DA li ćemo doći do nule za nedelju dana, dve ili tri... zato što smo otvorili kolektive, nije bitno koliko je bitno da virus ne dokači nekog ko je posebno osetljiv, rekao je prof. dr Predrag Kon na konferenciji za medije na temu o nastavku borbe sa korona virusom, u susret drugom talasu epidemije.

- Međutim, to se ne očekuje. Očekuje se da izgubi potencijal prenošenja - dodao je on.

- Što se tiče nula smrtnih slučajeva, to već vidimo. Počećemo da shvatamo da zaista završavamo fazu pandemije na svetskom nivou. Možemo malo da se relaksiramo. Potpuno prihvatam da se zaista nalazimo na kraju početka - rekao je.

Dr Kon očekuje da će polovinom juna epidemiološka situacija u Srbiji biti na svom koncu.

Tim povodom prof. dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da "talasi" nisu došli sa korona virusom.

- Taj drugi, treći, peti talas... ne bi bio ništa neobično.

KONTRADIKTRONI REZULTATI Dr Srđa Janković bio je jedan od panelista. On se usaglasio sa već izrečenim stavom da su naučni rezultati bili kontradiktorni, te da je bila mudrost naći put. - Ako ne budemo prokockali iskustvo koje imamo, imamo sve uslove da sprečimo da ikada više veliki broj života bude ugrožen od ovih bolesti - kazao je Janković.

- Kada je u pitanju obolevanje koje ne ostavlja solidan imunitet, kao što je bpr. grip, opet imamo period godine kada nešto očekujemo. Znamo tačno kada očekujemo potencijalnu epidemiju gripa. Mi to očekujemo na osnovu prethodnih sezona. Ako nam se i sledeće godine pojavi Kovid-19, to više neće biti čak ni epidemija, biće nešto što se očekuje - objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da se ne očekuje ništa fatalno - "veći talas", "drugi talas"... Dodala je da se zna kako ga suzbiti i da će se širiti "koliko mu dozvolimo".

- Sad radimo i većim intenzitetom nego za vreme vanrednog stanja, ali smo manje u medijima - rekla je Kisić Tepavčević dodajući da krivulja ide u smeru u kojem je struka priželjkivala.

Da smo imali dva modela - optimistički i pesimistički - i da smo prošli bolje nego što je optimistički scenario predvideo, ocenio je prof. dr Branimir Nestorović.

- Mnogo je kontradiktornih izveštaja bilo u medicinskhoj literaturi - rekao je Nestorović dodajući da je zahvalan kineskim stručnjacima na nekim insajderskim informacijama.

Kon je rekao da je u proteklom periodu bilo važno proglašenje vanrednog stanja, zatim dolazak opreme i dolazak kolega iz Kine.

- Sa uvođenjem vanrednog stanja, tek smo korišćenjem komunalne policije shvatili koliko nije poštovana izolacija. Kada je proradio Sajam bilo je potpuno jasno da ćemo mi ovo suzbiti - kazao je.

Rekao je da je sada zadovoljan što se škola zatvorila. Prema njegovim rečima, imali bismo veći kolektivni imunitet, ali bi i rizik bio za stare bio veći.

- Ako bude talas, bićemo spremni i za njega - kazao je dodajući da pre očekuje "talaščić", te da ne misli da će biti ponovnog uvođenja vanrednog stanja.


NESTOROVIĆ: NEOPHODNO BILO ZATVARANjE NA TRI, ČETIRI NEDELjE

O stvaranju kolektivnog imuniteta govorio je prof. dr Nestorović ističući da se epidemija završava kada virus iscrpi svoj biološki potencijal.

- Švedska je bila otvorena, imaju tek 20 odsto kolektivnog imuniteta - kazao je navodeći da postoji mogućnost da inficirana deca npr, pozitivna na antitela, zapravo i nemaju imunitet od obolevanja.

- Sigurno je da je koncept nezatvaranja na početku pogrešan - rekao je Nestorović.

- Očigledno je da je bilo neophodno. Jedno tri, četiri nedelje stvarno je moralo sve da bude zatvoreno.

On je ponovio da je sezona korona virusa od decembra do aprila, te da nema šansi da se eventualni novi talas pojavi u septembru.

- On je eksplozivan, nagao, tri, četiri nedelje katastrofe. Onda ode, zato ja mislim da neće da se vraća. Možda sporadično, tu sam saglasan sa Darijom - kazao je Nestorović.