Od četvrtka na Kosovu blaže mere, još se čeka otvaranje prelaza

Novosti online / D. Zečević

utorak, 26. 05. 2020. u 22:15

Од четвртка на Косову блаже мере, још се чека отварање прелаза

Preko Jarinja se još ne može / Foto I. Radulović

Od četvrtka od 16 sati na Kosovu stupiće na snagu, nove, blaže mere zabrana. Zatvara se karantin u studentskom domu u Prištini

Od četvrtka od 16 sati na Kosovu stupiće na snagu, nove, blaže mere zabrana na osnovu kojih će odlukom Ministarstva zdravlja građani moći da se kreću od 5 do 21 sat.

Istovremeno, kako je saopštio v. d. ministra zdravlja u kosovskoj Vladi Arben Vitija, karantin u Studentskom centru, koji je trebaloda bude zatvoren prvog juna, biće zatvoren u četvrtak 28. maja.

Međutim, iako je očekivano da u okviru ove nove treće faze ublažavanja mera budu otvoreni i administrativni prelazi iz pravca centralne Srbije prema Kosovu, prema današnjim nezvaninim saznanjima u kosovskim institucijama, ublažavanje mera zbog suzbijanja korona virusa ne odnosi se i na ovaj vid kretanja , odnosno otvaranje prelaza iz pravca centralne Srbije može se očekivati tek posle prvog juna.

- Za nekoliko dana nadležni će razmotriti i tu mogućnost, ali posle sagledavanja stanja usled oslobađajućih mera zabrana - ističe izvor „Novosti“ upoznat sa situacijom na KiM, dok ima i onih koji smatraju da je odugovlačnje sa odlukom o prelascima administrativnih prelaza iz pravca centralne Srbije novi vid pritisaka albanskih institucija prema srpskim žiteljima na Kosmetu ali i raseljenim licima koja najčešće koriste ove prelaze. Inače, ulazak sa Kosmeta u centralnu Srbiju bez ikakvih ograničenja odobren je od 22. maja .