Najnovniji podaci pokazuju da je indeks zagađenosti vazduha vrlo visok u Valjevu i Kosjeriću. Visoka zagađenost i u Pančevu, Smederevu, Boru i Nišu. Prema podacima sajtova koji prate zagađenje na globalnom nivou, Beograd je jutros jedan od najzagađenijih gradova na svetu.


Podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore da je vazduh "jako zagađen" u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Novom Sadu.


Jedan od sajtova koji takođe prati zagađenost na globalnom nivou Er vižual Beograd danas svrstava na listu najzagađenijih gradova sveta. Prema podacima ovog portala, Beograd je najzagađeniji grad Evrope, a kvalitet se kvalifikuje kao nezdrav.PREPORUKE NADLEŽNIH


Povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ranije je saopštio je da nema potrebe za panikom, ali ukazuje na značaj primene mera zaštite u uslovima zagađenja vazduha. preporuka


Preporučuju da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.


Pročitajte i: Ograničite boravak na otvorenom prostoru, posebno u jutarnjim i večernjim satima: Institut “Batut” ipak priznaje pojačano zagađenje vazduha i daje preporuke građanima


Glavni aerozagađivači su PM-10 i PM-2,5 čestice, koje su vrlo sitne i opasne jer prolaze i kroz najsitnije disajne puteve.


PM-10 čestice su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale. Ako je koncentracija čestica preko sto mikrograma, što se često dešava u Srbiji, kažemo da je vazduh jako zagađen.


Dok se ne promene vremenski uslovi i ne dune vetar koji će "rasterati" štetne čestice, meteorolozi poručuju da nećemo lakše da dišemo.(RTS)