DRŽAVLjANI Srbije D. Š. i S. Š., koji su prethodnih nedelja boravili na brodu "Dajmond princes", stigli su u Beograd iz Dohe, i odmah po sletanju na Aerodrom "Nikola Tesla" upućeni su na testiranje na prisustvo virusa kovid-19 u Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, potvrđeno je za "Novosti" u Ministarstvu zdravlja.

Iz predostrožnosti, ostaće naredne dve nedelje u karantinu. Ta mera je u skladu sa aktuelnim procedurama Svetske zdravstvene organizacije i preporukama za postupanje koje je donela Republička stručna komisija za zarazne bolesti.

I pored toga, S. Š. je, u izjavi za "Novosti", rekla da su ogorčeni zbog novonastale situacije.

- Pa zar vi to ne biste bili nakon što ste već proveli u karantinu 16 dana i ministarstvo zdravlja Japana vam je izdalo sertifikat u kom se navodi da ste zdravi i da možete da se krećete gde god hoćete?! - kaže S. Š. - Mi smo o tome obavestili našu ambasadu u Tokiju, gde su nam rekli da slobodno možemo da idemo kući, a onda su nas ovde naprečac, i bez razloga, smestili u bolnicu.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je, na osnovu mišljenja RSK u vezi sa zaraznim bolestima, Institut za javno zdravlje "Batut" dopunio važeći Algoritam aktivnosti za postupanje sa osobama kod kojih je postavljena sumnja na infekciju izazvanu novim virusom korona odlukom o obaveznim merama karantinske izolacije za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa pozitivnim slučajevima kovid-19.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u četvrtak je izjavio da su dvoje srpskih državljana zdravi i da je testiranje pokazalo da nisu zaraženi.

PROČITAJTE JOŠ: Četrnaestoro ZARAŽENIH korona virusom u Italiji: Među njima i TRUDNICA


Ambasada Srbije prevezla je, nakon njihovog otpuštanja sa kruzera, D. Š. i S. Š. na tokijski aerodrom, odakle su komercijalnim letom u sopstvenom aranžmanu otišli u Dohu, a odatle doputovali u Srbiju, pošto nisu želeli da budu evakuisani avionom Vlade Italije.

- Mogli smo i do tokijskog aerodroma da idemo sami metroom, ali su nas iz naše ambasade prebacili do aerodroma jer su nam karte kasnile. Iz Tokija smo odleteli za Dohu, pa za Beograd - kaže nam S.Š. - I zašto bismo ušli i italijanski avion i otišli ko zna gde.

Putnici sa "Dajmond princesa" u žiži javnosti, AP foto

Još jedan državljanin Srbije čiji je test na virus negativan u petak je oko 14.00 evakuisan specijalnim letom koji je obezbedila Vlada Italije, i oni će ga prevesti do Rima. Svi koji budu evakuisani ovim specijalnim letom po povratku u Italiju moraju ostati u karantinu narednih 14 dana, bez obzira na ranije negativne rezultate testiranja na kovid-19.

VAKCINE
KINA bi mogla, krajem aprila, da počne prve testove vakcina za novi virus korona na ljudima, objavile su kineske vlasti.

Na brodu "Dajmond princes", koji je bio u karantinu od 3. februara, ukupno je bilo 3.700 putnika iz 50 zemalja, a više od 600 ih je inficirano virusom korona. Dvoje putnika sa kruzera, muškarac (87) i žena (84) iz Japana, umrlo je, a 29 ih je u kritičnom stanju.

Među putnicima je bilo ukupno 14 državljana Srbije - dvoje gostiju i 12 članova posade.


CRNOGORAC POZITIVAN NA KORONU

Crnogorski državljanin, takođe član posade kruzera, neće moći da bude prevezen italijanskim specijalnim letom jer su rezultati testa pozitivni. Vlada razmatra više lokacija koje bi mogle da budu karantin za slučaj masovnog obolevanja ili pojave slučajeva novog virusa, a jedna od njih je i bivša vojna kasarna u ulcinjskom naselju Zoganj.