Kako bi se sprečilo dalje širenje virusa gripa, od četvrtka su zabranjene posete pacijentima koji se nalaze na lečenju u Opštoj bolnici u Kikindi.

Prema obaveštenju iz ove ustanove, zabrana je na snazi do daljnjeg i uvedena je na osnovu preporuke Zavoda za javno zdravlje, jer je prošle nedelje grip dijagnostikovan kod dvoje pacijenata, koji su u međuvremenu pušteni na kućno lečenje.


Naime, jedan muškarac i jedna žena lečeni su u kikindskoj bolnici od gripa tipa AH1N1 i tipa B. Muškarac je oboleo od oba tipa virusa, a žena je zaražena virusom AH1N1. Oboje su u dobrom opštem stanju otpušteni na kućno lečenje.

Zabrana poseta pacijentima koji se nalaze na bolničkom lečenju uvedena je kao preventivna mera, jer u Zavodu za javno zdravlje očekuju porast broja obolelih.

Pročitajte još: Poslednja vest: Zabranjene posete pacijentima u bolnicama u Srbiji

- Ovo je očekivano vreme za pojavu gripa. I prošle godine u februaru smo imali obolele pacijente. Broj pacijenata sigurno će porasti, jer je počela i drugo polugodište, pa je više masobnih okupljanja – procenjuje dr Tatjana Karać, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kikindi.

ZABRANjENE POSETE PACIJENTIMA U OPŠTOJ BOLNICI „STUDENICA“ U KRALjEVU

KRALjEVO – Na osnovu procene Epidemiološke situacije kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje i Komisije za bolničke infekcije, u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu od 30. januara su zabranjene posete pacijentima.

Ova odluka na snazi će biti do daljeg, sve dok stručne službe ne procene da se epidemiološka situacija poboljšala.


Foto: G.Šljivić