OPELO mati Angelini, majci braće Karić, koja se upokojila 29. decembra, služio je u petak u manastiru Vavedenje u Beogradu, patrijarh Irinej, uz sasluženje sveštenstva Beogradsko-karlovačke arhiepiskopije. Danica Karić, zamonašena kao mati Angelina, biće sahranjena danas, u porti Pećke patrijaršije, u kojoj počiva i njen suprug Janićije.

Mati Angelina rođena je 20. januara 1918. godine, na Svetog Jovana, u đakovičkoj trgovačkoj porodici Kuzmanović, a udajom za Janićija Karića preselila se u Peć. Njih dvoje su, kako kažu članovi mnogobrojne porodice Karić, svoju decu odgajali i podizali u duhu pravoslavlja. Nakon što se njen suprug upokojio, Danica se dobivši blagoslov od patrijarha Irineja, 2011. godine zamonašila u Pećkoj patrijaršiji, posvetivši ostatak života svojoj Svetoj Crkvi.

Po rečima patrijarha Irineja, mati Angelina živela je pravim hrišćanskim životom, imala je divnog supruga i sa njim je izrodili divnu dobru i plemenitu decu. Bila je istinski primer očuvanja, jačanja i promovisanja srpske porodice, čija su snaga, vera u Boga i izdržljivost vanvremenski. Podizala je decu u duhu sloge i oni su pokazivali da je porodica najsigurnije mesto, a poznati su kao veliki dobrotvori i zadužbinari.

PROČITAJTE JOŠ:
Preminula majka Bogoljuba Karića: Upokojila se monahinja Angelina

- Ideja Kosova i pećke svetinje bila je utkana u njen život - rekao je patrijarh Irinej. - Živeći tako, rodila se ideja da svoj život posveti Bogu, pa je u monaškom životu dočekala ovozemaljski kraj, koji je očekivala kao prava hrišćanka. Ispustila je bogobojažljivu dušu, u koju su utkane mnoge hrišćanske vrline, one koje je prelila i na svoju porodicu. Učila ih je svojim primerom.

Foto Z. Jovanović

Opelu mati Angelini uz sinove Bogoljuba, Dragomira, Zorana Karića i ćerku Oliveru Karić Nedeljković, prisustvovale su i njiohove mnogobrojne porodice i prijatelji. Jedan od četvorice braće Karić Sreten preminuo je pre tri godine. Porodica je primala saučešće posle opela, a među onima koji su došli da pruže podršku Karićima su Nikola Šainović, Dušan Savić i Marina Rajević Savić, Milomir Marić, Ljubomir Mihailović...

Foto Z. Jovanović

IZVOR LjUBAVI

IAKO je prevalila čitav vek, ona za nas, moju braću i našu sestru, nije, do svojih poslednjih dana, bila nemoćna starica, već nepresušan izvor ljubavi, nežnosti i podrške - napisao je na svom fejsbuk-profilu Bogoljub Karić. - U ovo vreme kada se uloga porodice sve više narušava, upravo je zdrava, čvrsta, tradicionalna, majčinskom ljubavlju i brigom natopljena porodica, jedina nada da će dobro pobediti zlo i da će ljubav pobediti mržnju. Cela životna priča naše majke, matuške Angeline, ubeđuje me da bez porodice, bez ljubavi, vaspitanja i tradicije ni čovek ne može da bude Čovek.

Foto Z. Jovanović

Foto Z. Jovanović