Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković utvrdila je da je Beogradska autobuska stanica (BAS) diskriminisala pripadnike romske nacionalne manjine koji su radili na raznošenju prtljaga na toj stanici, a na osnovu pritužbe Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11.

U saopštenju Inicijative A11, objavljenom danas na sajtu te organizacije, navodi se da je posle premeštanja dolaznih perona na Beogradskoj autobuskoj stanici nosačima, koji su kao registrovani preduzetnici godinama raznosili prtljag, obezbeđenje onemogućilo pristup peronima uz obrazloženje da: "Cigani ne mogu više da rade".

Janković je za Tanjug rekla da je u tom slučaju donela mišljenje i uputila preporuku po kojoj bi BAS trebalo da postupi u zakonskom roku od 30 dana.

Ona je, međutim, objasnila da je postupak još uvek u toku i da joj zakon ne dozvoljava da komentariše detalje.

"Ali, verujem da će BAS kao ozbiljna kompanija postupiti po preporuci", rekla je Poverenica.

Inicijativa A11 u svom saopštenju navodi da je Poverenica donela preporuku prema kojoj BAS treba da uputi pisano izvinjenje diskiminisanim osobama, da sprovede obuku za zaposlene o prepoznavanju diskriminacije sa posebnim osvrtom na diskriminaciju pripadnika romske nacionalne manjine, kao i da omogući svim pripadnicima romske nacionalne manjine nesmetano korišćenje staničnih usluga.

Povodom tog slučaja oglasila se i koalicija "Za sve ljude - Sa E Roma", koju čine Romska partija i Romske partija Jedinstva, koja je pozdravila rad Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, uz poruku da je zajednički zadatak svih da rade na prevenciji diskriminacije i da pravosudni organi u takvim slučajevima moraju da rade svoj posao.