ISPRAVKA: Crnogorsko more ne krije “lek protiv COVID-19”, Istraživanja i studije o tome još nisu ni počele

Novosti online

22. 04. 2020. u 23:07

“Zlatni sunđer”, morska životinja koja se može naći u crnogorskom moru, na brojnim portalima u regionu predstavljen je kao “ubica koronavirusa”, što predstavlja dezinformaciju, kaže portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

ISPRAVKA: Crnogorsko more ne krije “lek protiv COVID-19”, Istraživanja i studije o tome još nisu ni počele

Foto: Ilustracija

Mediji u regionu, među njima i naš portal, preneli su pretpostavku doktora Hermana Erliha o tome da supstance iz sunđera potencijalno mogu pomoći pri lečenju covid-19, a pretpostavke su predstavljene kao tvrdnje i naučna otkrića, iako, međutim, za to još nema konkretnih dokaza jer nije bilo ni studija ni istraživanja. Uprkos tvrdnji da naučnici iz Bergakademije u Frajbergu veruju da su našli rešenje "na morskom dnu na obali Crne Gore", radi se o još jednoj dezinformaciji jer pomenuti sunđeri nisu nikakav ekskluzivitet Crne Gore, pa je zato pogrešno i reći da je “lek” (sunđeri) “pronađen u Crnoj Gori”. U ostatku teksta "obrazlaže" se da naučnike, pre svega, interesuje rezistencija sunđera protiv svih zamislivih bioloških uzroka bolesti: bakterija, virusa, bacila... Dakle, tvrdnja da je "sunđer sa crnogorske obale je otporan i na Sars-CoV-2 virus, što budi nade naučnika da u njemu mogu naći saveznika u borbi protiv korone" je NETAČNA. Iako profesor kaže da sunđer proizvodi materije koje sprečavaju prodiranje virusa u organizam, to se ne može sa sigurnošću tvrditi jer nema niakkvih ispitivanja koja bi to potvrdila. Naglašava se i "dok je iz drugih zemalja već dobio odgovarajuće upite, stručni svet u Nemačkoj se do sada nije baš pokazao previše zainteresovanim", što implicira da se ne može potvrditi da je pronađen "lek" protiv korone u vidu sunđera. Dosadašnje rezultate su naučnici objavili u izdanjima “Materials Science and Engineering”, kao i na platformi “Sciencedirect”. Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju netačnih informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Limane

22.04.2020. 23:41

Sto bas moraju i oni i Hrvati da šalju u Nemacku? Ima li jos neko da se bavi naukom ili?

Kotor

23.04.2020. 07:42

@Limane - Mržnja ćete ubiti. Ohladi malo, uživaj u životu, i pusti druge da uživaju.

Perap

23.04.2020. 14:28

@Limane - Ja koliko vidim, nema ni jedan pozitivan komentar na ovaj tekst, a posebno ne na crnogorsko primorje, odnosno turizam.

TUGA

23.04.2020. 07:06

Prvo rakija i lukac,pa hlorokin il kako vec,pa ozonizacija krvi,pa sad zlatni sundjeri. A sta li je sledece? Lisajevi sa Marsa?

Ljilja

23.04.2020. 07:57

Hvala na informaciji. Daleko im lepa kuća. Na njihovoj Tv piše ostani doma . Isto kao Hrvati. Neka im Hrvati dolaze na ljetovanje.

Душко К. Кастоди

23.04.2020. 08:25

Сунђери расту само у изузетно чистим морима а то свакако није Боко/ которски залив чија је обала пренапучена а инфраструктура, водовод и канализација на нивоу са почетка 20. века. Ово је још једна навлакуша јер зашто да они издржавају своје трабанте када би то могли српски туристи.

драгана

23.04.2020. 12:38

Ha-ha-ha.Umirem od smeha.Ako ovim tekstom ne poprave turističku sezonu, ničim neće. Svi u lov na sunđere!Čista budalaština.O virusu se još uvek malo zna.