Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave najavilo je da će prvi put u ovoj godini nagrađivati gradove i opštine kao najbolje primere dobre uprave, a za to je predviđen nagradni fond u iznosu od 10 miliona dinara.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić naveo je u saopštenju da je plan da se ta nagrada dodeljuje svake godine.

'''Očekujem da ćemo ovom nagradom podstaći lokalne samouprave da budu još bolje i da pruže što kvalitetnije i efikasnije usluge svojim građanima", poručio je Ružić.

Kako je objasnio, nagradni fond će biti u okviru Fonda za lokal resornog ministarstva i dodao da su sredstva u tom fondu povećana u 2020. godini i da će iznositi 520 miliona dinara.


PROČITAJTE JOŠ: Upis đaka 2020. biće potpuno onlajn, roditelji neće morati da nabave nijedan dokument

Ružić je istakao da je za dve godine iz Fonda za lokal podržano 136 projekata u koje je uloženo 810 miliona dinara.

Gradovi i opštine ta sredstva iskoristili da rekonstruišu vrtiće, škole, ulice, mostove, modernizuju svoj rad, organizuju kulturne, sportske, turističke i druge manifestacije, kao i da rade na prevenciji od elementarnih nepogoda.

Ministar je dodao da je Fond za lokal počeo sa 10 miliona dinara i da je u 2018.godini iznosio oko 320 miliona dinara, dok je u prošloj godini iznosio 490 miliona dinara.

'''I u 2020. godini gradovi i opštine će moći da prijave projekte za bolju infrastrukturu, razvoj eUprave, organizaciju kulturnih, turističkih i drugih manifestacija, kao i za preventivno delovanje na smanjenju rizika od klimatskih promena, elementarnih i drugih nepogoda“, naveo je Ružić.