Monasi u dubokim molitvama, mošti Svetog Vasilija spremne za put, narod i sveštenstvo poručuju: Kad je muka u pomoć se priziva čudotvorac, ako zatreba branićemo Ostrog!

V. KADIĆ

20. 12. 2019. u 08:00

U svetinji vlada nikoljdanski mir, ali i "tvrda vera" da će sa skupa u Nikšiću biti poručeno da će narod braniti svoju Crkvu

Монаси у дубоким молитвама, мошти Светог Василија спремне за пут, народ и свештенство поручују: Кад је мука у помоћ се призива чудотворац, ако затреба бранићемо Острог!

Foto I. Marinković

AKO zatreba, branićemo Ostrog!

Sa ovom porukom, nalik zavetu, vernici iz Crne Gore, ali i iz svih zemalja, koji svakodnevno posećuju dom Svetog Vasilija Ostroškog dočekuju veliki crkveno-narodni sabor za odbranu vere zakazan za subotu u Nikšiću. Na ovom skupu vernici i građani Crne Gore dići će svoj glas protiv usvajanja predloženog zakona o slobodi veroispovesti, prema kome će vlasnik imovine Srpske crkve postati - država Crna Gora.

Samo dan pošto su se u parlamentu lomila koplja između predsednika Vlade Duška Markovića i opozicionih stranaka, koje traže bezuslovno povlačenje opasnog zakona, u Ostrogu je vladao nikoljdanski mir, ali i "tvrda vera" da će sa skupa u Nikšiću biti poručeno da će narod braniti svoju Crkvu.

Reporter "Novosti" obreo se u ostroškim vrletima oko podneva, kada dolazi najviše poklonika iz Crne Gore, ali i Republike Srpske, Srbije i inostranstva. Monasi su bili u dubokim molitvama, dok su sveštenici obavljali poslednje pripreme za putovanje moštiju Svetog Vasilija. Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je sve vernike da se pred kivotom svetitelja sjedine, izmire i pošalju poruku da naum vlasti - neće proći.

ZAKON KAO TOPUZ MATICA srpska - društvo članova u Crnoj Gori - ocenila je da je vladin Zakon o slobodi veroispovesti, kojim se danima preteći vitla kao topuzom, izazvao očekivano oštru protestnu reakciju i opravdan revolt većine crnogorskih građana.
- U ovom procesu prepoznajemo stalno nastojanje Vlade Crne Gore da nakon nasilja nad jezikom i istorijskim činjenicama, napravi što dublji raskid sa srpskom, i šire pravoslavnom tradicijom Crne Gore. To je pozadina predloženog zakona - upozorava ovo udruženje i podseća da nije isključeno da je crkvena imovina poželjna meta tajkuna.

PROČITAJTE JOŠ - Vatikan ne podržava najavljenu otimačinu Podgorice: Papa koristi i tajne kanale da odbrani SPC od namera Crne Gore

Sveštenici u Ostrogu svoje stavove ne iznose bez blagoslova mitropolita Amfilohija.

- Sve je rečeno i jasno. Nema šta tu da se doda - kažu sveštenici ostroške svetinje.

U Nikšiću se očekuju desetine hiljada vernika koji će se okupiti kod Saborne crkve, kao i na Trgu vojvode Šaka Petrovića. Najavljeni su dolasci iz svih krajeva Crne Gore. Skup koji je najavljen kao "sabor u odbranu vere i svetinja", kako naglašavaju organizatori, biće poslednja crvena linija u zaštiti duhovnog i verskog identiteta naroda Crne Gore.

- Stajaćemo mirno u subotu, jer sa strahom božjim u molitvenoj koloni idemo na poklonjenje moštima Čudotvorca. Svi imamo želju da Sveti Vasilije Ostroški pomiri pravoslavne Crnogorce, braću i sestre, sinove i očeve. I da ne dozvoli nikada više da vera mora da se brani - ističu organizatori.


Kivot će biti iznet prvi put od 1996. godine Foto Ž. Knežević

Narodni predstavnici u Skupštini Crne Gore iz redova vladajuće većine DPS-a, Socijaldemokrata, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Albanaca, bez obzira na sva upozorenja iz zemlje i sveta, ne odustaju od plana da 26. decembra u parlamentu izglasaju zakon kome se protivi većina naroda, verske zajednice, međunarodna javnost...

- Daće Bog i Sveti Vasilije da odbranimo naše svetinje molitvom i ljubavlju prema bližnjem svome. Naša vera je čvrsta i tvrda, a Čudotvorac nas vekovima sabira i brani. I njega su progonili, ali je istrajno čuvao pravoslavnu veru i nadahnjivao Crnogorce. Očekujem da u Nikšić dođe cela Crna Gora, na poklonjenje svetitelju - kaže za "Novosti" novinar Rade Vukićević koga zatičemo u svetilištu.

U manastiru kažu da iznošenje kivota svetitelja, kako neki govore, nije čudo niti presedan.

- Uvek kad je muka, u pomoć se priziva Čudotvorac. On nije samo iscelitelj i zaštitnik grada Nikšića i njegovih žitelja, nego i cele vaseljene - kažu monasi.

U Ostrogu je u četvrtak bio i Prvoslav Bojović iz Kuršumlije, čiji preci su poreklom iz Andrijevice. On je ktitor pogranične crkve u Merdarima koja je posvećena Stefanu Dečanskom:

- Vidimo se u Nikšiću! Tamo nam je mesto.


HERCEGOVCI PLANIRAJU DA PRISUSTVUJU SABORU U NIKŠIĆU: DA NAS SVETI VASILIJE SVE OKUPI

IAKO još nema najava o organizovanom prevozu na veliki crkveno-narodni sabor u Nikšiću, građani istočne Hercegovine u velikom broju planiraju odlazak, kako bi se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog - Čudotvorca.

Trebinjac Nikola planira da sa porodicom bude deo skupa u Sabornom hramu u Nikšiću.

- Ima li išta lepše od toga da nas pred božićne praznike okupi Sveti Vasilije Čudotvorac i da se svi zajedno pomolimo za zdravlje i sreću našeg naroda. Upravo zato želim da sa svojom porodicom budem deo Sabora, da svima pokažemo kako nas vera okuplja, vera prema Bogu, koja je jača i od politike i od bilo čega drugog - kaže Nikola.

Hercegovci ne kriju da gaje posebna osećanja prema Svetom Vasiliju i manastiru Ostrogu.

- Za nas iz Hercegovine ne postoje bilo kakve granice sa Crnom Gorom, kada je reč o veri i Svetom Vasiliju Ostroškom. Ne idemo u Nikšić da bilo šta dokazujemo. Idemo da budemo sa braćom i da se svi okupimo oko istog, iz ljubavi prema Bogu, prema našoj Crkvi - istakao je Ilija iz Gacka.

Veliki broj stanovnika iz istočne Hercegovine, od Trebinja da Nevesinja, zaputiće se ka Nikšiću, kako bi celi svet video veličanstveno sliku sa velikog crkveno-narodnog sabora. To što se spekuliše o mogućim dužim zadržavanjima na graničnim prelazima, kažu, neće im biti prepreka.(D. CURAĆ)


Ulazak na poklonjenje moštima sveca


EU PODSEĆA NA VENECIJANSKU KOMISIJU

DELEGACIJA EU u Crnoj Gori saopštila je u četvrtak da se regulisanje verskih zajednica ne može uređivati van preporuka Venecijanske komisije i međunarodnih standarda o ljudskim pravima. Regulisanje verskih zajednica nacionalna je nadležnost, navodi se u saopštenju i dodaje da to pitanje, međutim, treba urediti na način koji okuplja zainteresovane strane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

nadnacionalni ateista

20.12.2019. 08:18

Svaki čovjek koji se nađe u Državi Crnoj Gori i koji posjeti Manastir Ostrog, mora u tom trenutku što je moguće dalje od sebe ostaviti svoju nacionalnu pripadnost bez obzira o kojoj se nacionalnosti radi.Samo su primitivni i neobrazovani ljudi u stanju da u bilo kakvu vezu dovode vjersku i nacionalnu pripadnost.

pošteno govoreci

20.12.2019. 12:04

@nadnacionalni ateista - Vaš ateizam se ogleda jedino u mržnji prema vjerujućim ljudima. Zapitajte se zašto vas zanima život vjernika!

драгана

20.12.2019. 13:50

@nadnacionalni ateista - Ozbiljni ste???Pa,eto,Kinezi su tradicionalno pravoslavni,zar ne?Arapi su tradicionalno buditi?Toliko o nepovezanosti vere i naroda.Naravno,vera se može promeniti,državljanstvo takođe.Geni - nikada.

Srpska Budva

20.12.2019. 08:19

Branicemo Ostrog zivotima! Cijela Budva dolazi! Pocinje buna protiv podgorickih dahija! SVI NA NIKSIC U SUBOTU!!!

Eto!

20.12.2019. 15:25

@Srpska Budva - I da sve Crnogorce iz Srbije - koje je dosad tetošila na uštrb sopstvenih građana - PROTERA nazad u Crnu Goru!

Katmer

20.12.2019. 09:11

Ukoliko dodje do usvajanja zakona Srbija treba da prekine diplomatske odnose sa Crnom Gorom i da aktuelni režim proglasi neprijateljskim.

nadnacionalni ateista

20.12.2019. 11:49

@Katmer - @Katmer.Kakve veze ima Srbija ili bilo koja druga država sa zakonom o slobodi vjeroispovijesti za koji treba da se glasa u Skupštini Crne Gore?????

Драганче Верник

20.12.2019. 18:34

@Katmer - Па видиш има! И питању је имовина Српске Православне Цркве! А ти пошто си атеиста! Требао би да знаш да се ама баш ничија имовина несме отимати!!!!!

nadnacionalni ateista

20.12.2019. 11:51

@Мр Радомир Шћепановић - @Mr Radomir Šćepanović.Sram vas bilo! I vas i sve one koji na takav način govore o državi svog porijekla!

драгана

20.12.2019. 19:27

@Мр Радомир Шћепановић - Crnogorci su svoje poreklo zaboravili.

Neimar

20.12.2019. 09:28

Gospodine Kukanovicu Sveti Vasilije nije iz Crne Gore vec iz Hercegovine ako Cukanovic bude i dalje jeo stose nejede Srbi kad podu ponece i mosti Sveca a na silu odgovoricemo silom ima spremni dijasporaca sest puta vise nego stanovnika ima ta jadna crna i gora mismo cestiti vernici ali na silu uzvracamo istom merom na bezobrazluk istom merom pa biraj Cukanovicu statije milije belo svetske zlikovce amerikance i engleze

napred braco je zavama nazd braco ja pred vama

20.12.2019. 14:18

@ Neimar - istorija je ovo zapisala I potvrdila lako I rado crnogorci zovu u rat e kada dođe do rata onda bešte noge u..,,ete se ako vam je do boja za 35 miliona eura sa ostroga onda zovnite srpskog prvog među jednakima I njegpovu bratiju a od nas iz srbije što dalje dosta je srbija placala krvlju vasa junacke pozive na rat

MILOŠ

20.12.2019. 10:47

Strašno što su novci napravili od Mila ni sam đavo ne bi smeo to da radi. Braćo Crnogorci molimo se za Vas.

Нина

20.12.2019. 12:33

Ово ништа није добро јер нас Православце свађају. Хоће да нас разоре а ви то Православни народе нећете да видите. Богс и све свеце љутите. Сетите се клетве Св Василија Острошког. Уместо да се уједините ви све већи гнев правите. Боже мили, Св Василије Остроски и сви свети опростите им јер не знају шта раде.

Лазар

20.12.2019. 13:16

Ако треба и физички да се брани наша Српска црква у Црној Гори, бранићемо!!! Ова одлука је дно дна шта раде милогорци....

Srpsko Bijelo Bolje

20.12.2019. 13:18

Vjernici i braca u Hristu uvijek bivaju pobjednici,kako god okrenes! Kukala im majka sta pokusavaju neljudi.

Лазарев Град

20.12.2019. 13:25

@nadnacionalni:као атеисти по уверењу твоје мишљење је значајно колико и мишљење хомосексуалаца о повећању наталитета једног друштва

Sandra

20.12.2019. 13:29

Rođena sam posle posete mojih roditelja manastiru Ostrog i Vasiliju ostroškom, Slava mu i milost. Na žalost nisam bila fizički u manastiru jer kažu ne ide se u manastir kada planitare nego kada Sv.otac Vasilije pozove. Na žalost ni sada vaerovatno neću biti u Nikšiću ali ću se svim srcem moliti da Sv.otac pomogne i prizove pameti nekrste i neljude. Svetinje pripadaju ljudim a ne neljudima ma koje vere bili. Samo mi nije jasno zašto vlast Srbije ne reaguje na sve što se dešava u Crnoj Gori.......

Саша Раичевић

20.12.2019. 13:34

Људи,задњих 20 година теже је бити Србин у ЦГ него у Хрватској или Косову. Ми смо једина држава у којој 32% становника нема никаква права, немамо министра,његовог замјеника, директора или замјеника било које државне фирме ( школе,општине... ) И што је најгоре, у Србији нас нико и не помиње . Али знајте, има нас спремних да дамо свој живот у одбрану цркве и вјере православне. Јер за Србе је то нешто најсветије.То су радили и наши преци против разних освајача а то ћемо и ми против домаћег зла.

Sladjan

20.12.2019. 13:40

To je milova drzava narod podrzavam Mila I cuti te tamo....klanjajte se milu I podrzavajte ga I dalje!!!!da se ja pitam,odmah bi CG dao vucica,a doveo knjaza Mila u Srbiju!

Саша Раичевић

20.12.2019. 13:42

Питање Цркве у ЦГ треба итекако да се тиче и Србије. Овај непоименик све ради у договору са шиптарма са Косова. Ако му ово успије ( у Бога и Светог Василија се надамо да неће ) следећи ко ће црквену имовину да препише као државну је Косово.

Dr.Nik

20.12.2019. 14:07

Sramota je da ljudi van Crne Gore dolaze da brane usvajanje onoga sto vjekovima pripada Crnoj Gori. Zaboravili ste ono sto ste uradili CG 1916 PA na ovamo. Do vracanja drzavnosti i obnovi Crne Gore. Dođite cekamo vas spremno.

Životi

20.12.2019. 14:17

Dajte im sve, dajte im CPC, Ostrog, sve... Imaju pravo. Kakvi životi da se daju? Dosta je bilo davanja života. Davali živote uzalud. Mi se nismo još opametili? Dosta više života u srednjem veku.

Србин

20.12.2019. 14:27

Ја организујем групу ветерана из Србије да бранимо светиње и српску земљу!

Sumadinac

20.12.2019. 14:32

Milo ne diraj Srpsku svetinju goreces u paklu budi siguran ima Boga onaj gore sve vidi ali naj gore Mamlaze misli malo i na tvoje potomke da se gresi tvoji ne osvete po njima.

Sacha

21.12.2019. 23:41

@Sumadinac - Stici ce ga brzo Bozija kazna pocevsi od Mila satrce mu se Loza

Protivrezima

20.12.2019. 14:50

siptari su mi drazi sto puta od ovih crnogoraca.Oni su muslimani pa nas.nevole al ovi. pravoslavci ovako postupaju.fujjjjjj od.sad.idem.u.albaniju na.more

Ljudska glupost je bezgranicna

20.12.2019. 15:31

Jadni narode - I SRBIJE I CRNE GORE - uveliko u 21. veku vi se preganjate oko nekog "svetitelja" i nekakve crkve i jos verujete da ce oni kao da vam pomognu? Ma 100% samo sto nisu! A politicari i popovi - i jedni i drugi - trljaju ruke i preko vasih grbaca nastavljaju da pune sopstvene dzepove.

Lela

20.12.2019. 23:19

@Ljudska glupost je bezgranicna - Gospode oprosti svom jadnom rabu, jer ne zna što čini.

Teodora

21.12.2019. 16:54

@Ljudska glupost je bezgranicna - U pravu si,ti si dokaz da je glupist zaista bezgranicna. Mozes pljuvati po nam,ali svetitelje ostavi na miru jer pricas o stvarima o kojim nista ne znas.

Ђорђе

21.12.2019. 17:52

Слава Светом Василију, недамо храмове манастире, религију да нам цепкају и да скрнаве поштујемо туђе али наше не дамо, ма колико се то ђукановићу свидело ради зараде и ватикана да обезбожи народ, он ке давно постао ђаво антихрист и уљез и неће му проћи западна безбожничка игра.Зив нам био драги наш Свети Василије и очисти народ од ових пагана.