Čekamo i S-300: Srbija obnavlja vazduhoplovstvo i PVO

R. DRAGOVIĆ

03. 06. 2020. u 22:02

Naša zemlja privodi kraju ambiciozni petogodišnji plan obnove vojnog i policijskog vazduhoplovstva. Lovačka avijacija VS biće kompletirana početkom 2021. godine, isporukom "migova" iz Belorusije

Чекамо и С-300: Србија обнавља ваздухопловство и ПВО

Vojni piloti ispred "miga 29" na aerodromu u Batajnici / Foto N. Fifić

KOMPANIJA "Erbas" isporučiće sledeće nedelje srpskom Ministarstvu unutrašnjih poslova i četvrti helikopter H145M, po ugovoru zaključenom 2016. godine. Ova letelica namenjena je opštim policijskim zadacima, a po potrebi moći će da se oprema i za druge misije. MUP Srbije očekuje i tri letelice H215 "superpuma", koje će, prema planovima, biti isporučene u sledeće dve godine.

Novi, savremeni "Erbasovi" helikopteri od kraja prošle godine su u sastavu i Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije. Pet ovih aparata promovisano je sredinom decembra, a trenutno je u toku finalna faza razvoja i ugradnje domaćeg naoružanja. Prijemom i završnim naoružavanjem kupljenih aviona i helikoptera Srbija završava ambiocioni petogodišnji plan oporavka domaće borbene avijacije, koja je donedavno bila na ivici gašenja.

Ovaj posao u Vojsci Srbije biće okončan već početkom 2021, kada će Ratno vazduhoplovstvo zaokružiti lovačku eskadrilu od ukupno 14 aviona "mig-29". Krajem ove ili početkom sledeće godine iz Belorusije će stići četiri letelice ovog tipa, koje su od februara 2019. godine na remontu u toj zemlji. Avioni su od Belorusije dobijeni na poklon, na inicijativu predsednika Aleksandra Lukašenka, a jedina obaveza naše zemlje je finansiranje remonta i upodobljavanja na standard Vojske Srbije. Ovaj posao obavlja se u čuvenom 558. vazduhoplovnom zavodu u beloruskom gradu Baranoviči, specijalizovanom za servis aviona porodice "mig".

U Vojsci Srbije ne kriju zadovoljstvo što se bliži čas kada će batajnički aerodrom udomiti celu eskadrilu "migova 29". A to znači da je lovačka avijacija naše vojske - spasena.

- Završena je preobuka pilota, kao i izgradnja nadstrešnica i hangara na Aerodromu Batajnica. Nabavljeno je i dosta nove opreme, od jakni i naočara za letače, pa do sofisticiranih uređaja. Kompletiranje lovačke eskadrile dočekaćemo potpuno spremni - kažu u Ratnom vazduhoplovstvu VS.

Renesansom borbene avijacije obezbeđeni su decenijska kontrola vazdušnog prostora, kontinuitet obuke i trening pilota, ali i međunarodna reputacija Vojske Srbije. Nabavkom helikoptera za armiju i policiju, država je stvorila uslove za brže reagovanje u slučaju unutrašnjeg i spoljašnjeg ugrožavanja bezbednosti, kao i resurse za službu traganja i spasavanja i pomoć civilima.

Najveći tehnološki pomak, po oceni stručnjaka, napravljen je kupovinom novih vojnih helikoptera Mi-35, poznatih po nadimku "ubice tenkova". Svoj vojni raspored dobili su u 98. vazduhoplovnoj brigadi čija je baza Aerodrom "Lađevci".

- Tokom marta i aprila završena je obuka letačkog i osoblja za održavanje. Posade su imale vežbe bojevog gađanja u svim, pa i najsloženijim meteo-uslovima, kao i noću. To je pre samo nekoliko godina od nas bilo udaljeno - svetlosne godine - ukazuju u 714. protivoklopnoj eskadrili "Senke", u čijem sastavu su nove letelice.

"MOMA" SE SPREMA ZA "ERBAS"

DRŽAVNI i vojni vrh rešen je da se Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" zajedno sa "Erbasom" uzdigne u regionalni centar za remont helikoptera ovog proizvođača. Sa ovom kompanijom načelno je postignut dogovor da ugradnja srpskog naoružanja uđe u zvanični portfolio ove firme, čime bi postalo sastavni deo ponude ovog renomiranog proizvođača. Sastavni deo ovog poduhvata je i modernizacija postojećih helikoptera "gazela" i "gama", koje još imaju budućnost u VS.

ČEKA SE S-300

ISTOVREMENO sa nabavkom vazduhoplovne tehnike, obnovu je dočekao i sistem protivvazduhoplovne odbrane. Nabavka i isporuka ruskog raketnog sistema malog i srednjeg dometa "Pancir" drastično je ojačala zaštitu srpskog neba. Vojni vrh Srbije ne krije ni sledeći cilj - rakete velikog dometa koje bi u borbenom smislu potpuno zabravile vazdušni prostor Srbije. Mnogi smatraju da bi optimalno rešenje za naš PVO bio raketni sistem S-300.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Prellee

03.06.2020. 22:08

Samo jaka vojno Srbija ima poštovanje u svijetu. Srbija bez oružja, kako su je neki naši političari ogolili, nije bila uvažavana i poštovana. Samo naprijed Srbija, samo dobro naoružana je uslov veće sigurnsoti.

sasa

03.06.2020. 22:52

@Kastig - najbolje su nam protiv gradne rakete,svake godine nastradamo a nikako da se dozovemo pameti

tanjaz

03.06.2020. 23:11

Samo se naoruzavati ....dok je moje nebo sigurno i suncem obasjano... Tama ga ne moze prekriti...

S400

03.06.2020. 23:16

Боље С400, на пво не треба штедети, колико год новца дали за њу опет је јефтиније него порушени мостови и зграде, уништена индустрија, загађена животна средина идт. С300 јесте јефтинији али је и застарелији.

Dude

03.06.2020. 23:16

S-300 se vise ne proizvodi. Optimum za Srbiju je S-350E ili BUK-M3. Ako bas nema para za S-350, onda u transama nabavljati Pancir-SM, kako-kad sakupimo para.

Лазар

04.06.2020. 00:48

Волим кад чујем било коју вест да нам војска јача. Само са јаком војском је држава сигурна, мирна и слободна...

Nikola Kostić

04.06.2020. 08:32

Nisu nama potrebni ni s300 ni s350 koji je ubica sistem.Samo s400! Ali ni 10 baterija ne može da pomogne kad udari 3 000 nato ptica! Srbija mora u vojni savez sa Rusijom i Belorusijom pa i Kinom. Da se tako osnažena vrati na KIM i da Bonstil preuzmu Rusi.