Uzrok prošlonedeljne obustave rekreativne nastave na Zlataru za 80 mališana učenika čačanske Osnovne škole "Dragiša Mišović" bio je - stomačni virus. To su pokazali nalazi nadležnih inspekcijskih službi. Znači, uzrok nije trovanje kako su pojedini mediji preneli. Ovu informaciju potvrdio je Branko Pucarević, upravnik hotela "Panorama", u kojem su deca boravila.

Nakon svega tri dana nastave u prirodi stomačni virus pogodio je tridesetak učenika Osnovne škole "Dragiša Mišović" iz Čačka, pa su učitelji na preporuku lekara decu sa Zlatara vratili kući.

PROČITAJTE JOŠ: Školama novac od zakupa prostora, a ne Budžetu, loša reforma gimnazija, deca imaju i po 18 predmeta: Direktori škola o stanju u obrazovanju

Prema rečima Pucarevića, odmah nakon odlaska čačanskih mališana u hotel su došli veterinarska i sanitarna inspekcija, koje su konstatovale da je sva roba koja je dopremljena u kuhinju bila sa odgovarajućom deklaracijom.

Nadležni iz užičkog Zavoda za javno zdravlje, po nalogu veterinarskog inspektora, uzorkovali su sve namirnice koje su postojale u hotelu, a koje su deca pre toga koristila, i ustanovili da je hrana bila zdrava za upotrebu i da nije mogla biti uzrok trovanja. Takođe, utvrdili su da je higijena i sanitarna bezbednost u objektu na visokom nivou.

- Ono što smo od samog starta govorili, da deca u hotelu nisu mogla da se otruju, potvrdili su i nalazi inspekcija. Sve prostorije u kojima su boravili mališani iz Čačka okrečeni su mesec dana pre njihovog dolaska. Nabavljene su nove posteljine, a izvršeno je i dubinsko pranje tepisona i dušeka, dok se kuhinja kreči svakih mesec dana. Pred sam dolazak dece čak je i voda u bazenu promenjena i dodatno zagrejana - navodi Branko Pucarević.

SEMINARI I SPORTISTI

Hotel "Panorama" je objekat sa dve zvezdice u kome se tokom čitave godine održavaju seminari svih vrsta, tu borave često i sportisti. U periodu dok su deca iz Čačka boravila bilo je još gostiju, organizovano je i nekoliko poslovnih ručkova i niko nije prijavio bilo kakav problem.