Nesporazumi između ministarstva i opštine odložili početak izgradnje žičare na Zlatiboru

N. JANKOVIĆ - J. SUBIN

01. 07. 2016. u 17:00

Radove odlaže i Upravni sud nerešavanjem spora o vlasništvu nad 2.213 hektara

Неспоразуми између министарства и општине одложили почетак изградње жичаре на Златибору

NAJVEĆI turistički projekat u Srbiji, izgradnja panoramske gondole na Zlatiboru, uskoro bi mogao da ugleda svetlost dana. Naime, usijanje odnosa između Ministarstva građevine i Opštine Čajetina, pojačala je izjava ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, da na trasi nove planinske atrakcije nisu rešeni imovinski odnosi i da opština nema kompletnu projektnu dokumentaciju. S druge strane, u resornom ministarstvu ističu da je došlo do nesporazuma i da će sve biti rešeno.

- Pre dva dana je Ministarstvo dobilo na uvid, prvi put, idejno rešenje buduće gondole, a čuli smo se i sa predsednikom Opštine Čajetina i jednostavno je došlo do nesporazuma po pitanju nadležnosti - kaže za "Novosti" Aleksandra Damjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. - Bili su projektanti, doneli su idejno rešenje, koje je urađeno za ceo projekat, a mi smo se upoznali sa tehničkim karakteristikama buduće gondole. Na osnovu svega toga, zaključeno je da je za izdavanje svih dozvola za ovaj objekat nadležno ministarstvo.

Opština je uradila idejno rešenje i projekat za građevinsku dozvolu, tako da sve što postoji od papira biće iskorišćeno, priča Damjanovićeva. Prema njenim rečima, tu će se uštedeti na vremenu, a na kraju, svejedno će biti ko će izdavati dozvole. Bitno da se poštuje zakon, a ista je procedura izdavanja i kod ministarstva i kod opštine.

Kako kaže Damjanović, zbog specifičnosti objekta u bezbedonosnom i građevinskom smislu, po nadležnosti, tehničku kontrolu idejnog projekata izvršiće Državna reviziona komisija.

- Između nas, praktično nema nikakvog spora - smatra Damjanovićeva. - Vrlo smo zainteresovani za ovaj projekat, jer je on od državnog značaja, a ne samo od lokalnog. To će biti najduža žičara na svetu. I do sada je Ministarstvo izdavalo dozvole za sve žičare i gondole koje su postavljene u Srbiji.

JAVNI INTERES VLADA Srbije je pre nekoliko dana dala saglasnost da se nad spornim zemljištem proglasi javni interes, čime se omogućavaju postupci ekspropijacije zemljišta na trasi buduće gondole.

S druge strane, prvi čovek Čajetine Milan Stamatović upozorava da projekat koče državni činovnici i Upravni sud, nerešavanjem spora o vlastništvu nad 2.213 hektara vrednog zemljišta. Dogovor, ističe, treba da se pronađe i oko izdavanja građevinske dozvole. Problem je, kako kaže, da će se u slučaju tumačenja da je to posao Ministarstva, na početak izgradnje čekati još šest meseci.

- Punih 10 godina državu upozoravamo da mora rešiti pokušaj otimačine zemljišta poljoprivrednog kombinata "Zlatibor" - kaže Stamatović. - Uostalom, mi ne pravimo pitanje, delove zemljišta za postavljanje stubova gondole mi možemo sami da platimo, kao što sami plaćamo kompletan poduhvat. Lako ćemo naći dogovor sa privatnim vlasnicima parcela, ali sve je daleko teže kada je reč o državnom zemljištu. Zahvaljujući gondoli, mi smo državi sačuvali zemljište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije