OGROMNE gužve koje su vladale tokom epidemije ispred Klinike za onkologiju (bivše Očne klinike) u Nišu traju i posle ukidanja vanrednog stanja. Pacijenti iz gradova jugoistočne Srbije svakodnevno satima čekaju na terapiju ili konzilijarne preglede. Procedura zakazivanja ne funkcioniše, pa je višečasovno čekanje u gužvi i bez pripisane distance među ljudima - neminovnost. Iz Uprave Kliničkog centra tvrde suprotno i dodaju da su pacijenti "maksimalno zaštićeni od zaraze, ili dodatnog ugrožavanja imuniteta propisanom terapijom.

Reporteri "Novosti", međutim, bili su na niškoj onkologiji, a prizor koji su zatekli ne odgovara zvaničnoj "istini".

Rajko Vulić iz Ćićevca doveo je svog rođaka Dragana N. na konzilijum pola sata pre zakazanog termina u 8.30. Sve vreme obojica stoje u gomili ispred klinike. On ističe da vlada metež i da se ne zna ko je na redu niti postoji organizacija reda za ulazak u bolnicu.

- Rođak se inače ne oseća dobro, a dodatno ga brine i rizik od zaraze, jer stojimo ovde svi zajedno. Čim se neko od osoblja pojavi na vratima svi nagrnu, i bolesni i pratnja, jer ne postoji red kako bi se znalo ko i kada treba da uđe. Ako zdrave opominju da nije vreme za opuštanje, kako bolesni ljudi da se zaštite kada ih ovako tretiraju - ogorčen je Vulić.

Pacijenti zbog ovakve (dez)organizacije prinuđeni su da sami zavode red, kako bi smanjili rizik od inficiranja. Samo retki su obavešteni o obaveznom testiranju na korona virus.

- Majka je trebalo još u sredu da primi terapiju, ali tek kada smo stigli rečeno nam je da mora imati rezultat testa na kovid 19 i biohemijsku analizu krvi ne starije od 72 sata. Promenili smo čak četiri ambulante da bismo to završili - svedoči Savić. On javno pita koja je svrha zakazivanja ako najteži pacijenti čekaju po nekoliko sati.


OBAVEZNO TESTIRANjE NA VIRUS

PACIJENTI koji dolaze na zakazane terapije i konzilijume, moraju da imaju urađen test na kovid 19. Da ne bi išli u kovid-ambulante i bili u kontaktu sa zaraženima obezbedili smo da se testiranja obavljaju u prostorijama same klinike. Pacijenti koji ne pripadaju niškoj filijali RFZO moraju biti testirani u svojim matičnim ustanovama - objašnjavaju u Upravi KC Niš.