OD uvođenja policijskog časa zbog kršenja te mere privedeno je i procesuirano 1.253 građana, kao i 303 osobe starije od 65 godina koje su bez dozvole izašle iz svog doma. Svakodnevno zbog nepridržavanja zabrane kretanja tokom popodneva i noći bude kažnjeno između 100 i 120 ljudi.

Ove podatke je izneo direktor policije Vladimir Rebić, na dan kada su na snagu stupile nove mere Vlade Srbije, koje uključuju i produženje policijskoj časa vikendom - od 15 sati po podne do pet ujutru sledećeg dana. Vlada se na ovaj potez odlučila nakon što je sunčanu i toplu subotu veliki broj građana proveo u parkovima i u šetnji, kršeći tako apele vlasti da, zbog sprečavanja širenja epidemije virusa korona, ostanu kod kuće i izlaze samo kada je to neophodno.

Posle uvođenja pooštrenih mera u nedelju je u parkovima bilo nešto manje građana, ali je broj onih koji se ne pridržavaju preporuka i dalje veliki. Odluku o zabrani boravka u javnim parkovima je u Beogradu sprovodila i policija, koja je sprečavala ulazak na Adu Ciganliju i izletište na Avali.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je obilazio parkove sa pripadnicima komunalne milicije, rekao je da je prisutnost građana na javnim površinama bila manja nego prethodnog dana, ali da i dalje ima neodgovornih pojedinaca.

Vesić je izjavio da ne može da razume one koji ne poštuju mere, a među njima su i pojedine radnje gde rastojanje nije dva metra ili u njih ulazi više od dozvoljenog broja ljudi:

- Imamo slučajeve da rade frizerski saloni, čak i ugostiteljski objekti - rekao je Vesić, podsetivši da je u Britaniji u nedelju bilo više od 1.000 mrtvih od posledica virusa korona, dok se u Njujorku svakodnevno duplira broj preminulih.

Centar Beograda bio gotovo prazan


I direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović apelovala je na građane da ostanu u domovima sa porodicom, bez suvišnih kontakata.

- U ovoj situaciji, lepo vreme i izlasci su neprihvatljiv izazov - rekla je Jovanovićeva za TV Prva. - Parkovi i šetališta su rizična mesta, bez obzira na to što su na otvorenom, jer se ljudi grupišu na jednom mestu. Ne znamo da li neko kašlje i kija, i svako od obolelih može da zarazi dve-tri osobe. Zato treba izbegavati ne samo okupljanje više od pet ljudi, nego bilo kakvo okupljanje.

Širom Srbije su kažnjavani građani koji nisu poštovali zabranu kretanja. U Boru je podneto pet prijava, dok su u Majdanpeku na ulici policajci zatekli jednog sedamdesetjednogodišnjaka i jednog sedamdesetosmogodišnjaka u šetnji. U Kladovu su novčano kažnjena dvojica šezdesetdevetogodišnjaka.

U Kragujevcu, prilikom kontrole, policija je zatekla u parku muškarce starosti 23, 43 i 46 godina, kao i tridesetogodišnjakinju, čime su prekršili meru zabrane kretanja u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, saopštila je Policijska uprava u ovom gradu. Protiv njih su podnete krivične prijave zbog sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.


Od kada je, 15. marta, proglašeno vanredno stanje u zemlji zbog pandemije virusa korona, Vlada je u više navrata pooštravala mere donete u cilju borbe protiv zaraze, jer apeli da se kontakti i izlasci napolje svedu na minimum nisu urodili plodom.

Najpre su zatvorene škole, vrtići i fakulteti i zabranjena su okupljanja više od stotinu ljudi, dok je na starije apelovano da ne izlaze bez preke potrebe. Ubrzo su mere pooštrene, pa je uveden policijski čas od 20 časova do pet ujutru, a starijima od 65 godina je zabranjeno da napuštaju domove. Ni to nije donelo željenu disciplinu, pa je policijski čas produžen i početak zabrane kretanja pomeren na 17.00, a sada i na 15.00 za dane vikenda. U poslednjem paketu mera produženo je i trajanje samoizolacije na 28 dana za sve koji su došli u Srbiju 14. marta ili kasnije, a ukinuta je i dozvola da se kućni ljubimci izvode u šetnju između 20 i 21 sat.

Parkovi i izletišta puni mlađih ljudi

U PRITVORU 122 OSOBE


U posebnim pritvorskim jedinicama zbog kršenja mera samoizolacije juče po podne se nalazilo 122 ljudi. Najviše ih je bilo u KPZ u Požarevcu - 49, zatim u Vršcu - 46, a najmanje u Pirotu - 27. Oni se terete za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, a sve ih očekuju onlajn suđenja - putem "Skajpa", i kazne do tri godine zatvora zbog kršenja mere samoizlacije koju im je odredila sanitarna inspekcija nakon povratka iz inostranstva.

Od subote u 15 sati do nedelje u isto vreme pritvoreno ih je ukupno sedmoro.