Institut za javno zdravlje u Prištini saopštio je večeras da je na Kosovu registrovano 12 novi slučajeva obolelih od korona virusa čime je ukupan broj zaraženih u albanskim sredinama dostigao 106 osoba.


Nešto ranije kosovsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je pet osoba na terapiji kiseonikom dok je jedna osoba na intenzivnoj nezi. Zabeležen je i jedan slučaj obolevanja medicinskih radnika, u pitanju je medicinska sestra koja je na kućnom lečenju.

Na Kosovu i Metohiji u većinski sprskim sredima danas nije bilo novoobolelih od virusa korona, tako da ih je i dalje troje, saopštio je ranije direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić i dodao da u severnu Kosovsku Mitrovicu stižu epidemiolozi koje šalje Ministarstvo zdravlja Srbije.

Ti epidemiolozi će u Kliničko-bolničkom centru pomagati u organizaciji prijema pacijenta s lakšom kliničkom slikom, dok će pacijenti s težom za sada biti upućivani u kliničke centre u Kragujevcu i Nišu, poručio je Đurić građanima KiM na Instagram profilu.

"Medicinski gasovi za naše bolnice dopremljeni su na KiM", naveo je još Đurić i dodao da je u Kosovsku Kamenicu stigla donacija od Udruženja humanih žena za izradu zaštitnih maski.

Đurić navodi i da su volonteri nastavili obilazak ugroženih građana i uručivanje pomoći.

Dodaje da opštinski štabovi za vanredne situacije redovno vrše dezinfekciju javnih površšina i ustanova i obaveštavaju građane o merama Vlade Srbije uvedenim u cilju suzbijanja virusa COVID-19.