Pročitajte u sretenjskom - prazničnom broju “Večernjih novosti”

Novosti Online

subota, 15. 02. 2020. u 22:11

Прочитајте у сретењском - празничном броју “Вечерњих новости”
U prazničnom dvobroju donosimo vam specijalni dodatak o Sretenju, reportažu o znamenitim Šapčankama, detektorima laži, mladim stručnjacima, intervjue sa poznatima...
POVODOM Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, na svim prodajnim mestima u nedelju 16. februara će moći da se kupi praznični dvobroj "Večernjih novosti". I ovog puta donosimo vam, tradicionalno, lepe priče i intervjue, u kojima ćete moći da uživate ovih dana .

U prazničnom dvobroju "Novosti" moći ćete da pročitate specijalni dodatak o Sretenju, reportažu o znamenitim Šapčankama koje su ostavile trag širom zemlje, prvoj hidroelektrani u Srbiji, detektorima laži, mladim stručnjacima koji nastavljaju da rade i žive u Srbiji, borbi za srpski jezik, priču o osmogodišnjoj Uni koja je postala simbol litija u Crnoj Gori...

Za praznični dvobroj "Novosti" govore Dušan Kovačević, mitropolit Amfilohije, Srđan Đoković, Aleksandra Radović, Sanja Ilić, Nemanja Radulović...


"U Srbiji nije lako biti živ, ali nije lako ni biti mrtav": Dušan Kovačević o odluci da se podigne spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću

Dramski pisac i akademik Dušan Kovačević predsedava Odboru za podizanje spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Odluku je donela Skupština grada Beograda u novembru 2018. godine, a nedavno je održana i prva sednica na kojoj su se članovi složili da se u rad uključe i predstavnici SANU, SPC, Kraljevskog doma Karađorđevića, Matice srpske i dijaspore. Druga tačka dnevnog reda bila je razmatranje moguće lokacije, dok je "pod razno" - ono najzanimljivije. Jer, kako kaže Kovačević, pod njom se često pokreću pitanja koja se kasnije prihvataju "kao pod obavezno".


- Čule su se razne ideje, neke od njih izuzetno zanimljive. Ja sam rekao (i s tim su se svi saglasili) da spomenik treba da bude reprezentativan i klasičan. Pod klasičnim se podrazumeva da ne predstavlja neku vrstu eksperimenta. Mora da bude oličenje Aleksandra, koji je, pre svega, kod nas poznat kao oslobodilac. Komandovao je u tri rata. Prvo kao regent, potom kao prestolonaslednik, a onda i kralj, posle smrti oca Petra - kaže, na početku razgovora za naš list, Dušan Kovačević.

Kompletan tekst pročitajte u prazničnom dvobroju "Novosti" od 16. februara

****************************

"Mila zovem izdajnikom jer je KiM predao razbojniku Tačiju, narod je vaskrsnuo, idemo do pobede": Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije o protestima i Crnoj Gori

Narod Crne Gore je vaskrsnuo. Dugo gušeni oganj vere, zajedništva i bratske ljubavi u ljudima razgoreo se punim sjajem i lepotom. Stav Episkopskog saveta, sveštenstva, vernika i građana koji učestvuju u litijama zato jeste da idemo do konačne, Hristove, pobede. Nema povlačenja niti zaustavljanja. Naš narod - od deteta do starca - vratio se sebi, a ta energija je nezaustavljiva.


Istinski nadahnut prizorima desetina hiljada vernika koji u svim krajevima Crne Gore mirno i istrajno koračaju u litijama u znak bunta protiv Zakona o slobodi veroispovesti, ovo poručuje mitropolit crnogorsko--primorski Amfilohije.

Kompletan tekst pročitajte u prazničnom dvobroju "Novosti" od 16. februara

****************************

"U naredne dve-tri godine biće Novak najbolji igrač svih vremena. Sigurno!": Srđan Đoković, otac najtrofejnijeg srpskog sportiste, o uspesima i životu svoje porodice i sina

Novak mi je rekao: "Tata, ove godine pravi vitrinu za sva četiri grend slem pehara!" Ne samo da će Novak biti najbolji teniser svih vremena, nego će biti ubedljivo najbolji! Uostalom, u međusobnom skoru sa najvećim rivalima, on to već jeste. Biće najbolji bez obzira na sav animozitet koji anglosaksonski zapadni svet ima prema njemu i njegovim rezultatima. Novak će im na terenu pokazati koliko nisu u pravu.


I dok milione ljudi impresionira motivisanost najboljeg srpskog sportiste svih vremena Novaka Đokovića da i pored 87 titula, od čega čak 17 grend slemova, i dalje caruje svetskim tenisom, za njegovog oca Srđana Đokovića tu nikakvog iznenađenja njema. On, u intervjuu za "Novosti", taj "fenomen" ovako objašnjava - to je jednostavno Novak. Dok ga fotografišemo sa peharom koji je u sredu stigao iz Bersija, Srđan priznaje da više i ne broji trofeje koje je njegov sin osvojio.

Kompletan tekst pročitajte u prazničnom dvobroju "Novosti" od 16. februara

****************************

Aleksandra Radović: Najvažnije je da pesma dopre do srca

Najnoviji album Aleksandre Radović je predstavljen publici širom regiona, i bez obzira na to što beskompromisno ide utabanim stazama kvalitetne pop muzike, ova vanserijska pevačica svakom novom muzičkom pričom ljudima koji razumeju njen izraz, emociju i poruku otkrije i deo sebe koji je do tada bio skriven ćutanjem.


Ovog puta je to „Predvorje života“, čiju simboliku otkriva ekskluzivno za Novosti Online, u prvom intervjuu po objavljivanju novih pesama, otvarajući vrata predvorja svoje muzike, života i godina u kojima je pronašla pravu sebe.

Kompletan tekst pročitajte u prazničnom dvobroju "Novosti" od 16. februara

****************************

Nemanja Radulović, violinista: U Parizu sam još više zavoleo svoje poreklo

Njegovi koncerti rasprodati su godinama unapred. Gde god da nastupi doživljava stojeće ovacije prepunih sala. Vraćaju ga do iznemoglosti na bis, traže da čuju još koju bravuru, a on im, stojeći, i sa smeškom, ispunjava želju. Ispuni, tad, i svoju, da najširem auditorijumu, kao vrsni izvođač klasične muzike, podari delić srpskog narodnog nasleđa. Koncerti Nemanje Radulovića najčešće se završavaju pljeskom publike u taktu poslednjih tonova, pre nego što se, učesnici spektakla, prepuni utisaka, razmile po noći na trgovima najvećih svetskih gradova.


Uvek je nasmejan, dečački uzbuđen, s tremom dok razgovora, kao najobičniji čovek, kao da za sobom nema i preko stotinu koncerata godišnje.

I pored porodičnih tragedija koje su mu se u prošlosti dogodile kada su mu preminule majka Ljiljana i sestra Danica, stalno je zadržavao optimizam, okružen porodicom.

Kompletan tekst pročitajte u prazničnom dvobroju "Novosti" od 16. februara

****************************

Sofi Kinsela, bestseler pisac: Zasmejavam čitaoce, želim da zaborave na problemePre dvadeset godina Sofi Kinsela osvojila je srca čitateljki širom sveta svojim debitantskim romanom "Tajni svet snova jedne kupoholičarke". Junakinja romana, Beki Blumvud, vedra i zabavna novinarka koja savetuje druge kako da troše novac, a sama upada u finansijske zavrzlame, privukla je pažnju čitalaca. Posle ovog, postala je junakinja još sedam bestselera: "Kupoholičarka u inostranstvu", "Kupoholičarka staje na ludi kamen", "Kupoholičarka i sestra", "Kupoholičarka i beba", "Mini-kupoholičarka", "Kupoholičarka u Holivudu", "Kupoholičarka spasava stvar". I najnoviji, deveti roman serijala, "Božić kod kupoholičarke", kod nas je objavila "Laguna". Beki je 2009. oživela i na filmskom platnu: u filmu "Ispovest kupoholičarke" glavne uloge tumače Ajla Fišer i Hju Densi.

Sofi Kinsela je napisala još devet romana, takođe svetskih bestselera među kojima i "Umeš li da čuvaš tajnu?", "Bogomdana domaćica", "Sećaš me se?", "Devojka iz dvadesetih"... Njene knjige su prevedene na 40 jezika, a u 60 zemalja prodate u više od 40 miliona primeraka. Veoma je popularna i u Srbiji, a na početku razgovora za "Novosti", Kinsela nam je otkrila da bi volela da dođe u Beograd.


Kompletan tekst pročitajte u prazničnom dvobroju "Novosti" od 16. februara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije