ZA razliku od drugih zemalja koje imaju svoje paviljone kao znak sećanja na žrtve Aušvica, jugoslovenski paviljon pod rednim brojem 17 je zatvoren tokom ratova devedesetih godina prošlog veka. A pre više od 10 godina je i rasformirana izložba o stradanju onih koji su tu došli iz nekadašnje nam domovine.

U ovom logoru je pogubljeno 20.000 Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije. Najveći broj transportovan je 1944. i to sa prostora Vojvodine, njih preko 12.000. U sećanje na žrtve Holokausta, od 1963. i bivša Jugoslavija imala je izložbe u Aušvicu. Nekadašnji jugoslovenski izložbeni prostor zauzimao je površinu od 700 kvadratnih metara. Memorijal i muzej upisani su na Uneskovu listu svetske baštine.


PROČITAJTE JOŠ: Obnavlja se jugoslovenski blok u Aušvicu posle godina propadanja: U Paviljonu 17 bilo zatočeno 20.000 žrtava

U novembru prošle godine, na sastanku u Sankt Peterburgu u okviru međunarodnog kulturnog foruma delegacije ministarstava kulture Srbije i Slovenije usaglasile stavove da što pre treba rešiti sva otvorena pitanja koja se tiču rekonstrukcije objekta i formiranja stalne postavke bivšeg "Jugoslovenskog paviljona".

- U ovom trenutku ceo Blok 17 se obnavlja u dogovoru sa austrijskom stranom - kaže, za "Novosti", Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra kulture za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture. - Njihov izložbeni prostor nalazi se u prizemlju, dok je prostor namenjen bivšim jugoslovenskih republikama na spratu. Završetak obnove Bloka 17 se očekuje u toku ove godine, a postavka nove izložbe u toku 2021. godine.

Naša sagovornica ističe da nova stalna postavka u bivšem jugoslovenskom paviljonu u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau predstavlja prioritet za Srbiju.