Plenković stigao do Vatikana: Stepinac i dalje na stend baju

Ivan Lovrić

10. 02. 2020. u 12:20

Пленковић стигао до Ватикана: Степинац и даље на стенд бају
Papa se ni ovog puta nije izjasnio hoće li za njegovog pontifikata uopšte više biti razmatran "slučaj Stepinac"

OPUŠTENO, step baj step, stigao je hrvatski premijer Andrej Plenković do Vatikana. Da vidi kada će biti proglašenje Alojzija Stepinca za sveca!

Kad ono tamo, međutim... Džaba je Plenković tabanao, jer je Stepinac i dalje na stend baju. Papa se ni ovog puta nije izjasnio hoće li za njegovog pontifikata uopšte više biti razmatran "slučaj Stepinac".

Mada je uoči puta Plenković plenio optimizmom, posle posete je ipak rekao da donosi poruku strpljenja. Ali strpljen-spasen ne znači da će Stepinac biti i proglašen za sveca. Jer papin stav je veoma jasan. Još prilikom posete Severnoj Makedoniji i Bugarskoj prošle godine papa Franja je kazao da je došlo do nerazjašnjenih tačaka koje se tiču istorije i da je zamolio patrijarha Irineja za pomoć.

Očigledno je da je svima jasno ko je Stepinac osim Plenkoviću i njegovim sledbenicima, koji hoće ovog kardinala da prevedu iz pakla u rajske odaje. Brojne činjenice jasno pokazuju da je on blagosiljao NDH u Drugom svetskom ratu i da se do kraja borio za opstanak te tvorevine kao vikar ustaške vojske.

Pročitajte još - Papin ŠAMAR Plenkoviću: Odbija da Stepinca proglasi za sveca

Iznova se postavlja pitanje zašto veličanje Stepinca aminuju hrvatske vlasti. I da li su slepe kod očiju kada ne razlikuju veru i verovanje od militantnog klerikalizma. I na kraju, da li je moguće da je toliko teško razlikovati sveca od zločinca?

Nažalost, u slučaju naših komšija izgleda da je to teško. A morali bi jednom da shvate da i ovakvim pritiscima na Vatikan promovišu zločince iz svoje prošlosti, a time i fašističke vrednosti.

Bilo kako bilo, poštovaoci Stepinca mogu da se uhvate u kolo sa Plenkovićem da "stepuju" i da igraju prljave igre koliko im volja. Ali valja znati da se zločin ne da izigrati i da kad-tad dođe na naplatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije