Jelena Đoković, direktorka Fondacije „Novak Đoković“ u lajvu na svom Instagram profilu dotakla se teme uzroka neplodnosti kod mnogih žena i otkrila nešto što mnogi nisu znali.

- Danas imamo jako puno problema sa plodnošću i žene imaju problema da zatrudne, a dosta uticaja ima takođe i problemi sa zubima – karijes, nagomilane naslage i bolesti desni – istakla je.

Mnogi su pak, bili iznenađeni da loša higijena zuba može imati veze sa neplodnošću, što su i pisali u komentarima.

Da li loša higijena zuba može imati veze sa neplodnošću?

Dobra oralna higijena ne čini naše zube lepšim, već i naš organizam zdravijim. Prema nekim istraživanjima zdravlje zuba i te kako može uticati na to koliko je dugo jednoj ženi potrebno da zatrudni.

Higijena zuba može uticati na plodnost i kod muškaraca, pa se to kod onih koji imaju bolesti desni i propadanje zuba može povezati za lošijim kvalitetom sperme.

Na primer, parodontopatija je povezana sa brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući srčane bolesti, dijabetes, respiratorne bolest, ali i sa moždanim udarom.

Takođe, žene sa sindromom policističnih jajnika i endometriozom, kao i muškarci sa erektilnom disfunkcijom verovatnije će imati paredontopatiju kao dijagnozu u većem broju slučajeva nego kod opšte populacije.