeno, bruceloza može preći na ljude. Zato su zabranjeni za upotrebu slanina, kobasice i ostale prerađevine, kao i mleko i sir od zaraženih životinja.

- To je ozbiljna bolest koja napada muške i ženske polne organe - kaže profesor Vidović. - Zbog toga se i rade analize krvi kod životinja na određene bolesti, između ostalog i na brucelozu. To što na vreme nije otkrivena bolest je propust veterinara. Bruceloza se prenosi sa jedne na drugu životinju i zbog toga one treba brzo da se pronađu i ubiju, kako se ne bi zarazili ljudi. Nekad je teško naći uzročnika, jer mogu i divlje životinje da je donesu.

Veterinari najčešće posumnjaju na ovu bolest kada dođe do pobačaja kod životinja. Preko izlučevina, bruceloza se prenosi na druge životinje i ljude. Ova bolest se ne leči, a zabranjena je i vakcinacija. Najčešće je imaju ovce, krave, koze i svinje.


NAMERNO ŠIRENjE

U HRVATSKOJ je devedesetih godina otkriven slučaj kada su dvojica radnika namerno donela zaraženu silažu na farmu za tov svinja u Vukovaru. Tada je brucelozom bilo zaraženo i potom pobijeno 2.500 krmača - objašnjava profesor stočarstva Vidović.