AKO zatreba, branićemo Ostrog!

Sa ovom porukom, nalik zavetu, vernici iz Crne Gore, ali i iz svih zemalja, koji svakodnevno posećuju dom Svetog Vasilija Ostroškog dočekuju veliki crkveno-narodni sabor za odbranu vere zakazan za subotu u Nikšiću. Na ovom skupu vernici i građani Crne Gore dići će svoj glas protiv usvajanja predloženog zakona o slobodi veroispovesti, prema kome će vlasnik imovine Srpske crkve postati - država Crna Gora.

Samo dan pošto su se u parlamentu lomila koplja između predsednika Vlade Duška Markovića i opozicionih stranaka, koje traže bezuslovno povlačenje opasnog zakona, u Ostrogu je vladao nikoljdanski mir, ali i "tvrda vera" da će sa skupa u Nikšiću biti poručeno da će narod braniti svoju Crkvu.

Reporter "Novosti" obreo se u ostroškim vrletima oko podneva, kada dolazi najviše poklonika iz Crne Gore, ali i Republike Srpske, Srbije i inostranstva. Monasi su bili u dubokim molitvama, dok su sveštenici obavljali poslednje pripreme za putovanje moštiju Svetog Vasilija. Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je sve vernike da se pred kivotom svetitelja sjedine, izmire i pošalju poruku da naum vlasti - neće proći.

ZAKON KAO TOPUZ MATICA srpska - društvo članova u Crnoj Gori - ocenila je da je vladin Zakon o slobodi veroispovesti, kojim se danima preteći vitla kao topuzom, izazvao očekivano oštru protestnu reakciju i opravdan revolt većine crnogorskih građana.
- U ovom procesu prepoznajemo stalno nastojanje Vlade Crne Gore da nakon nasilja nad jezikom i istorijskim činjenicama, napravi što dublji raskid sa srpskom, i šire pravoslavnom tradicijom Crne Gore. To je pozadina predloženog zakona - upozorava ovo udruženje i podseća da nije isključeno da je crkvena imovina poželjna meta tajkuna.

PROČITAJTE JOŠ - Vatikan ne podržava najavljenu otimačinu Podgorice: Papa koristi i tajne kanale da odbrani SPC od namera Crne Gore

Sveštenici u Ostrogu svoje stavove ne iznose bez blagoslova mitropolita Amfilohija.

- Sve je rečeno i jasno. Nema šta tu da se doda - kažu sveštenici ostroške svetinje.

U Nikšiću se očekuju desetine hiljada vernika koji će se okupiti kod Saborne crkve, kao i na Trgu vojvode Šaka Petrovića. Najavljeni su dolasci iz svih krajeva Crne Gore. Skup koji je najavljen kao "sabor u odbranu vere i svetinja", kako naglašavaju organizatori, biće poslednja crvena linija u zaštiti duhovnog i verskog identiteta naroda Crne Gore.

- Stajaćemo mirno u subotu, jer sa strahom božjim u molitvenoj koloni idemo na poklonjenje moštima Čudotvorca. Svi imamo želju da Sveti Vasilije Ostroški pomiri pravoslavne Crnogorce, braću i sestre, sinove i očeve. I da ne dozvoli nikada više da vera mora da se brani - ističu organizatori.


Kivot će biti iznet prvi put od 1996. godine Foto Ž. Knežević

Narodni predstavnici u Skupštini Crne Gore iz redova vladajuće većine DPS-a, Socijaldemokrata, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Albanaca, bez obzira na sva upozorenja iz zemlje i sveta, ne odustaju od plana da 26. decembra u parlamentu izglasaju zakon kome se protivi većina naroda, verske zajednice, međunarodna javnost...

- Daće Bog i Sveti Vasilije da odbranimo naše svetinje molitvom i ljubavlju prema bližnjem svome. Naša vera je čvrsta i tvrda, a Čudotvorac nas vekovima sabira i brani. I njega su progonili, ali je istrajno čuvao pravoslavnu veru i nadahnjivao Crnogorce. Očekujem da u Nikšić dođe cela Crna Gora, na poklonjenje svetitelju - kaže za "Novosti" novinar Rade Vukićević koga zatičemo u svetilištu.

PROČITAJTE JOŠ - GNEV VERNIKA SPC U CRNOJ GORI: Na režimskom progonu crkve

U manastiru kažu da iznošenje kivota svetitelja, kako neki govore, nije čudo niti presedan.

- Uvek kad je muka, u pomoć se priziva Čudotvorac. On nije samo iscelitelj i zaštitnik grada Nikšića i njegovih žitelja, nego i cele vaseljene - kažu monasi.

U Ostrogu je u četvrtak bio i Prvoslav Bojović iz Kuršumlije, čiji preci su poreklom iz Andrijevice. On je ktitor pogranične crkve u Merdarima koja je posvećena Stefanu Dečanskom:

- Vidimo se u Nikšiću! Tamo nam je mesto.


HERCEGOVCI PLANIRAJU DA PRISUSTVUJU SABORU U NIKŠIĆU: DA NAS SVETI VASILIJE SVE OKUPI

IAKO još nema najava o organizovanom prevozu na veliki crkveno-narodni sabor u Nikšiću, građani istočne Hercegovine u velikom broju planiraju odlazak, kako bi se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog - Čudotvorca.

Trebinjac Nikola planira da sa porodicom bude deo skupa u Sabornom hramu u Nikšiću.

- Ima li išta lepše od toga da nas pred božićne praznike okupi Sveti Vasilije Čudotvorac i da se svi zajedno pomolimo za zdravlje i sreću našeg naroda. Upravo zato želim da sa svojom porodicom budem deo Sabora, da svima pokažemo kako nas vera okuplja, vera prema Bogu, koja je jača i od politike i od bilo čega drugog - kaže Nikola.

Hercegovci ne kriju da gaje posebna osećanja prema Svetom Vasiliju i manastiru Ostrogu.

PROČITAJTE JOŠ - Podgorica gubi kompas: Rešili da otmu OSTROG od SPC!

- Za nas iz Hercegovine ne postoje bilo kakve granice sa Crnom Gorom, kada je reč o veri i Svetom Vasiliju Ostroškom. Ne idemo u Nikšić da bilo šta dokazujemo. Idemo da budemo sa braćom i da se svi okupimo oko istog, iz ljubavi prema Bogu, prema našoj Crkvi - istakao je Ilija iz Gacka.

Veliki broj stanovnika iz istočne Hercegovine, od Trebinja da Nevesinja, zaputiće se ka Nikšiću, kako bi celi svet video veličanstveno sliku sa velikog crkveno-narodnog sabora. To što se spekuliše o mogućim dužim zadržavanjima na graničnim prelazima, kažu, neće im biti prepreka.(D. CURAĆ)


Ulazak na poklonjenje moštima sveca


EU PODSEĆA NA VENECIJANSKU KOMISIJU

DELEGACIJA EU u Crnoj Gori saopštila je u četvrtak da se regulisanje verskih zajednica ne može uređivati van preporuka Venecijanske komisije i međunarodnih standarda o ljudskim pravima. Regulisanje verskih zajednica nacionalna je nadležnost, navodi se u saopštenju i dodaje da to pitanje, međutim, treba urediti na način koji okuplja zainteresovane strane.