ODLIKOVANjA i medalje, pa i izgled ceremonija na kojima se dodeljuju, predstavljaju "obraz" svake države. Srbija je država na večitoj istorijskoj vetrometini i dosad je uvek bila na strani vrline - kako su je definisali antički mislioci, pa francuski humanisti. Zato su i njeni ordeni, medalje i spomenice predmet konstantnog interesovanja kolekcionara iz celog sveta. Jer, posedovanje srpskog ordena, pored falerističkog prestiža, nosi i simbolički značaj.

Jovan Mara, srpski kolekcionar i falerista (nauka o odlikovanjima), za "Novosti" objašnjava da su prva odlikovanja savremene Srbije bila Orden Takovskog krsta iz 1865, zatim Orden Belog orla iz 1883, Orden Takovskog krsta sa mačevima iz iste godine i Orden Miloša Velikog iz 1898. godine. Posle Majskog prevrata, dinastija Karađorđević precizira oblik, rang i nošenje novog Ordena Karađorđeve zvezde, nastaolog kao zamena Ordena Miloša Velikog. Ukidaju se odlikovanja Takovski krst i Takovski krst sa mačevima, a zadržavaju se odlikovanje Beli orao i odlikovanje Sv. Sava, objašnjava Mara. U Kraljevini Jugoslaviji 5. aprila 1930. kralj Aleksandar ustanovio je Orden Jugoslovenske krune.

PROČITAJTE JOŠ - Orden Miloša Velikog nude za 240.000 dolara

Kao kuriozitet, naš sagovornik otkriva da se Srbija, zbog svoje burne istorije i naivnosti, prema faleristici, nije uvek odnosila sa pažnjom kakvu su joj pridavale razvijene zemlje Evrope. Tako nam se dogodilo da smo mi, Rusija i Crna Gora jedine zemlje koje na kraju Prvog svetskog rata nisu iskovale svoje medalje pobednika, iako su procentualno dale najviše žrtava u pobedi saveznika. Na poziv francuskog maršala Foša 1919, sve zemlje pobednice u ratu su iskovale svojim vojnicima pobedničke medalje, pa tako i Portugalija, Rumunija, SAD, Panama, Kuba, Sijam, Kina, Brazil, Liberija, Japan, dok je Srbija Natalijinu ramondu dobila tek 2012.

- Kralj Aleksandar nije hteo da ljuti Hrvate i Slovence koji su bili na poraženoj strani u Velikom ratu. Za razliku od njega, Česi se, recimo, nisu libili da se medaljama svrstaju među pobednike - primećuje Mara.

Državni orden Takovski krst

Prvi ordeni i medalje u Titovoj Jugoslaviji su stigli iz Rusije 1944. Orden Partizanske zvezde iz Moskve iskovan je od 22-karatnog zlata i sem simboličkog značaja ima i veliku materijalnu vrednost. Ipak, najskupoceniji orden na ovim prostorima je bio Titov Orden slobode koji je napravljen samo u devet primerka, u zlatu sa brilijantima. Posle rata su ga dobili komandanti partizanskih armija u završnim operacijama za oslobođenje. Ovaj orden su poneli i Georgi Žukov i Leonid Brežnjev. Poslednja dva primerka koja su se čuvala u Vojnom muzeju i arhivu, Slobodan Milošević je dodelio komandantima Generalštaba VJ i Treće armije posle NATO agresije, generalima Dragoljubu Ojdaniću i Nebojši Pavkoviću.

Mara primećuje da se Srbija od 2012. vratila uvažavanju nauke o odlikovanjima u izgradnji države, ali da su, po njegovom mišljenju, napravljeni neki propusti. Pre svega, tu misli na Ordene Belog orla koji se danas dodeljuje "sa mačevima" i lauretima koji dostignuća nisu postigli u ratu, što nije praksa u drugim zemljama sveta. On apostrofira i grešku kod izrade lika Miloša Obilića na Medalji za hrabrost, koja se dodeljuje u zlatu i srebru.

Medalja pobede Južne Afrika


PROČITAJTE JOŠ - Orden Svetog Save - prvi i najvažniji

- Ova medalja je u Kraljevini oslikavala junaka koji ima kacigu sa zmajem čija su krila sa strane. Takođe, na tim ordenima profil Miloša Obilića prikazan je kao klasičan dinarski tip borca, sa nosem koji je malo kukast, baš kao na upravo renoviranom Spomeniku pobedniku - pojašnjava Mara.

Jovan Mara


- Prema rešenju, na aktuelnom ordenu Obilić liči na germanski tip junaka sa nordijskim profilom, dok je kaciga sa zmajem zamenjena kacigom kakvu nose Hermes ili Merkur.

Medalja za hrabrost sa "dinarcem" i novo rešenje Foto privatna arhiva


Danas su Kinezi najveći kolekcionari na planeti jer imaju mnogo novca, tako da i naši ordeni dostižu cene na aukcijama od nekoliko desetina hiljada evra, objašnjava naš sagovornik.

Tek od 2012. Srpska medalja pobede


- Najvišu cenu kod Kineza imaju ruski ordeni koji su nam dostavljeni 1944. iz Moskve, a to su Orden narodnog heroja u 22-karatnom zlatu i Orden Partizanske zvezde prvog stepena. Pored ovih odlikovanja, Rusi su iskovali i Orden narodnog oslobođenja, Orden za hrabrost, Orden bratstva i jedinstva, koji su povučeni posle 1948. Recimo, Orden bratstva i jedinstva ceni se na oko 12.000 evra. Najskuplji orden za koji znam je Ogrlica Svetog Andreja Prvozvanog iz Rusije, koja na tržištu vredi i više od milion evra - ističe Mara.Ordenje Beli orao sa mačevima

NAJVIŠA ODLIČJA PUTINU I SIJU

JOVAN Mara objašnjava da se aktuelni državni ordeni i medalje dodeljuju prema zakonima iz 2009. i 2010. Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, od 2014, odnosno 2016, nosioci su najvišeg srpskog priznanja, Ordena Republike Srbije na velikoj ogrlici. Dalje u rangu se nalaze Orden Srpske zastave u tri stepena, Orden Karađorđeve zvezde (nosilac Novak Đoković), Sretenjski orden, Orden Belog orla sa mačevima i Orden zasluga za odbranu i bezbednost.

- Kada su u pitanje medalje, za hrabrost se dodeljuju medalje Miloš Obilić u zlatu i srebru, medalje za zasluge i za revnosnu službu u zlatu i srebru - pojašnjava Mara.


BISER KOLEKCIJE IZ 1900.

NAŠ sagovornik je među kolegama poznat po kolekciji od preko 1.500 odlikovanja i ordena Crvenog krsta, Crvenog polumeseca, Crvenog lava i Crvene Davidove zvezde iz više od 100 zemalja sveta. U njegovoj kolekciji su najveća priznanja ove organizacije, "Florens Najtingel" (na slici) i "Anri Dinan", što ga svrstava među najveće kolekcionare u svetu.

- Biser moje kolekcije je Kineski orden Crvenog krsta iz 1900, ali imam i druge - ističe Jovan Mara.