Penzioneri u šetnji, otvaraju se radnje, policijski čas od 18 časova: Počinje postepeno ublažavanje strogih mera

V. M.

21. 04. 2020. u 07:52

Epidemiolozi: Sledeći vikend ključan u bvorbi protiv virusa korona

Пензионери у шетњи, отварају се радње, полицијски час од 18 часова: Почиње постепено ублажавање строгих мера
U UTORAK počinje popuštanje strogih mera za borbu protiv epidemije virusa korona i postepeni povratak normalnom životu. Prve odluke koje će stupiti na snagu jesu mogućnost šetnje tri puta nedeljno za građane starije od 65 godine i skraćivanje policijskog časa za jedan sat.

Ublažavanje mera Vlade najavio je tokom uskršnjih praznika presednik Aleksandar Vučić, koji je istakao da će se epidemiološka situacija i dalje pažljivo pratiti i da će se u skladu sa tim i reagovati.

Prema planu kriznog štaba, stariji od 65 godina konačno će moći malo da odahnu. Od danas mogu u šetnju utorkom, petkom i nedeljom u periodu od 18 do jedan čas posle ponoći, na pola sata. U kupovinu mogu u istim terminima kao i dosad. Za sve ostale građane policijski čas počinjaće sat kasnije nego dosad, u 18 časova.

ZELENE PIJACE
ZELENE pijace od danas će ponovo da budu otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja virusa korona, saopštila je Vladina kancelarija za saradnju sa medijima. To podrazumeva da će građani u narednim danima ponovo moći da pazare voće i povrće na tezgama širom Srbije.

Danas bi trebalo i da počne otvaranje zanatskih radnji, prodavnica građevinskog materijala, tehničke robe... Na ostale radnje čekaćemo bar još nedelju dana, jer bi između 27. aprila i 4. maja trebalo da budu otvoreni lokali površine manje od 300 kvadrata, uključujući i frizerske salone i salone lepote.

Posle 4. maja, ako se epidemiološka situacija i dalje bude razvijala u dobrom smeru na red će doći i otvaranje tržnih centara, restorana, hotela, banja i aerodroma.

Članica Republičkog kriznog štaba, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se nazire kraj epidemiji novog korona virusa, ali je i pozvala na strpljenje još neko vreme. Ona je kazala da je vikend iza nas bio poslednji sa toliko dugom zabranom kretanja, ali da nas i sledećeg vikenda čekaju ograničenja:

- Nije popularno da se kaže, ali sa stručnog aspekta i sledeći vikend je nama ključan. Koliko će tačno trajati taj period ne bih znala u ovom momentu da kažem.

Povodom skorog otvaranja nekih vidova saobraćaja koje su najavili nadležni, Kisić Tepavčević je, na RTS, kazala da će otvaranje međugradskog saobraćaja, kao i avio-saobraćaja, ići postepeno i da stručnjaci smatraju da to treba uraditi što kasnije:

- Svako otvaranje granica je potencijalno unošenje rezervoara zaraze. Sada svako gleda da rešava epidemiološku situaciju na optimalan način unutar svojih granica. U svakom slučaju, biće prisutan veliki stepen predostrožnosti i nadzora nad mogućim unošenjem infekcije u Srbiju.

Fabričke hale ponovo će, prema ovom planu, takođe oživeti u periodu između 4. i 11. maja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

kritik analitik

21.04.2020. 08:00

Ako je i sledeći vikend ključan, pa onda i onaj sledeći, i onaj nakon tog sledećeg - ja ne vidim popuštanje mera. Ovo što ste nabrojali, to je samo teranje kose umesto na desno u drugu stranu.